جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
فصل پنجم: نمازهای مستحب
این نمازها به دو نوع تقسیم میشوند: نمازهای نافلۀ روزانه که آن را بیان نمودیم؛ و غیر از آن، که خود دو نوع میباشد:
الف- نمازهای مستحبی که وقت معینی ندارند: که شامل نمازهای زیادی میشود و ما مهمترین آنها را ذکر میکنیم:
اوّل: نماز طلب باران (استسقاء): هنگام خشکشدن رودها و کمشدن باران خوانده میشود. کیفیت آن مانند نماز عید است با این تفاوت که در قنوتهای این نماز از خداوند لطف و رحمت الهی با فرو فرستادن باران را طلب میکند؛ و میتواند هر دعایی که برایش مقدور است بخواند؛ و در غیر این صورت باید از دعاهایی که از اهلبیت (ع) نقل شده است، بخواند.
مستحبات نماز طلب باران: مردم سه روز روزه بگیرند و در روز سوم برای اقامۀ نماز خارج شوند. مستحب است که روز سوم، روز دوشنبه باشد و اگر میسّر نشد روز جمعه را روز سوم قرار دهند. پای برهنه و با سکینه و وقار به صحرا بروند و نماز را در مساجد اقامه نکنند و همراه خود پیرمردان، پیرزنان و کودکان را نیز ببرند و از اهل ذمّه([261]) کسی را با خود همراه نکنند، و کودکان را از مادرانشان جدا نمایند؛ پس هنگامیکه امام از نماز فارغ شد ردای خود را دور خود بپیچد([262]) و رو به قبله با صدای بلند صد بار تکبیر بگوید و به سمت راست خود صد بار «سبحانالله» و به سمت چپ صد بار «لا اله الا الله» و رو به مردم صد بار «الحمد لله» بگوید و مردم نمازگزار در همۀ این موارد با او همراهی کنند؛ سپس خطبه بخواند و به درگاه خداوند بسیار تضرّع کند. اگر اجابت دعا به تأخیر افتاد، دوباره از شهر خارج شوند و این اعمال را تکرار کنند تا مورد رحمت قرار گیرند. خواندن این نماز نهتنها در هنگام کم شدن باران بلکه هنگام خشک شدن چشمهها و چاهها نیز جایز است.
دوم: نماز استخاره
([263])، نماز حاجت
([264])، نماز شکر
([265])، و نماز زیارت
([266])
ب- نمازهای مستحبی که وقت معین دارند: که پنج مورد است: اول: نافلۀ ماه مبارک رمضان
در روایات آمده است که خواندن هزار رکعت نماز در این ماه، علاوه بر نمازهای نافلۀ معیّن روزانه، مستحب میباشد؛ به این صورت که در هر شب بیست رکعت بخواند، که هشت رکعت بعد از نماز مغرب و دوازده رکعت بعد از نماز عشا خوانده شود و در ده شب آخر ماه، هر شب سی رکعت به ترتیب ذکر شده، بخواند [۱۲ رکعت بعد از مغرب و ۱۸ رکعت بعد از عشا]؛ و در سه شب اِفراد [نوزدهم، بیستویکم و بیستوسوم] در هر شب صد رکعت بخواند. اگر در شبهای اِفراد فقط صد رکعت را بهجا آورد کفایت میکند؛([267]) پس هشتاد رکعت بر گردنش باقی میماند([268]) و باید در هر جمعه ده رکعت بخواند، یعنی نماز [امام] علی و [حضرت] فاطمه [زهرا] علیها السلام و نماز جعفر [طیار] را بهجا آورد؛ و در آخرین جمعۀ ماه، بیست رکعت نماز امام علی(ع) و در شامگاه آن جمعه، بیست رکعت نماز حضرت فاطمه زهرا(ع) را بخواند.
نماز امیرالمؤمنین(ع) به این صورت است: چهار رکعت که هر دو رکعت یک تشهد و سلام دارد؛ و در هر رکعت: «حمد» یک بار و «توحید» پنجاه بار خوانده میشود.
نماز [حضرت] فاطمه [زهرا علیها السلام] دو رکعت است: در رکعت اول، حمد یک بار و سورۀ «قدر» صد بار و در رکعت دوم، حمد یک بار و سورۀ «توحید» صد بار خوانده میشود.
نماز جعفر (طیار) نیز چهار رکعت است: هر دو رکعت تشهد و سلام دارد، که در رکعت اول، حمد یک بار و سورۀ «اذا زلزلت» یک بار خوانده میشود؛ سپس پانزده بار بگوید «سبحانالله والحمد لله ولا إله الله و الله أکبر»، آنگاه رکوع کند و ده بار همین ذکر را بگوید؛([269]) و هنگامیکه از رکوع بلند شد و ایستاد، ده بار همان را بگوید، و همچنین ده بار در سجده این ذکر را بگوید و بین دو سجده که نشست ده بار بگوید و در سجدۀ دوم نیز ده بار و همچنین زمانی که از سجدۀ دوم سر برداشت (ده بار)، بنابراین در هر رکعت این ذکر هفتادوپنج بار گفته میشود؛ و در رکعت دوم «حمد» و سورۀ «عادیات» و در رکعت سوم سورۀ «نصر» و در رکعت چهارم سورۀ «توحید» خوانده میشود. مستحب است که در سجدۀ آخر، دعای مخصوص آن را نیز بخواند.
دوم: نماز شب عید فطر
که دو رکعت است، در رکعت اول یک بار «حمد» و هزار بار سورۀ «توحید» و در رکعت دوم یک بار «حمد» و یک بار سورۀ «توحید» خوانده میشود.
سوم: نماز روز غدیر ([270])
وقت آن روز هجدهم ماه ذیحجه، نیم ساعت قبل از زوال خورشید است.
چهارم: نماز شب نیمۀ شعبان([271])
پنجم: نماز شب مبعث([272]) و روز مبعث
چگونگی این دو نماز و آنچه در آن و بعدازآن گفته میشود، در کتب ادعیه بیان شده است.
پایان
نشسته یا ایستادهخواندن همۀ نمازهای نافله جایز است، گرچه بهتر است که ایستاده خوانده شود و اگر هر دو رکعت نشسته را بهجای یک رکعت ایستاده حساب کند بهتر است.
[261]- افراد غیرمسلمان، مانند یهودی و مسیحی که در حکومت اسلامی زندگی میکنند و به حکومت اسلامی متعهدند. (مترجم)
[262]- یعنی سمت راست ردا را بر روی شانه چپ و سمت چپ را بر روی راست بیندازد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 105)
[263]- امام صادق(ع) خطاب به یکی از اصحابش که سؤال پرسیده بود که اگر برای من امری رخ داد و کسی را برای مشورت کردن نیافتم چه کنم، فرمود: «با پروردگارت مشورت کن. پرسید: چگونه؟ حضرت فرمودند: حاجتت را در نظر بگیر، سپس در دو برگه «بله» و «خیر» را بنویس و آن دو را در دو گلولۀ گلی قرار بده، سپس دو رکعت نماز بخوان و آنها را زیر سجادهات بگذار و بگو: «یا الله انی أُشاورک فی امری هذا و انت خیر مُستَشار و مُشیر فأَشِر عَلَیَّ بما فیه صلاح و حسن عاقبة»، سپس دستت را داخل کن اگر در آن «بله» بود انجام بده و اگر «نه» ترک کن». کافی: ج 3، ص 473، ح 8 (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 105)
[264]- امام صادق(ع) فرمودند: «اگر حاجتی داشتی دو رکعت نماز بخوان و بر محمد و آل محمد صلوات بفرست و حاجتت را بخواه تا خداوند به تو عطا کند». (کافی: ج 3، ص 479، ح 10) (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 106)
[265]- امام صادق(ع) فرمود: «هنگامیکه خداوند به تو نعمتی داد، دو رکعت نماز بخوان: در رکعت اول بعد از حمد، توحید و در رکعت دوم کافرون و در رکوع و سجدۀ رکعت اول «الحمد لله شکرا شکرا و حمدا» و در رکوع و سجدۀ رکعت دوم «الحمد لله الذی استجاب دعائی و اعطانی مسألتی» را بخوان». (کافی: ج 3، ص 481) (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 106)
[266]- دو رکعت مانند نماز صبح. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 106)
[267]- یعنی در شب نوزدهم، بیست رکعت و در شب بیستویکم و بیستوسوم، سی رکعت را نخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة ص: 107)
[268]- 20+30+30 که آن را نخوانده است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 107)
[269]- سبحان الله والحمد لله ولا إله الله و الله أکبر. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 107)
[270]- دو رکعت است که در هر رکعت بعد از حمد، توحید و قدر و آیتالکرسی هرکدام ده بار خوانده میشود و دعای بعد از آن در کتب ادعیه موجود است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 108)
[271]- چهار رکعت است که در هر رکعت بعد از حمد، صد بار توحید بخواند و وقت آن بعد از عشای آخر (نیمهشب) تا فجر اول است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 108)
[272]- دوازده رکعت است که در هر رکعت بعد از حمد، ناس، فلق و توحید، چهار بار خوانده میشود، سپس دعایی که در کتب ادعیه نقل شده است را میخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 108)