جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممقدمۀ سوم: قبله
مباحث آن عبارتاند از: جهت قبله، مستقبِل [کسی که لازم است رو به قبله بایستد]، چیزهایی که روبهقبله بودن در آن شرط [واجب] است و احکام قبله.
اول: [جهت] قبله
قبله برای کسی که در مسجدالحرام است، کعبه، برای کسی که در حرم است، مسجدالحرام، و برای کسی که خارج از حرم است، خودِ حرم میباشد.
مراد از قبله، جهت کعبه است نه خود ساختمان و اگر ساختمان از بین رفت باید در جهت کعبه نماز گزارد. به همین شکل، کسی که در ارتفاع بالاتری از کعبه قرار دارد، بهسوی آن و در جهت آن نماز میگزارد. اگر کسی درون کعبه نماز بگزارد بهسوی هرکدام از دیوارهای آنکه بخواهد، میایستد، گرچه خواندنِ نمازِ واجب درون ساختمان کعبه، مکروه است. اگر کسی بر بام کعبه نماز بگزارد، باید مقداری فضا که بتوان بهسوی آن نماز خواند در پیش روی خود باقی بگذارد،([168]) اما لازم نیست روبهروی خود چیزی قرار دهد و بهسوی آن نماز بخواند.([169]) همچنین اگر (داخل کعبه) بهسوی درِ کعبه درحالیکه باز باشد نماز بخواند، باید همینطور عمل کند.([170])
اگر صف نمازگزاران در مسجدالحرام طولانی شود و طوری قرار گیرد که تعدادی از آنان خارج از جهت کعبه نماز بخوانند، نماز کسانی که در جهت کعبه نیستند باطل است.
مردم هر سرزمین باید بهسوی رکنی که رو به سرزمینشان است نماز بخوانند؛ اهل عراق بهسوی رکن عراقی یعنی همان رکنی که حجرالأسود در آن است، مردم شام بهسوی رکن شامی، و مردم مغرب بهسوی رکن مغربی، و مردم یمن بهسوی رکن یمانی.
قبلۀ مردم عراق در جهت جنوب غربی واقع میشود. اگر کسی بتواند ستارۀ جُدَی([171]) را تشخیص دهد، شمال و جنوب را تشخیص خواهد داد. اگر بهسوی جنوب بایستد، قبله بین صورت و دست راست او قرار خواهد گرفت (همان جنوب غربی).
دوم: کسی که روبهقبله ایستاده
اگر جهت قبله را میداند، واجب است برای نماز، بهسوی قبله بایستد؛ و اگر جهت قبله را نداند، باید به علائمی که او را به گمان میرساند، تکیه کند.
اگر سعی کند که جهت قبله را بیابد و فردی دیگر، خلاف جهتی که او یافته بود را به او خبر دهد، باید به هرکدام که گمان میکند صحیحتر است عمل کند. درصورتیکه راهی برای یافتن جهت قبله نداشت و کافری به او جهت قبله را گفت، اگر گمان بر صحت خبرش داشته باشد به خبر او عمل کند؛ باید به جهت قبلهای که برای شهر تعیینشده است اعتماد داشته باشد، مگر زمانی که بداند آن قبله اشتباه است. کسی که خودش امکان تشخیص قبله را ندارد -مانند نابینا- به تشخیص دیگران اعتماد کند.
کسی که در تعیین جهت قبله نتواند به علم یا گمان برسد، اگر وقت داشت، به هریک از چهار جهت، یکبار نماز بخواند و اگر وقت کمتر از این بود به آن تعداد از جهتها که زمان اجازه میدهد نماز بخواند، و اگر فقط بهاندازۀ اقامۀ یک نماز وقت داشت (همان یک نماز را) به هر جهت که خواست بخواند.
مسافر هنگام نماز باید به سمت قبله بایستد و در صورت ضرورت میتواند سوار بر مرکب([172]) -درحالیکه روبهقبله است- برخی از نمازهای واجب را بخواند؛ و اگر نتوانست همۀ نماز را به سمت قبله بخواند، هرچقدر از نمازش را که میتواند روبهقبله بخواند و هرگاه مرکب از جهت قبله منحرف شد، تا حد امکان بهسوی قبله بچرخد، و اگر بازهم نتوانست فقط تکبیرةالاحرام را به سمت قبله بگوید (و بقیۀ نماز را بخواند)، و اگر این کار را نیز نتوانست انجام دهد به هر سو که نماز بخواند کفایت میکند، حتی اگر روبهقبله نباشد.
کسی که مجبور است به دلیل تنگی وقت در حال راه رفتن نماز بخواند، همینگونه عمل کند. کسی که بر مرکب سوار است، اگر بتواند رکوع و سجود و واجبات نماز را بهجا آورد جایز است که با اختیار (بدون اینکه اضطراری باشد) اعمال نماز واجب را بر روی مرکب بهجا آورد.
سوم: چیزهایی که باید برای آن روبهقبله ایستاد:
ایستادن بهسوی قبله در نمازهای واجب -در صورت امکان- واجب است؛ همچنین هنگام ذبح [حیوان و پرنده] و هنگام احتضار و تدفین، و نماز بر میّت، روبهقبله ایستادن واجب است؛ اما در نوافل، روبهقبله ایستادن بهتر است (واجب نیست).([173]) نماز [نافله] در حال سواره، در سفر و حَضَر([174]) مجاز است، اما اینکه بهسوی قبله نباشد، در حضر کراهت شدید دارد، البته تا زمانی که پشت به قبله نشود و اگر پشت به قبله شد نمازش باطل میشود.
هر جا امکانش نبود، وجوب استقبال (روبهقبله بودن) ساقط میشود، مانند نماز مطارده (ترس شدید مثل زمانِ جنگ و جدال)، و هنگام ذبح حیوان صائله([175]) و مُتَرَدّیه([176])که نمیتوان آن را روبهقبله نمود.
چهارم: احکام مربوط به روبهقبله ایستادن
سه مسئله:
اول: فرد نابینا چون خودش نمیتواند جهتیابی کند باید به راهنمایی دیگران رجوع کند؛ و اگر با داشتن علامتی که خودش به دست آورده است بر نظر خود اتکا کند و به یک سمت نماز بخواند (حتی اگر فرد بینا هم وجود داشته باشد)، نماز او صحیح است؛ و در غیر این صورت (اگر علامتی نداشته و جهت را اشتباه تشخیص داده باشد) باید نماز را دوباره بخواند.
دوم: اگر نمازگزار، نماز را بهحکم گمان خود و یا به دلیل تنگی وقت به سمتی بخواند که بعداً معلوم شود بهسوی قبله نبوده است، اگر انحراف او از قبله در حد چپ و راست بوده و پشت به قبله نباشد، نماز او صحیح است و نیازی به تکرار آن ندارد (چه وقت نماز تمامشده یا هنوز وقت باقی باشد)؛ اما اگر پشت به قبله بود و وقت نماز تمام نشده باشد باید نماز را تکرار کند، ولی اگر پشت به قبله بود و وقت نماز گذشته بود نیاز به تکرار نیست، اما اگر در حین نماز بفهمد که خطانموده، درهرصورت و به هر جهتی که ایستاده است، باید به سمت قبله برگردد و نیاز به تکرار نماز نیست.
سوم: اگر برای یک نماز، جهت قبله را با تلاش بیابد و نماز بخواند، سپس در وقت نماز دیگری وارد شود، و نمازگزار به صحت جهت قبله شک کند، باید از نو جستوجو کند تا یقین یابد، در غیر این صورت بر همان جهت (که نماز قبلی را خوانده) نماز بخواند.
[168]- یعنی نباید در قسمتهای انتهایی ضلعهای بام کعبه به نماز بایستد بهطوریکه چیزی از کعبه روبهرویش نباشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 25)
[169]- مانند آنچه بعضی از اهل سنت به آن معتقدند که در نمازخواندن بر بام کعبه چیزی را بهعنوان قبله، مقابل خود قرار میدهند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 25)
[170]- یعنی لازم نیست وسیلۀ خاصی را روبهرویش قرار دهد، ولی مقداری با فاصله از درب بایستد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 25)
[171]- جُدَی یا آلفای خرس بزرگ، ستارهایست که در صورت فلکی خرس کوچک قرار دارد. این ستاره در حال حاضر بهعنوان ستارۀ قطبی برای پیدا کردن قطب شمال در نیمکرۀ شمالی زمین، مورد استفاده قرار میگیرد. (مترجم)
[172]- مانند اسب و شتر و همچنین ماشین و هواپیما و سایر وسایل نقلیۀ جدید. (مترجم)
[173]- البته پشت به قبله نبودن در نافله واجب است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 28)
[174]- وطن یا جایی که قصد ده روز ماندن دارد یا... (مترجم)
[175]- مانند حیوانی که دچار جنون یا مرضی شده که رو به قبله کردنش دشوار است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 29)
[176]- مانند حیوانی که در چاه افتاده است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 29)