مقدمۀ سوم: انواع حج
حج بر سه نوع است: حج تمتّع، حج قِران، حج اِفراد.
حج تمتّع:
کیفیت حج تمتّع: اینکه برای عمرۀ تمتّع از میقات احرام ببندد، سپس وارد مکه شود و هفت مرتبه دور خانۀ کعبه طواف کند و دو رکعت نماز در مقام بهجا آورد، سپس بین صفا و مروه هفت مرتبه به سعی بپردازد و (آنگاه) تقصیر([84]) انجام دهد.
پسازآن بهتر است از روز ترویه([85]) بار دیگر از مکه برای حج احرام ببندد و (اگر در روز ترویه احرام نبست) زمانی مُحرِم شود که بداند بهاندازۀ رسیدن به وقوف وقت دارد؛ سپس به عرفات برود و تا غروب در آنجا بماند؛ سپس روانۀ مشعر میشود و بعد از طلوع فجر در آنجا توقف میکند؛ سپس در روز عید قربان روانۀ مِنا میشود و در آنجا حلق([86]) و قربانی نموده و جمرۀ عقبه([87]) را رمی میکند.
آنگاه اگر خواست میتواند همان روز یا روز بعد به مکه برود، طواف حج را بهجا آورَد، دو رکعت نماز طواف بگزارد، سپس اعمال سعی را بهجا آورَد، طواف نسا انجام دهد، نماز طواف نسا را اقامه کند، سپس به مِنا بازگردد و آنچه از رمیِ جمرات باقی مانده است را انجام دهد؛ و اگر خواست میتواند روز یازدهم در مِنا اقامت کند تا اینکه رمیِ جمراتِ سهگانه را بهجا آورَد و همین کار را میتواند در روز دوازدهم نیز انجام دهد؛ سپس بعد از اذان ظهر از آنجا کوچ میکند؛ و جایز است تا کوچ دوم در آنجا اقامت کند و برای دو طواف و سعی به مکه بازگردد.
این نوع از حج (تمتّع) بر کسی واجب است که فاصلۀ خانهاش تا مکه از هر سو 22 کیلومتر یا بیشتر باشد. اگر این عده -از روی اختیار و بدون اضطرار- نیت خود را از تمتّع به قران یا اِفراد تبدیل کنند جایز نیست، ولی اگر از روی اضطرار چنین کنند جایز است.
این نوع حج چهار شرط دارد: نيت در ماههای مخصوص اعمال حج باشد؛ ماههای حج عبارتاند از: شوال، ذیقعده و ذیحجه؛ و قانون آن، چنین است: زمان شروع آن وقتی است که بداند به اعمال حج میرسد و اینکه در یک سال، حج و عمره را انجام میدهد و اینکه از خودِ مکه مُحرم شود و اگر از مسجدالحرام مُحرم شود بهتر است؛ و نیز بهتر است احرام بستن در «مقام» (در مسجدالحرام) انجام شود و در درجۀ دوم بهتر است زیر میزاب([88]) باشد.
اگر برای عمرۀ تمتّع در غیر از ماههای حج، مُحرم شود جایز نیست برای تمتّع به حج برود و اگر بخشی از اعمال تمتّع را در غیر ماههای حج انجام دهد نیز حکمش به همین صورت است (یعنی جایز نیست) و لازم نیست قربانی کند.
در صورت اختیار و عدم اضطرار باید از میقات مُحرم شود و احرام بستن از غیرمکه برای حج تمتّع کفایت نمیکند. اگر در حال احرام وارد مکه شد، واجب است از نو مُحرم شود، ولی اگر عذر داشت (و چنین کاری را از روی عمد انجام نداده بود) از هرجایی که برایش ممکن بود احرام ببندد -حتی اگر در عرفه بتواند چنین کند- و ریختن خون از او ساقط میشود (درحالیکه کفارۀ ترک احرام از مکه، قربانیکردن است).
کسی که به تمتّع رفته است نمیتواند از مکه خارج شود، مگر اینکه حج بهجا آورد -زیرا حج بر عهدهاش لازم آمده است- مگر درصورتیکه نیازی به انجام دوبارۀ عمره نداشته باشد (یعنی در حال احرام از مکه خارج شود و به همین حال به مکه بازگردد و یا بدون احرام از مکه خارج و پیش از سپری شدن یک ماه به مکه بازگردد) ولی [اگر بعد از بازگشت] عمره را دوباره انجام داد، این عمرۀ آخر را بهعنوان عمرۀ تمتّع قرار میدهد و حجش را تکمیل مینماید.
اگر در وضعیت عمرۀ تمتّع وارد مکه شود و از تنگی وقت بترسد، جایز است نیت خود را به حج اِفراد تبدیل کند؛ در چنین حالتی فقط عمرۀ مفرده بر عهدهاش است. اگر عذر زن حائض و نفسا باعث شود نتواند از حالت احرام خارج شود و دوباره برای حج احرام ببندد حکم به همین صورت است،([89]) زیرا اگر صبر کند تا عذرش برطرف شود وقت را از دست میدهد. اگر دوباره برای چنین زنی عذر پیش بیاید درحالیکه چهار دور از طواف خود را انجام داده باشد، تمتّعش صحیح است و سعی را انجام میدهد و سایر مناسک را بهجا میآورد و بعد از پاک شدن، آنچه از طوافش باقیمانده است را بهجا میآورد و وقتی تمتّع صحیح شد عمرۀ مفرده از او ساقط میشود.
[84]- کوتاهکردن مقداری از موهای سر و یا کوتاهکردن ناخنها را تقصیر میگویند. (مترجم)
[85]- روز هشتم ذیحجه. (مترجم)
[86]- به تراشیدن موهای سر، حلق میگویند. (مترجم)
[87]- هریک از جمرات نامی دارد: به ترتیب از سمت منا رو به مکه، به اولی جمرۀ اولی و به دومی جمرۀ وُسطی و به آخری جمرۀ عَقَبه میگویند. (مترجم)
[88]- میزاب یا ناودان طلا روی بام کعبه به سمت درون حجر اسماعیل نصب شده است. (مترجم)
[89]- یعنی باید نیت خود را به حج اِفراد تبدیل کنند و فقط عمرۀ مفرده بر عهده دارند. (مترجم)