جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
س١٠٠/ اختلف العلماء في جواز الاستماع إلى الألحان الكلاسيكية، فهل هي حلال أم حرام ؟
پرسش ۱۰۰:
عُلما در جواز گوش دادن به آهنگهای کلاسیک اختلاف دارند. آیا حلال است یا حرام؟
پاسخ:
گوش دادن به موسیقی جایز نیست.
س١٠١/ ما هو حكم استعمال الموسيقى التصويرية في الأفلام ؟
پرسش ۱۰۱:
حکم استفاده از موسیقیهای متن در فیلمها چیست؟
پاسخ:
در مورد موسیقی، اگر آهنگ و آواز و چیزهایی شبیه به آن باشد، بهکارگیری آن جایز نیست، ولی اگر موزیکِ متن باهدف بیان اینکه اینجا جایگاه حزن و اندوه یا نگرانی یا وحشت و یا... است، جایز میباشد؛ یعنی بهکارگیری آن مِثل موزیک متن در فیلم جایز است.
س١٠٢/ نحن عاملون في إنتاج القصائد والأناشيد المتعلقة بالدعوة المباركة ونريد ضابطة للمؤثرات الصوتية المسموح استخدامها كأصوات الطبل والبوق والتصفيق أو بعض أصوات الاورك أو البيانو .. الآلات الموسيقية الوترية الناتجة عن البيانو وليس الآلة الوترية نفسها أو من خلال جهاز الكومبيوتر.
پرسش ۱۰۲:
ما در کار تولید سرودها و آهنگهای مربوط به دعوت مبارک فعالیت داریم و خواهان یک ضابطه و قانونی برای آلات صوتی که بهکارگیری آنها جایز است میباشیم؛ مثل طبل، بوق، اِفِکتهای دست زدن و هلهله کردن و بعضی از آهنگهای اُرگ یا پیانو و... سازهای زهی که از پیانو مشتق میشوند ـو خودِ سازهای زهی محسوب نمیشوندـ یا آهنگهایی که بهوسیلۀ رایانه تولید میشوند.
پاسخ:
افکتهای کف و سوت، طبل و بوقی که برای اعلام به کار گرفته میشود ـمثل اعلام برای جنگ و چیزی شبیه به آنـ جایز است.
آهنگهایی که از دستگاههای الکترونیکی پخش میشود نیز جایز است اگر بهصورت لهو و طرب نباشد؛ مثالهایی از موزیکهای جایز ازایندست مثل صدای قطرات باران، صفیر باد، صدای طبلهای جنگی، صدای غمناک و... میباشد.
باید از هرگونه سرود یا آهنگی که بهطورمعمول اهل فسق و لهو و طرب به کار میگیرند، پرهیز و دوری شود، حتی اگر خالی از موسیقی و یا آلات صوتی باشد.
س١٠٣/ ما هو حكم الموسيقى والأغاني ؟
پرسش ۱۰۳:
حکم موسیقی و غنا چیست؟
پاسخ:
موسیقی حرام، غنا حرام و استماع آنها حرام است (استماع یعنی شنیدن با قصد و نیّت، و شنیدنی که بدون قصد و غرض باشد موردنظر نیست). فقط طبل حین جنگ و دمیدن در شیپور برای اعلام، مجاز است.
س١٠٤/ ما هو حكم رسم ذوات الأرواح ؟
پرسش ۱۰۴:
حکم نقاشی موجودات جاندار چیست؟
پاسخ:
نقاشی کردن جایز است حتی در مورد جانداران مگر آنکه در خود نقاشی، مورد حرامی باشد؛ مانند نمایاندن عورت، یا کشیدن و تراشیدن بتی که بهجای خدا بندگی میشود.
س١٠٥/ ما حكم لعب الشطرنج أو الدومنة أو ما شابهها من ألعاب الورق ونحوها التي تلعب بالخارج مرة، وبأجهزة الحاسوب أو البلايستشن مرة أخرى ؟
پرسش ۱۰۵:
حکم بازی شطرنج، دومینو یا چیزهایی شبیه آن مثل ورقبازی و موارد دیگر -که هم میتوان در دنیای واقعی بازی کرد و هم در کامپیوتر یا پلیاستیشن-چیست؟
پاسخ:
اگر در آن شرطبندی مطرح نباشد جایز است؛ ولی اگر بازیهایی باشند که فقط وقت انسان را تلف میکنند مکروه است و بهتر است از آنها دوری شود.
س١٠٦/ وما حكم الألعاب الرياضية ؟
پرسش ۱۰۶:
حکم بازیها و مسابقات ورزشی چیست؟
پاسخ:
جایز است، و برخی از آنها مستحب هستند؛ مثل شنا و تیراندازی.
* * *