جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامسوم: قیام
قیام در صورت توانایی از ارکان است و اگر نمازگزار سهواً و یا عمداً در آن خللی ایجاد کند نمازش باطل است. اگر بتواند بدون کمکگرفتن بایستد باید چنین کند و اگر نتواند، واجب است که از هر وسیلهای که ممکن بود کمک بگیرد، البته کمک گرفتن از دیوار حتی باوجود توان هم جایز است.
اگر بتواند بخشی از نماز را ایستاده بخواند باید همانقدر که میتواند بایستد و اگر نتواند، باید نشسته نماز بخواند. فردی که نشسته نماز میخواند اگر بتواند فقط برای رکوع بایستد باید چنین کند، در غیر این صورت نشسته رکوع کند. اگر نتواند نشسته نماز بخواند باید به پهلو بخوابد([214]) و نماز بخواند و اگر نتواند، باید به پشت بخوابد([215]) و نماز بخواند و در این دو حالت اخیر باید با اشاره رکوع و سجده را بهجا آورد.
اگر فردی در حین نماز نتواند بر حالتی باقی بماند باید به کمتر از آن منتقل شود و نماز را ادامه دهد، مثلاً اگر ایستاده باشد و نتواند ادامه دهد باید بنشیند و اگر نشسته باشد و نتواند، باید به پهلو بخوابد و اگر به پهلو خوابیده باشد و نتواند، باید به پشت بخوابد و عکس آن نیز اینچنین است.([216]) اگر کسی نتواند سجده کند، آنچه بر آن سجده میکند را بالا آورده و بر پیشانی بگذارد و اگر نتوانست باید بهجای سجده اشاره کند.
سنت در حالتی که نشسته نماز میخواند دو چیز است:
اینکه نمازگزار در حال قرائت، چهارزانو و در حین رکوع، دوزانو بنشیند، و در حین تشهد، به حالت تَوَرُّک بنشیند.([217])
[213]- یعنی ابتدا باید کلمۀ (الله) و سپس کلمۀ (اکبر) را بگوید. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 56)
[214]- بهطوریکه صورت و سینهاش به سمت قبله باشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 59)
[215]- شبیه محتضر، یعنی کف پاهایش رو به قبله باشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 58)
[216]- یعنی اگر کسی نمیتواند و نمازش را درحالیکه به پشت خوابیده است میخواند و در بین نماز حالش بهتر شد و تواناییاش را پیدا کرد باید به پهلو دراز بکشد یا بنشیند یا حتی اگر توانست بایستد و نماز را ایستاده ادامه دهد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 59)
[217]- یعنی بر ران پای چپ بنشیند و روی پای راست را بر کف پای چپ قرار دهد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 59)