جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامفصل چهارم: احکام وضو
اگر کسی یقین داشته باشد حدث از او سر زده و شک کند در اینکه طهارت (وضو) گرفته است یا نه، یا اینکه یقین دارد حدثی از او سرزده و طهارت (وضو) هم گرفته است، ولی نمیداند کدامیک از آنها اول و کدامیک بعد اتفاق افتاده است، باید طهارت حاصل کند.
همچنین اگر یقین کند که عضوی را در وضو ترک کرده است، باید آن عضو و مابعد آن را دوباره انجام دهد، و اگر رطوبت خشک شده باشد باید از ابتدا وضو بگیرد؛ اما اگر در حال وضو به یکی از اعمال خود شک کند، نخست عملی را که در آن شک دارد و سپس اعمال بعدازآن را باید انجام دهد.
اگر کسی از طهارت خود یقین داشته باشد و شک کند که آیا بعدازآن حدثی از او سرزده است و یا اینکه بعد از اتمام وضو در انجام دادن یکی از افعال وضو شک کند، لازم نیست دوباره وضو بگیرد.
کسی که محل خروج مدفوع و یا ادرار را نشوید و نماز بخواند -چه از روی عمد باشد یا از روی ندانستن یا فراموش کردن- باید نماز را دوباره بخواند.
اگر کسی برای استحباب، تجدید وضو کند و بعد از نماز به یاد آورد که در یکی از اعمال یکی از دو وضویش اشتباه نموده است، طهارت و نمازش صحیح است؛ اما اگر با هر وضو یک نماز بخواند باید فقط نمازی را که با وضوی اول خوانده است دوباره بخواند.
اگر (در حالتی که با هر وضو یک نماز خوانده است) بعد از یکی از دو وضو حدثی از او سر زده باشد و نداند بعد از کدامیک از دو وضو بوده است، اگر نمازها از نظر تعداد رکعات متفاوت باشند هر دو نماز را باید دوباره بخواند، اما اگر یکسان باشند،([51]) ادای یک فریضه به نیت آنچه بر او واجب است کفایت میکند. برای کسی که وضو بگیرد و نماز بخواند، سپس حدثی از او سر بزند و دوباره وضو بگیرد و نماز دیگری بخواند و پسازآن به یاد آورد که در یکی از وضوها یکی از واجبات را بهجا نیاورده، همین حکم جاری است.
اگر پنج نماز شبانهروزش را با پنج وضو انجام دهد و سپس یقین حاصل کند که بعد از یکی از وضوها حدثی از او سر زده است باید سه نماز واجب را دوباره بخواند: یک نماز دورکعتی، یک نماز سهرکعتی و یک نماز چهاررکعتی.([52])
[51]- از نظر تعداد رکعات مختلف باشند، مانند نماز مغرب و عشا، و یکسان باشند مانند نماز ظهر و عصر؛ که در صورت یکسان بودن تعداد رکعات، نماز خاصی را نیت نمیکند و در نیت میآورد که نماز چهاررکعتی میخوانم به نیت آنچه بر عهدهام است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 47)
[52]- نماز چهاررکعتی را به نیت ما فی الذمة میخواند و تعیین نمیکند که ظهر باشد یا عصر یا عشاء. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 48)