جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامفصل دوم: حیض
این فصل مشتمل بر بیان حیض و متعلقات آن میباشد.
حیض چیست؟ خونی است که با تمام شدن عدّه [در زنان مطلقه] ارتباط دارد؛([58]) و کمترین مقدار آن اندازۀ مشخصی دارد. بیشتر اوقات تیره و غلیظ است و با حرارت و همراه با احساس سوزش خارج میشود. ممکن است خون حیض و بکارت اشتباه گرفته شوند؛ به همین دلیل زن باید به پنبهای که در مجرا قرار میدهد بنگرد؛ اگر خون به شکل حلقوی بود، خونِ بکارت است.([59]) و آنچه دختر قبل از سن بلوغش (نُه سالگی) ببیند خون حیض نیست.
کمترین مقدار حیض سه روز([60]) و بیشترین آن ده روز میباشد. همچنین کمترین میزان پاکی (بین دو حیض) دَه روز است و برای حداکثر آن، اندازهای تعیین نشده است. برای کمترین مقدار حیض، شرط است که سه روز پشت سر هم باشد.([61]) آنچه زن بعد از یائسگی میبیند حیض نیست. زن قریشی([62]) در پایان شصتسالگی و دیگر زنان در پایان پنجاهسالگی به سن یائسگی میرسد.
هر خونی که زن، کمتر از سه روز ببیند حیض نیست؛ چه مبتدئه([63]) باشد و چه دارای عادت ماهانه([64]) باشد. خونی که زن، بین روز سوم تا دهم میبیند اگر امکان حیض بودنش باشد (یعنی دارای شرایط آن باشد) حیض است، خواه شبیه خون حیض باشد یا نباشد.
زن زمانی صاحب عادت میشود که یک بار خون ببیند و بعد تا کمترین مدت طهارت (ده روز) یا بیشتر از آن پاک باشد و بعدازآن دوباره به همان میزان خون ببیند. اختلاف در رنگ خون در این مورد مهم نیست.
مسائل پنجگانه:
اول: زن دارای عادت [معین] با دیدن خون باید نماز و روزه را ترک کند. زن مبتدئه اگر مطمئن شد حیض است باید عبادات را ترک کند و در غیر این صورت عباداتش را بهجا میآورد تا سه روز بگذرد.([65])
دوم: اگر زن سه روز خون ببیند و بعد قطع گردد و قبل از روز دهم دوباره خون ببیند، همۀ این مدت یک حیض حساب میگردد، ولی اگر از ده روز بیشتر شد باید به تفصیلی که ذکر خواهیم کرد مراجعه کند.([66]) اگر ده روز بگذرد سپس خون ببیند، خونی که اول دیده بهتنهایی یک حیض بوده و آنچه بعد از ده روز دیده ممکن است حیض دیگری باشد (اگر شروط آن را داشته باشد حیض دیگری است).
سوم: اگر خون قبل از ده روز قطع شد بر زن واجب است که با پنبه خود را وارسی کند،([67]) اگر پنبه پاک بود باید غسل کند و اگر به خون آغشته شد، زن مبتدئه باید صبر کند تا پاک شود یا اینکه ده روز کامل گردد؛ و زن صاحب عادت معیّن تا سه روز بعد از عادت خود صبر کند سپس غسل نماید؛ پس اگر تا روز دهم خون دیدن استمرار یابد و قطع شود، روزههایی را که از زمان غسل کردن تا روز دهم گرفته، باید قضا کند و اگر بیش از ده روز بود، آنچه را که بهجا آورده است موردقبول است.([68])
چهارم: اگر زن از حیض پاک شد شوهر میتواند قبل از غسل با او نزدیکی کند؛ گرچه این عمل مکروه است.([69])
پنجم: اگر وقتِ نماز داخل شود و زن، حائض گردد اگر به مقدار طهارت و اقامۀ نماز وقت داشته باشد قضای آن نماز بر او واجب میگردد، و اگر کمتر از طهارت و اقامه نماز وقت داشت قضا واجب نیست؛ و اگر زن قبل از پایان وقت نماز پاک شود، بهگونهای که از وقت نماز به مقدار طهارت و یک رکعت نماز باقی مانده باشد، ادای نماز واجب است و اگر انجام ندهد باید قضای آن را بهجا آورد.
متعلقات حیض: هشت مورد است:
اول: هرآنچه داشتن طهارت (وضو و غسل) در آن واجب است، بر زن حائض حرام میباشد؛ مانند نماز و طواف و لمس نوشتههای قرآن.
Dحمل کردن قرآن و لمس حاشیۀ آن برای زن حائض مکروه است و حتی اگر وضو بگیرد و یا غسل کند نیز طاهر نمیشود.
دوم: روزۀ زن حائض صحیح نیست.
سوم: نشستن در مسجد برای او حرام و عبور از آن مکروه است.
چهارم: خواندن هر قسمتی از سورههای عزائم (سورههایی که سجدۀ واجب دارند) بر او حرام و خواندن باقی آیات و سورههای قرآن برای او مکروه است. چنین زنی اگر آیهای که سجده دارد را بخواند یا بشنود باید سجده کند.
پنجم: نزدیکی با زنی که در حیض است بر همسرش حرام است تا زمانی که پاک شود؛ اما لذت بردن از دیگر راهها غیر از فرج اشکالی ندارد. اگر مرد بداند که نزدیکی در این زمان حرام است و بااینحال از روی عمد این کار را انجام دهد باید کفاره بدهد؛ کفارۀ آن عبارت است از: در اولین روزهای حیض، یک دینار طلا (معادل یک مثقال طلای 18 عیار) و در روزهای میانی عادت ماهانه، نصف دینار و در آخرین روزهای عادت، ربع دینار است.([70]) اگر در زمانی که کفاره در آن یکسان است نزدیکی را تکرار کند، کفاره تکرار نمیشود؛ اما اگر نزدیکی را در زمانهایی تکرار کند که مقدار کفاره در آن متفاوت است، کفاره دادن را باید تکرار کند.
ششم: زن حائضی که پیش از آن، شوهرش با او نزدیکی کرده باشد، در ایام حیض و درحالیکه شوهرش در کنارش حاضر باشد([71]) طلاق دادنش صحیح نیست.
هفتم: اگر زن از خون حیض پاک شد باید غسل کند. کیفیت آن مانند غسل جنابت است و مستحب است قبل یا بعد از غسل وضو هم بگیرد. قضای روزه بر زنی که پاک شده واجب است، ولی قضای نمازهای روزانه [که در ایام حیض قضا شده] بر او واجب نیست.
هشتم: مستحب است زن در حین عادت ماهانۀ خود، در وقت هر نماز وضو بگیرد و بهاندازۀ زمانی که در حالت عادی به نماز میایستد در محل نماز خود بنشیند و ذکر خدا بگوید.
خضاب کردن (حنا یا رنگ کردن موی سر) بر زنی که در حالت حیض است مکروه میباشد.
[58]- یعنی زن مطلقۀ آزاد (در مقابل کنیز)، اگر حیض میشد، باید سه حیض را عدّه نگه دارد، و با دیدن سومین خون حیض بعد از طلاق، عدّهاش به پایان میرسد؛ به همین خاطر، خون حیض با دو خون استحاضه و نفاس که با عدّۀ زن مطلّقه ارتباطی ندارد، تفاوت پیدا میکند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 55)
[59]- اگر پنبه بهصورت آغشته به خون خارج شد، حیض است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 56)
[60]- هر روز 24 ساعت است؛ پس اگر ساعت 12 ظهر خون ببیند تا ساعت 12 ظهر روز بعد یک روز میباشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 58)
[61]- پس اگر دو روز خون ببیند و یک روز خون نبیند، سپس دوباره خون ببیند حکم حیض را ندارد؛ و اگر در ماه رمضان بلافاصله با دیدن خون افطار کرده و نماز را ترک کند به دلیل آنکه گمان میکند حیض شده است ولی خون قطع شود، (تنها) قضای روزه و نماز بر او واجب است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 56)
[62]- زنی که از طریق پدر به یکی از قبایل قریش منتسب باشد؛ که بعضی از قبایل مانند علویان و عباسیان مشهور هستند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 57). «مترجم»
[63]- زنی که برای اولین بار خون میبیند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 58)
[64] - یعنی دارای عادت ماهانۀ منظم باشد که دارای سه حالت میباشد:
عادت عددیۀ وقتیّه: در زمان مشخص (اول ماه) و تعداد روز مشخص (هفت روز) حیض میبیند.
عادت عددیه: تنها تعداد روزی که حیض میبیند مشخص است، نه زمان آغاز آن.
عادت وقتیه: زمان آغاز حیض مشخص است، نه تعداد روز آن. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 58)
[65]- اگر سه روز گذشت و خون ادامه داشت، و در این سه روز، روزه گرفته بود، باید قضای آن را بگیرد زیرا در این مدت حیض بوده است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 58)
[66]- رجوع شود به ابتدای احکام استحاضه. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 59)
[67]- وارسی با پنبه فقط زمانی بر حائض واجب است که در پاک شدنش شک داشته باشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 59)
[68]- بهعنوانمثال، کسی که عادت ماهانهاش پنج روز بوده و وارسی کرده و هنوز قطع نشده باشد، روز هشتم غسل کرده و اعمالش را بهجا میآورد، اما اگر روز دهم خون قطع شد، باید روزههای روز نهم و دهم را قضا کند، چراکه آن دو روز هم حیض بوده است؛ ولی اگر از ده روز گذشت و باز هم قطع نشده بود، اعمالش موردقبول است، زیرا آن روزهای اضافی(نهم به بعد)، استحاضه است و در ایام طُهر میباشد نه حیض. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 59)
[69]- زنی که در پاک شدنش شک دارد، باید خود را با پنبه وارسی کند و اگر پاک شده بود میتواند قبل از غسل با همسرش نزدیکی کند و اگر وارسی نکند، حرام است قبل از غسل با همسرش نزدیکی نماید؛ اما اگر بدون وارسی غسل کند میتواند با همسرش نزدیکی کند؛ و اگر بعداً بفهمد که هنوز حیض بوده، کفارهای بر عهدۀ آنان نیست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 60)
[70] - یعنی باید تعداد روزهای عادت را تقسیم بر سه کند مثلاً اگر شش روز باشد دو روز اول، اول ایام حیض است، دو روز دوم، روزهای میانی و دو روز سوم، ایام آخر عادت میباشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت: ص 62)
[71] - در سفر نباشد. (مترجم)