س٢٤/ هل يكفي تبرع الصبي المميز بالصوم عن ميت قصّر ولده الأكبر عن إبراء ما في ذمته ؟
پرسش ۲۴:
آیا روزۀ تبرّعی (مجانی) از بچۀ ممیّز به نیابت از مردهای که پسر بزرگش از انجام آنچه بر عهدهاش بوده کوتاهی کرده، صحیح است؟
پاسخ:
روزهاش صحیح است و کفایت میکند.
س٢٥/ ما حكم الصبية التي تبلغ ولكنها لا تراعي أحكام الصيام لصغرها، ويحصل منها ما يفسد الصوم عمداً وهي تعلم مرة أو تجهل أخرى، وإن كانت الآن كبرت فهل يجب عليها قضاء ما مضى مع الكفارة، وكم تقضي وتكفر أن لم تعرف عدد الأيام التي فعلت فيها ذلك ؟
پرسش ۲۵:
حکم دختر بچهای که به بلوغ رسیده ولی به خاطر کوچک بودنش احکام روزه را رعایت نمیکند و مرتکب مبطلات روزه میشود ـگاهی آگاهانه و گاهی از روی ناآگاهیـ چیست؟ و اگر اکنون بزرگ شده باشد آیا قضای روزههای گذشته و کفارهشان واجب میباشد؟ اگر تعداد روزهایی که در آن مبطلات را مرتکب شده است نمیداند چقدر قضا به جا آورد و چقدر کفاره بدهد؟
پاسخ:
انسان بالغ اگر روزهاش را به عمد باطل کند بر او قضا و کفاره واجب میشود، و اگر در به جا آوردن قضا تا رمضان سال بعد کوتاهی کند باید علاوه بر کفارۀ باطل کردن عمدی روزه، یک مد هم کفاره بدهد، اما اگر باطل کردن روزه از روی جهل و ناآگاهی بوده باشد، فقط قضا بر عهدهاش میباشد.
س٢٦/ وعلى ضوء الشريعة المقدسة: كيف يتعامل الأبوان مع ابن أو بنت لا يؤديان فريضة الصيام مع وجوبه عليهما ؟
پرسش ۲۶:
طبق آموزههای شرع مقدس: پدر و مادر با پسر یا دختری که روزه بر آنها واجب است ولی روزه نمیگیرند، چگونه رفتار کنند؟
پاسخ:
بر پدر و مادر واجب است کارهایی که بعد از بلوغ بر پسران یا دختران واجب میشود را پیش از بلوغ به آنها بیاموزند. سپس بر آنها واجب است تا پسران و دختران را بر انجام دادن واجبات و ترک محرمات تشویق کنند، و حتی تا رسیدن به سن ۱۸ سالگی با آنها همراهی نمایند.
س٢٧/ ما حكم الصبية إن بلغت وأرادت الصيام في أيام شديدة الحر بحيث لا يكتمل اليوم لها إلا بصعوبة بالغة ؟
پرسش ۲۷:
حکم دختر بچهای که به بلوغ رسیده و میخواهد روزهای بسیار گرم که جز با سختی فراوان برایش به پایان نمیرسد را روزه بگیرد، چیست؟
پاسخ:
جایز و صحیح است، مگر اینکه روزه موجب ضرری برایش گردد.
س٢٨/ ما هو الحكم إذا ارتفع عذر (الكافر أو الصبي أو المجنون أو المغمى عليه) قبل الزوال ولم يتناولوا مفطر، فهل يجب عليهم الصيام ؟
پرسش ۲۸:
اگر عذر (کافر، بچه، دیوانه یا بیهوش) پیش از ظهر برطرف شود و مرتکب مبطلات روزه نشده باشد، حکم چیست؟ آیا روزه بر آنها واجب میشود؟
پاسخ:
واجب است.
س٢٩/ هل يكون المسافر مرتكباً للحرام ومأثوماً لو صام، أم يكون صيامه باطلاً فقط ؟
پرسش ۲۹:
اگر مسافر روزه بگیرد، آیا مرتکب حرام شده و گناهکار است؟ یا فقط روزهاش باطل میباشد؟
پاسخ:
اگر به حکم آگاه باشد، گناهکار است؛ چرا که به طور عمد یا از روی سبک شمردن حکم خدا و یا سبک شمردن و تکذیب کردن بازگو کنندۀ شرع که جانشین خداوند است، با حکم خدا مخالفت کرده است.
* * *