جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامتشریع
همیشه این امکان وجود دارد که در طول مسیر دین الهی، جزئیات تشریع تغییر یابد. چه در فرستادههای پیدرپی باشد یا حتی در هنگام برانگیخته شدن یک فرستاده، مانند محمد (ص). در خلال مسیر رسالتِ محمد رسولالله (ص) برای احکامی که ایشان (ص) در آغاز بعثت تأیید نموده بود، نسخ به وجود آمد؛ مانند عدهی زنی که همسرش از دنیا رفته است. همانطور که در قرآن آمده است:
همچنین خداوند متعال فرمود: «و كسانی از شما كه مرگشان فرا میرسد و همسرانی بر جای میگذارند، [باید] برای همسران خویش وصیت كنند كه آنان را تا یك سال بهرهمند سازند و [از خانهی شوهر] بیرون نكنند. پس اگر بیرون بروند، در آنچه آنان به طور پسندیده دربارهی خود انجام دهند، گناهی بر شما نیست و خداوند توانا و حكیم است»([517]).
«و كسانی از شما كه میمیرند و همسرانی بر جای میگذارند، [همسران] چهار ماه و ده روز انتظار میبرند. پس هرگاه عدهی خود را به پایان رساندند، در آنچه آنان به نحو پسندیده دربارهی خود انجام دهند، گناهی بر شما نیست و خداوند به آنچه انجام میدهید آگاه است»([518]).
قرآن موضوع تغییر تشریع را بهروشنی در بعضی آیات بیان نموده است. از جمله: «از [احكام] دین آنچه را كه به نوح دربارهی آن سفارش نمود، برای شما تشریع كرد و آنچه را به تو وحی كردیم و آنچه را كه دربارهی آن به ابراهیم و موسی و عیسی سفارش نمودیم كه دین را برپا دارید و در آن تفرقهاندازی مكنید. بر مشركان آنچه كه ایشان را بهسوی آن فرا میخوانی گران میآید خدا هركه را بخواهد، بهسوی خود برمیگزیند و هركس را كه از در توبه درآید بهسوی خود راه مینماید». ([519])
حتی این امکان وجود دارد که تشریعهایی باشد که برخی از اهداف آن، پاک نمودن مردم و جدا کردن افراد بیخرد از افرادی باشد که طالب حق باشند. در حالی که قبله اَحناف در مکه همان کعبه بود، قبلهی رسولالله (ص) و نماز ایشان بهسوی بیتالمقدس و بهسوی قبلهی یهود بود. همچنین زمانی که به مدینه رفت و قبلهی یهود و قبلهی ایشان بهسوی بیتالمقدس بود، میبینیم که خداوند قبلهی ایشان را کعبه قرار داد. اگر قبلهی ایشان در مکه، کعبه بود، ایمان برای احناف آسانتر میبود. قطعاً قرار دادن قبلهی یهود توسط محمد (ص) در مکه برای احناف موضوع سنگینی بود؛ چرا که قبلهی آنان همان کعبه بود. همچنین قرار دادن کعبه به عنوان قبله، توسط محمد (ص) در مدینه، موضوع سنگینی برای نصارا و یهود بود؛ چرا که قبلهی آنان بیتالمقدس بود.
خداوند متعال فرمود: «و اینگونه شما را امتی میانه قرار دادیم، تا بر مردم گواه باشید و پیامبر بر شما گواه باشد و قبلهای را كه [چندی] بر آن بودی، مقرر نكردیم جز برای آنكه كسی را كه از پیامبر پیروی میكند، از آنکس كه از عقیدهی خود برمیگردد، باز شناسیم. هرچند [این كار] جز بر كسانی كه خدا هدایت[شان] كرده سخت گران بود و خدا بر آن نبود كه ایمان شما را ضایع گرداند. زیرا خدا [نسبت] به مردم دلسوز و مهربان است»([520]).
خداوند متعال فرمود: «ما [به هر سو] گردانیدن رویت در آسمان را نیك میبینیم. پس [باش تا] تو را به قبلهای كه به آن خشنود شوی، برگردانیم. پس روی خود را بهسوی مسجدالحرام كن و هر جا بودید روی خود را بهسوی آن بگردانید. در حقیقت، اهل كتاب نیك میدانند كه این [تغییر قبله] از جانب پروردگارشان [بهجا و] درست است و خدا از آنچه میكنند، غافل نیست»([521]).
خداوند متعال فرمود: «و اگر هرگونه معجزهای برای اهل كتاب بیاوری، [باز] قبلهی تو را پیروی نمیكنند و تو [نیز] پیرو قبله آنان نیستی و خود آنان پیرو قبلهی یكدیگر نیستند و پس از علمی كه تو را [حاصل] آمده است، اگر از هوسهای ایشان پیروی كنی، در آن صورت جداً از ستمكاران خواهی بود»([522]).
بنابراین تشریع الهی قابلیت نسخ و تغییر و تبدیل را دارد. دلایل بسیاری وجود دارد که باعث نسخ و تغییر میشود؛ از جمله شرایطی که جامعهی انسانی در این زمین را در برگرفته است.
همچنین قسمتهایی از تشریع، به فرستادگان سپرده شده است. آنچه که رسول با رعایت حدودی که خداوند سبحان و متعال تعیین کرده است، تشریع میکند، مورد رضایت خداوند سبحان و متعال میباشد. خداوند متعال فرمود: «همهی خوراكیها بر فرزندان اسرائیل حلال بود جز آنچه پیش از نزول تورات، اسرائیل [=یعقوب] بر خویشتن حرام ساخته بود. بگو اگر [جز این است و] راست میگویید تورات را بیاورید و آن را بخوانید»([523]). از این آیه روشن است که مواردی وجود دارد که پیامبر خدا، یعقوب (ع) آنها را حرام نموده بود.
فردی غیر از خداوند و فرستادگانی که تشریع را به آنان سپرده است، جایز نیست که تشریع نماید. دین برای خداوند است و او سبحانه، دینش را بر عهده گرفته است. پس هیچ فردی حق بر عهده گرفتن تشریع در دین خداوند، بهصورت داوطلبانه و کودکانه را ندارد. این موضوع را در بحث آیهی اِکمال دین مورد بحث قرار دادم.
.
[517]. قرآن کریم، سورهی بقره، آیهی ۲۴۰.
[518]. قرآن کریم، سورهی بقره، آیهی ۲۳۴.
[519]. قرآن کریم، سورهی شورا، آیهی ۱۳.
[520]. قرآن کریم، سورهی بقره، آیهی ۱۴۳.
[521]. قرآن کریم، سورهی بقره، آیهی ۱۴۴.
[522]. قرآن کریم، سورهی بقره، آیهی ۱۴۵.
[523]. قرآن کریم، سورهی آل عمران، آیهی ۹۳.