جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامنسبت تو به من، مانند هارون به موسی است.([407])
نمونههایی از این حدیث:
صحیح بخاری: پیامبر صلی الله علیه و سلم به علی فرمود: (آیا راضی نمیشوی که نزد من به منزلهی هارون به موسی باشی؟).([409])
صحیح بخاری: مصعب بن سعد از پدرش گوید: (رسولالله صلی الله علیه و سلم به تبوک رفت و علی را به عنوان جانشین خودش قرار داد. عرض کرد: آیا مرا در میان کودکان و زنان جانشین خودت قرار میدهی؟ فرمود: آیا راضی نمیشوی که نزد من به منزلهی هارون نسبت به موسی باشی؟ جز آن که هیچ پیامبری پس از من نیست).([411])
صحیح مسلم: رسولالله صلی الله علیه و سلم به علی فرمود: (تو نزد من به منزلهی هارون نسبت به موسی هستی. جز آن که هیچ پیامبری پس از من نیست).([413])
صحیح مسلم: سعد بن ابیوقاص گوید: (رسولالله صلی الله علیه و سلم علی بن ابی طالب را در غزوهی تبوک جانشین خودش قرار داد. ایشان عرض کرد: ای رسول خدا، آیا مرا در میان کودکان و زنان جانشین خودت قرار میدهی؟ فرمود: آیا راضی نمیشوی که نزد من به منزلهی هارون نسبت به موسی باشی؟ جز آنکه هیچ پیامبری پس از من نیست).([415])
صحیح مسلم: سعد بن ابیوقاص به نقل از پدرش گوید: (معاویه بن ابیسفیان به سعد گفت: چهچیز مانع میشود که به ابوتراب توهین کنی؟ گفت: آیا سه موضوع را که رسولالله صلی الله علیه و سلم به علی فرمود، یادت نیست؟ تا زمانی که یکی از آنها را داشته باشم، به او ناسزا نمیگویم و این از شتران سرخمو برایم بهتر است. از رسولالله صلی الله علیه و سلم شنیدم که ایشان را در برخی از غزوههایش جانشین خود قرار داد و علی به ایشان عرض کرد: ای رسولالله! آیا مرا در میان کودکان و زنان جانشین خودت قرار میدهی؟ فرمود: آیا راضی نمیشوی که نزد من به منزلهی هارون نسبت به موسی باشی؟ جز آنکه هیچ پیامبری پس از من نیست. و شنیدم که روز خیبر فرمود: پرچم را به دست مردی میدهم که خداوند و رسولش را دوست دارد و خداوند و رسولش، او را دوست دارند. ما پرچم را برای ایشان آوردیم. فرمود: علی را نزد من بیاورید. ارمد او را آورد. ایشان آب دهانش را بر چشمان علی مالید و پرچم را به او داد. خداوند برایش گشایش ایجاد کرد. و زمانیکه این آیه فرستاده شد: «بگو بیایید بخوانیم پسرانمان و پسرانتان را». رسولالله صلی الله علیه و سلم، علی و فاطمه و حسن و حسین را فراخواند و فرمود: خدایا اینها خانوادهی من هستند).([417])
صحیح مسلم: پیامبر صلی الله علیه و سلم به علی فرمود: (آیا راضی نمیشوی که نزد من به منزلهی هارون نسبت به موسی باشی؟).([419])
مسند احمد: (عایشه بنت سعد از پدرش نقل کرد که: علی(رض) با پیامبر صلی الله علیه و سلم بیرون رفتند تا اینکه به ثنیة الوداع رسیدند و علی(رض) گریه میکرد و عرض میکرد: آیا مرا در تخلفکنندگان جانشین مینمایی؟ فرمود: آیا راضی نمیشوی که نزد من به منزلهی هارون نسبت به موسی باشی؟ مگر در مورد پیامبری).([421])
هارون برادر و وصی موسی بود. قطعاً منظور از منزلت و جایگاه این نیست که برادرش است. معنا ندارد که رسول خبر بدهد که علی به او نزدیک است. این موضوع برای همه آشکار و حل شده است و نیاز به خبر دادن یا اعلام کردن و بیان ایشان ندارد؛ چرا که موضوع این حدیث پاداشی الهی است؛ چرا که نزدیکی به خودی خود سبب پاک نمودن کسی نمیشود و پاداش الهی شمرده نمیشود. به عنوان مثال ابولهب عموی پیامبر است. معنای باقیمانده این است که منظور از منزلت، همان وصایت و خلافت خداوند بر زمین است. همانطور که هارون وصی موسی بود، علی نیز وصی محمد است. به همین خاطر در ادامهی برخی از احادیث نقلشده، نبوت ارسالی از سوی خداوند از علی استثنا شده است. این موضوع را در کتاب «نبوت خاتم» مورد بحث قرار دادهام و بیان کردهام که چرا نبوت ارسالی از سوی خداوند به پایان رسیده و نبوت ارسالی از سوی محمد (ص) آغاز شده است و وجود ایشان کاملترین جلوهی لاهوت در مخلوقات است.
نتیجه: معنایی که این احادیث بر آن دلالت دارد، این است که علی بن ابیطالب، خلیفهی خداوند پس از محمد رسول خدا(ص) در میان مخلوقات است.
[406]. الحديث ورد بصيغ متقاربة في:
- صحيح البخاري: ج4 ص208 باب مناقب المهاجرين وفضلهم. وج5 ص129 باب غزوة تبوك، عن سعد.
- صحيح مسلم: ج7 ص120 و121 باب من فضائل علي، عن سعد بن أبي وقاص.
- مسند أحمد: ج1 ص170 و173 و175 و177 و179 و182 و184 و185 و331. وج3 ص32 و338. وج6 ص369 و438، عن سعد بن مالك وسعد بن أبي وقاص وابن عباس وأبي سعيد الخدري وجابر بن عبد الله وأسماء بنت عميس.
- سنن ابن ماجة: ج1 ص42 و45 عن سعد.
- سنن الترمذي: ج5 ص301 و304 عن سعد وجابر بن عبد الله.
- فضائل الصحابة - النسائي: ص13 و14 عن سعد بن أبي وقاص.
- المستدرك - الحاكم النيسابوري: ج2 ص337 عن علي (عليه السلام). وج3 ص108 و133 عن سعد وابن عباس.
- السنن الكبرى - البيهقي: ج9 ص40 عن سعد.
.[407] حدیث با جملههای مشابه در منابع زیر آمده است:
- صحیح بخاری، ج ۴، ص ۲۰۸، باب مناقب مهاجرین و فضیلت آنان آمده است. و ج ۵، ص ۱۲۹، باب غزوهی تبوک از سعد.
- صحیح مسلم، ج ۷، ص ۱۲۰ و ۱۲۱، باب من فضائل علی عن سعد بن ابیوقاص.
- مسند احمد، ج ۱، ص ۱۷۰ و ۱۷۳ و ۱۷۵ و ۱۷۷ و ۱۷۹ و ۱۸۲ و ۱۸۴ و ۱۸۵ و ۳۳۱، ج ۳، ص ۳۲ و ۳۳۸، ج ۶، صص ۳۶۹ و ۴۳۸ از سعد بن مالک و سعد بن ابیوقاص و ابن عباس و ابوسعید خدری و جابر بن عبدالله و اسماء بنت عمیس.
- سنن ابن ماجه، ج ۱، ص ۴۲ و ۴۵، از سعد.
- سنن ترمذی، ج ۵، ص ۳۰۱ و ۳۰۴، از سعد و جابر بن عبدالله.
- فضائل الصحابة، نسائی، ص ۱۳ و ۱۴، از سعد بن ابیوقاص.
- مستدرک، حاکم نیشابوری، ج ۲، ص ۳۳۷، از علی(رض)، ج ۳، صص ۱۰۸ و ۱۳۳ از سعد و ابن عباس.
- سنن کبری، بیهقی، ج ۹، ص ۴۰ از سعد.
[408]. صحيح البخاري: ج4 ص208 باب مناقب المهاجرين وفضلهم.
.[409] صحیح بخاری، ج ۴، ص ۲۰۸، باب مناقب المهاجرین وفضلهم.
[410]. صحيح البخاري: ج5 ص129 باب غزوة تبوك.
.[411] صحیح بخاری، ج ۵، ص ۱۲۹، باب غزوة تبوك.
[412]. صحيح مسلم: ج7 ص120 باب من فضائل علي رضي الله عنه.
[413]. صحیح مسلم، ج ۷، ص ۱۲۰، باب من فضائل علی (رض).
[414]. صحيح مسلم: ج7 ص120 باب من فضائل علي رضي الله عنه.
[415]. صحیح مسلم، ج ۷، ص ۱۲۰، باب من فضائل علی (رض).
[416]. صحيح مسلم: ج7 ص120 باب من فضائل علي رضي الله عنه.
[417]. صحیح مسلم، ج ۷، ص ۱۲۰، باب من فضائل علی (رض).
[418]. صحيح مسلم: ج7 ص121 باب من فضائل علي رضي الله عنه.
[419]. صحیح مسلم، ج ۷، ص ۱۲۱، باب من فضائل علی (رض).
[420]. مسند أحمد: ج1 ص170.
.[421] مسند احمد، ج ۱، ص ۱۷۰.