جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبهجا آوردن دو سجدۀ سهو در مواردی که ذکر شد؛
([284]) [همچنین در موارد زیر واجب است:] اگر کسی سهواً در نماز سخن بگوید، یا در غیر محل، نمازش را سلام دهد، یا بین رکعت چهار و پنج شک کند.
[در نماز جماعت،] اگر امام جماعت عملی مرتکب شود که سجدۀ سهو را واجب کند، و این عمل متوجه مأموم نیز شود، مأموم هم باید سجدۀ سهو انجام دهد و اگر آن عمل فقط مربوط به امام یا مأموم باشد، تنها خود او باید سجدۀ سهو را انجام دهد.
جایگاه دو سجدۀ سهو:
بعد از سلامِ نماز است (به دلیل کم یا زیاد شدن برخی چیزها در نماز) به این صورت که: ابتدا نیت کرده (و مستحب است تکبیر بگوید)، سپس سجده کرده، سر از سجده برداشته، دوباره سجده نماید، سپس سر از سجده برداشته، یک تشهد کوتاه([285]) خوانده، بعدازآن سلام دهد.
گفتن ذکر در سجدههای سهو واجب نیست، بلکه مستحب است. اگر کسی عمداً سجدۀ سهو را ترک کند نمازش باطل نمیشود، بلکه باید آن را بعداً انجام دهد، هرچند که مدت زیادی بگذرد.
[284]- وقتیکه در نماز چهار رکعتی، با یقین به انجام دو رکعت اول شک کرده (بنا را بر کمتر گذاشته و پس از تکمیل نماز، دو سجدۀ سهو بهجا میآورد)؛ و کسی که یک سجده یا تشهد را فراموش کند و بعد از رکوع به یاد آورد (قضایش را انجام داده، دو سجدۀ سهو بهجا میآورد)؛ کسی که دو سجده از دو رکعت متفاوت را فراموش کرده (دو سجدۀ قضا انجام میدهد و دو سجدۀ سهو بهجا میآورد)؛ کسی که در تعداد رکوعهای نماز آیات شک کرده (بنا را بر کمتر گذاشته، دو سجدۀ سهو به جا میآورد). (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 116)
[285]- اشهد ان لا اله الا الله و اشهد ان محمدا عبده و رسوله، اللهم صل علی محمد و آل محمد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 117)