چرا رجعت؟
پیش از اینکه بدانیم که «چرا رجعت؟» باید بفهمیم که ما در اینجا در عالم جسمانی، در امتحان دوم هستیم؛ و رجعت، امتحان سوم است. همین پرسش برای این امتحانی که در آن هستیم، مطرح میشود: چرا زندگی جسمانی؟ این امتحان دوم، برای چیست؟ مگر نه آنکه در عالم ذر مورد امتحان قرار گرفتیم و کار تمام شده است؟
پاسخ این پرسش، همان سخن امام جعفر بن محمد صادق(ع) است:
عبدالله بن فضل هاشمی میگوید: (به امام صادق(ع) عرض نمودم: به چه علت خداوند عزوجل پس از آنکه ارواح در ملکوت اعلایش در بالاترین مکان بودند، آنها را در بدنها قرار داد؟ ایشان(ع) فرمود: خداوند تبارک و تعالی میدانست که ارواح انسانها در شرف و برتری مقامشان، هرگاه به حال خود رها شوند، اکثریتشان در دعوی ربوبیت با خداوند به منازعه برمیخیزند. در نتیجه به دلیل رحمت به آنها و مصلحتشان، با قدرت خود آنها را در بدنهایی قرار داد که در ابتدای خلقت، برایشان تقدیر نموده بود؛ و برخی از آنها را محتاج به برخی دیگر و برخی را وابسته به دیگران و بعضی را نیز در درجاتی، بالاتر از بعضی دیگر قرار داد و برخی را نیز به وسیلهی برخی دیگر بینیاز ساخت؛ و رسولانش را به سوی آنان فرستاد و حجتهایش را برای بیم دادن و بشارت دادن قرار داد. این حجتها، انسانها را به انجام عبودیت و اظهار تواضع نسبت به معبودشان با انواع مختلفی که برای آنان تعیین نموده بود، فرمان میدادند و خداوند نیز برای مردم، مجازاتهایی را در کوتاه مدت و مجازاتهایی در آینده، و پاداشهایی در کوتاه مدت و پاداشهایی در آینده، قرار داد، تا به این ترتیب آنان را در خیر ترغیب نماید و به شر بیمیل گرداند و نیز تا با درگیر شدن در جستجوی معاش و کسب و کار، آنان را خوار نماید و به این وسیله بدانند که آنها محتاج پرورش خدا و بندگانی مخلوق هستند، و در نتیجه به عبادت وی اقبال نمایند و به اینگونه، استحقاق پاداش نعمت ابدی و بهشت جاودان را بیابند و از نزاع در چیزی که استحقاق آن را ندارند، در امان باشند. سپس امام (ع) فرمود: ای پسر فضل، خداوند تبارک و تعالی، در حسن نظر نسبت به بندگانش نیکوتر از آنان نسبت به خودشان، است. آیا نمیبینی که در میان مردم، کسی را نمیبینی جز اینکه به برتریجویی بر دیگران تمایل دارد، تا جاییکه برخی از آنان در دعوی ربوبی منازعه میکنند و برخی در دعوی نبوت بدون استحقاق، منازعه مینمایند و برخی از آنان در دعوی امامت، بدون اینکه بر حق باشد، منازعه مینمایند، در حالی که در وجود خود نقص و ناتوانی و ضعف و پستی و نیاز و فقر و دردهای پیدرپی بر خودشان و مرگی را که بر همگی مسلط و قاهر است، میبینند، اما با این حال چنین ادعاهای بیجایی میکنند. ای پسر فضل، خداوند نسبت به بندگانش جز آنچه بیشتر به صلاحشان است، انجام نمیدهد و به هیچ وجه به مردم ظلم نمیکند ولی مردم به خودشان ستم میکنند...).([723])
امام صادق(ع) دلیل تکرار امتحان در این عالم جسمانی را بیان کرده است.
اما دلیل امتحان در عالم رجعت به طور خاص، برای افراد دارای ایمان محض و کفر محض چیست؟ به این خاطر است که هر کدام از این دو گروه، استثنایی هستند. بخشش افراد دارای ایمان محض، بزرگ است و به زودی نیز پاداش آنان نیز بزرگتر است. در نتیجه امتحان بر آنان تکرار میشود، تا همان نتیجه را تکرار نمایند، تا بقیهی مردم بدانند که آنان اِستحقاق این بخشش بزرگی را که خداوند با آن، آنان را بر بقیهی مردم برتری داده است، دارند.
اما افراد دارای کفر محض نیز عذابشان بزرگ است؛ تا جاییکه اهل آتش، از عذاب اینها فرار میکنند. و به همین خاطر، امتحان سوم در رجعت است تا همان نتیجهی سلبی و منفی را تکرار نمایند تا مخلوقات بدانند که آنان، اِستحقاق این عذاب عظیم را دارند.
اینجا اشکالی به این صورت مطرح میشود: وقتی نتیجهی ذر، به زودی تکرار میشود و هر فردی، نتیجهاش را تکرار میکند، این امتحان برای چیست؟ حکمت چنین امتحانی که نتیجهاش، از قبل مشخص است، چیست؟!
پاسخ: دادن فرصت، حقیقی است و پنداری نیست. خداوند سبحان به مردم فرصت واقعی داده است تا اگر نتیجهی ذر، بد بود، آن را تغییر دهند. ولی از آنجا که حقایق آنان زشت و پلید است، همان نتیجه تکرار میشود. یعنی حکمت این است که خداوند، بخشنده، مهربان و دلسوز است. این فرصت دیگر، برای آشکار کردن بخشش و کرم و رحمت خداوند سبحان است. به علاوه مسئلهای که امام صادق (ع) در این مورد بیان کرده است که فرود آمدن ارواح در این عالم جسمانی محدود، برای این است که ضعف ارواح را از خلال محدودیت و قیدهای آن آشکار نماید. علاوه بر علتی که برای رجعت بیان نمودم، علت دیگری نیز وجود دارد که خداوند سبحان و متعال، آن را بیان نموده است و به مهربانی و بخشش او مرتبط است. آن این است که او میداند که آنان به زودی، درخواستِ فرصت دوم را مینمایند. در نتیجه او پیش از درخواست آنان، این فرصت را در اختیار آنان قرار داده است. با وجود این تکرار و این بخشش از جانب او، باز هم خواهیم دید که در آخرت، درخواست میکنند تا امتحانشان تکرار شود و علاوه بر فرصتهایی که قبلاً به آنان بخشیده شده است، درخواست فرصت دیگری را مطرح میکنند: «میگویند پروردگارا، دو بار ما را به مرگ رسانیدی و دو بار ما را زنده گردانیدی. به گناهانمان اعتراف كردیم. پس آیا راه بیرونشدنی [از آتش] هست؟»([724]).
[722]. علل الشرائع - الصدوق: ج1 ص15 - 16 باب العلة التي من أجلها جعل الله عز وجل الأرواح في الأبدان بعد أن كانت مجردة عنها في أرفع محل.
[723]. علل الشرائع، صدوق، ج ۱، ص ۱۵ و ۱۶، باب «العلة التی من أجلها جعل الله عز وجل الأرواح فی الأبدان بعد أن كانت مجردة عنها فی أرفع محل».
[724]. قرآن کریم، سورهی غافر، آیهی ۱۱.