فصل سوّم: ملحقات روزه
اول: مرضی که با وجود آن روزه باید شکسته شود، مرضی است که بیمار میداند با ادامهدادنِ روزه مریضیاش شدیدتر میشود و در تشخیص آن، بنا را بر فهم خودش میگذارد یا به علامتی که او را به گمان معتبر برساند اعتماد میکند، مانند گفتۀ طبیب دانا. اگر کسی خود را بهسختی اندازد و روزهای بگیرد که برایش ضرر داشته باشد، باید آن روزه را قضا کند.
دوم: اگر شرایط شکستهشدن نماز برای مسافر به وجود آید، واجب است روزه را افطار کند. اگر وجوب افطارِ روزه را بداند و بااینحال روزه بگیرد، باید آن را قضا کند؛([366]) ولی اگر حکم مسئله را نداند قضا لازم نیست.
سوم: تمام شرایط لازم برای شکستهشدن نماز، برای نگرفتن روزه نیز معتبر است و به همین اندازه کافی است که قبل از اذان ظهر از شهر خارج شود و هر سفری که در آن، شکستنِ نماز واجب است، افطار روزه نیز واجب است.
چهارم: آنان که باید در سفر نمازشان را کامل بخوانند باید روزه هم بگیرند، و آنها افرادِ کثیرالسفر هستند.([367])
پنجم: مسافر نباید قبل از اینکه اذان شهرش از او پنهان شود افطار کند، و چنانچه قبل از آن افطار کند قضا و کفاره بر او واجب میشود.
ششم: پیرمرد و پیرزن و آنان که مرضِ تشنگیِ غیرقابلتحمل دارند، ماه رمضان را افطار کرده، بهجای هر روز یک مد طعام صدقه دهند، و اگر بعداً توانستند روزه بگیرند باید قضا کنند وگرنه روزه از آنها ساقط است. اگر پیرمرد و پیرزن بهطور کامل از روزه گرفتن عاجز باشند کفاره نیز از آنها ساقط میشود، همانگونه که روزه از آنها ساقط شده است.
هفتم: زن بارداری که زایمانش نزدیک است و زن شیردهی که شیر کم دارد جایز است در ماه رمضان روزۀ خود را افطار کند و بعداً قضای آن را بهجا آورد و بهجای هر روز یک مد طعام صدقه بدهد.
هشتم: کسی که در ماه رمضان بخوابد و خوابش ادامه داشته باشد،
([368]) اگر نیت روزه کرده باشد لازم نیست قضا کند، ولی اگر نیت روزه نکرده بود باید قضا بهجا آورد. بر دیوانه و بیهوش قضا واجب نیست، و فرقی ندارد که جنون یا بیهوشیاش چند روز طول بکشد یا قسمتی از یک روز، و فرقی ندارد در قبلش نیت کرده یا نکرده باشد، و نیز فرقی ندارد توسط آنچه با آن روزه شکسته میشود، معالجه شود یا معالجه نشود.
نهم: کسی که در ماه رمضان روزه نگرفتن برایش جایز است، بیشازاندازه خوردن و نوشیدن برایش مکروه است؛ و همچنین جماع نیز برایش مکروه است.
[366]- علاوه بر اینکه باید قضا کند، کار حرامی نیز مرتکب شده است زیرا عمداً با حکم خدا مخالفت کرده که این یا از روی سبک شمردن دین خدا و یا خلیفۀ اوست. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 57)
[367]- سفرشان از در وطن ماندنشان بیشتر است. ر.ک: نماز مسافر (مترجم)
[368]- یعنی خوابیده و تا بعد از اذان ظهر روز بعد بیدار نشده باشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء سوم، صوم: ص 58)