جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامکتاب عمره
چگونگی آن: به این صورت است که در میقاتی که میتواند از آنجا احرام ببندد، احرام میبندد، سپس داخل مکه شده، طواف میکند و دو رکعت نماز طواف میخواند، سپس بین صفا و مروه سعی انجام داده، قسمتی از موی سر یا ناخن خود را کوتاه (تقصیر) مینماید.
شرایط واجبشدن عمره: همان شرایط واجب شدن حج است و با وجود شرایط، یک بار در طول عمرش واجب است عمره بهجا آورد. به سبب نذر و آنچه در معنای نذر است،([138])با اجیر شدن، باطل شدن عمره، از دست رفتن وقت و وارد شدن به مکه همراه با از بین رفتن عذر،([139]) عمره واجب میشود و وجوب عمره با هرکدام از این علتها تکرار میشود.([140])
اعمال هشتگانۀ عمره:نیت، احرام بستن، طواف، دو رکعت نماز طواف، سعی، تقصیر، طواف نسا و دو رکعت نماز طواف نسا.
عمره بر دو نوع است: عمرۀ تمتّع و عمرۀ مفرده.
اول (عمرۀ تمتّع):بر کسی که از اهل مسجدالحرام نیست واجب میشود. این نوع عمره فقط در ماههای حج صحیح است و با انجام آن، عمرۀ مفرده ساقط میشود. تقصیر در آن لازم است و تراشیدن سر جایز نیست و اگر چنین کند باید یک قربانی کفاره بدهد. طواف نسا در آن واجب نیست.
دوم (عمرۀ مفرده):بر اهل مسجدالحرام واجب است و در تمام ایام سال صحیح میباشد و بهترین عمره، عمرهای است که در ماه رجب انجام شود.
اگر کسی احرام عمرۀ مفرده بست و داخل مکه شد میتواند نیت عمرۀ تمتّع کند و باید قربانی هم انجام دهد و اگر در غیر از ماههای حج باشد نیتِ عمرۀ تمتّع جایز نیست. اگر درحالیکه احرام تمتّع بسته بود داخل مکه شد، اجازۀ خروج از آنجا را ندارد مگر اینکه حج را بهجا آورد، چراکه این احرام مرتبط با حج است. اگر بهصورتی از مکه خارج شود که نیازمند احرام مجدد نباشد میتواند خارج شود و اگر خارج شود سپس مجدداً احرام عمره ببندد، با احرام دوم، تمتّع را بهجا میآورد.
عمرۀ مفرده در تمام ماهها مستحب است. کمترین فاصلۀ بین دو عمره ده روز است و مکروه است دو عمره را به فاصلۀ کمتر از ده روز بهجا آورد.
از احرام عمرۀ مفرده با تقصیر خارج میشود، اما تراشیدن مو (حلق) بهتر است. وقتی تقصیر کرد یا مو را تراشید همهچیز برای او حلال میشود بهجز زنان؛ وقتی طواف نسا را انجام داد زنان نیز برایش حلال میگردند.([141]) طواف نسا در عمرۀ مفرده بعد از سعی، بر کسی که عمرۀ مفرده انجام میدهد -چه زن چه، چه خواجه و چه بچه- واجب است.
عمره در صورت وجوب، فوراً باید اجرا شود (واجب فوری است).
[138]- مثل عهد و قسم. (مترجم)
[139]- درصورتیکه پیش از برطرف شدن عذر از مکه خارج نشده باشد. (مترجم)
[140]- یعنی هر سببی باعث واجبشدن یک عمره میشود. (مترجم)
[141]- یعنی بعدازآن میتواند با همسرش ارتباط داشته باشد یا با زن دیگری ازدواج نماید، درحالیکه با احرام از هرگونه رابطه با زنان منع شده بود. (مترجم)