جوانان احمد الحسن

کتابخانه

مناظره‌ای در موضوع پایان‌یافتن سفارت

مناظرات بر بستر امواج قسمت دوم مناظره‌ای در موضوع پایان‌یافتن سفارت شیخ ناظم العقیلی
62 صفحه

بسم الله الرحمن الرحیم

نام کتاب : مناظره ای در موضوع پایان یافتن سفارت

تاریخ انتشار: 2017

نام نویسنده: شیخ ناظم عقیلی

معرفی:

سپاس و ستایش تنها از آن خداوند، آن پروردگار جهانیان است!

و سلام و صلوات تام و تمام خداوند بر محمد و آل محمد(علیهم‌السلام) آنبرگزیدگان پاک و طاهر و معصوم باد!

پنج سال پیش (سال ۲۰۱۲) مناظره‌ای در خصوص پایان‌یافتن سفارت ونیابت خاص از طرف امام مهدی(ع) در غیبت کبری، میان من و یکی ازمهمانان تالار گفت‌وگوی انصار امام مهدی(ع) در اینترنت صورت پذیرفت. دلیل طرح این مناظره، توقیع معروف به «توقیع سمری» است که برایپایان‌یافتن سفارت و نیابت از طرف امام مهدی(ع) تا زمان ظهور مقدّس، بهاین توقیع استدلال می‌شود. متن این توقیع به قرار زیر است:

شیخ صدوق: ابومحمد حسن بن احمد مکتّب، به ما گفت: «در سالی که شیخعلی بن محمد سمری (قدّس الله روحه) وفات یافت، در مدینه‌السلام بودم وچند روز پیش از وفات وی به نزدش رفتم. او توقیعی به شرح زیر برای مردمخواند که من از آن نسخه‌ای برداشتم:

بسم الله الرحمن الرحیم. ای علی بن محمد سمری، خداوند برادرانت را درمصیبت تو اجر عظیم عطا فرماید. تو در فاصله شش روز، از دنیا خواهیرفت، پس کارهایت را سر و سامان بده و به هیچ‌کس وصیّت مکن؛ که پس ازتو غیبت دوم واقع شده است و ظهوری نخواهد بود مگر پس از اذن خداوندعزوجل و این اجازه پس از مدتی طولانی خواهد بود که دل‌ها سخت و زمین ازستم آکنده شود. و از شیعیان من کسانی خواهند آمد که ادعای مشاهدهمی‌کنند. آگاه باش! کسی که قبل از خروج سفیانی و صیحه آسمانی ادعایمشاهده کند، دروغ‌گو و افترازننده است، و لا حول و لا قوّة إلّا بالله العلی العظیم.

راوی گوید: از این توقیع نسخه برداشتیم؛ به روز ششم رسیدیم، به حضور ویرفتیم، درحالی که او در حال احتضار بود. از او پرسیده شد: وصی وجانشین تو پس از تو چه کسی است؟ گفت: «حق تعالی را امری است که بهپایان می‌رساند.» و او که خدا از او راضی باشد درگذشت و این آخرینکلامی بود که از او شنیدیم.»

باوجود انتشار کتاب‌ها و تحقیقات متعددی که به شرح‌حال این توقیع و اینکهتا چه اندازه به پایان‌یافتن سفارت دلالت دارد پرداخته‌اند، اما بنده ازدست‌رفتن هرگونه تلاش علمی معتبر را در این زمینه مایۀ خسران دیدم؛به‌خصوص اگر دربردارندۀ مطلب جدیدی بوده و به روش متفاوتی به اینموضوع پرداخته باشد؛ همان‌طور که در این مناظره هرچند کوتاه و مختصر،چنین دیدم.

امّا از خوانندۀ گرامی انتظار دارم که موضعی به دور از تعصّب، بی‌طرفانه ومبتنی بر دلیل و حجّت داشته باشد. چه‌بسا در این مناظره نکته‌های بیش‌تریباشد که در کتاب‌های دیگری که به این موضوع پرداخته اند، ندیده باشد؛ وچه‌بسا ویژگی اصلی موجود در این چند صفحه، بی پروایی علمی در نفی هرچیزی باشد که دلیل صریحی برایش اقامه نشده است. حتّی اگر از مواردمعروف و مشهور بوده باشد! به قول معروف: «چه بسیار موارد مشهوری کهاصل و اساسی ندارند.»

به اعتقاد بنده از جمله مهم‌ترین اجزای قوّام‌دهنده و سازندۀ امّتِ آزاداندیش،پرداختن به نقد جدّیِ واقع‌گرایانه و در وسیع‌ترین محدودۀ ممکن در زمینه‌هایگوناگون است؛ به‌خصوص در عرصۀ اعتقادات، فقه و تاریخ. در میراثاسلامی هم سخنان پوچ و بی اساس وجود دارد و هم سخنان متين و پرمعنا و اعتماد به اين ميراث، بدون غربال‌گرى و پاك‌سازى، امت را دانسته يا دانستهبه موقعيت‌هاى هلاكت‌بار وارد خواهد كرد.

اين مناظره، دربردارندۀ چهار پاسخ اصلى است. اسم مستعار طرف مقابل در تالار گفت‌وگو در اين مناظره «متعلّم علی سبیل النّجاة» (دانشجویی بر راهنجات) و اسم مستعار بنده در تالار «علی الصراط المستقیم» (علی صراطمستقیم است) بوده است. هرکس مایل است از همهٔ جزئیّات این مناظرهاطّلاع حاصل کند، می‌تواند به تالار گفت‌وگوی انصار امام مهدی(ع) به آدرسزیر مراجعه کند:

http://vb.almahdyoon.org/showthread.php?t=15942

علاوه بر این، به‌جهت حفظ امانت‌داری علمی، در پاسخ‌های ارائه‌شده در اینمناظره دخل و تصرّف نکردم و حتّی اشتباهات املایی واضح و دیگر نکات رانیز به حال خود رها و به نوشتن کلمۀ «(کذا)» در مقابل آن بسنده کردم، تامشخّص باشد که اشتباه از طرف نویسندۀ این عبارت بوده است.

و سپاس و ستایش از آن خداوندی است که اوّل است و آخر.

شیخ ناظم عقیلی

نجف اشرف

27 شوال 1438، 22/7/2017

کلمات کلیدی: نیابت خاص، توقیع سمری، غیبت کبرا، غربال‌گری اعتقادی


کلمات کلیدی :

سر فصل ها

فهرست موضوعات کتاب مناظره‌ای در موضوع پایان‌یافتن سفارت

مقالات مشابه

مقالاتی که شاید با این مقاله مرتبط باشند

جوانان احمد الحسن 2025