جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامبخش سوم: سایر نمازها
[این بخش چند فصل دارد:]
فصل اول: نماز جمعه
که دارای سه بحث در خصوص کیفیت، واجبات و آداب آن است.
اول: [کیفیت] نماز جمعه
دو رکعت است، مانند نماز صبح که با خواندن این دو رکعت، نماز ظهر از گردن مکلّف ساقط میشود. مستحب است که در نماز جمعه، حمد و سوره بلند خوانده شوند. وقت آن از اذان ظهر تا پایان وقت ظهر است.([241])
اگر امام یا مأموم در حال خواندن نماز جمعه باشند و وقت تمام شود باید نماز را به پایان برسانند، ولی اگر وقت کاملاً تمام شود نمیتوانند نماز جمعه بخوانند و اگر نماز جمعه را ترک کردند باید قضای نماز ظهر را بهجا آورند، نه نماز جمعه را.
اگر شخصی در شرایطی قرار گرفت که نماز جمعه بر او واجب شد، ولی او نماز ظهر را بهجا آوَرَد، باید برای رسیدن به نماز جمعه تلاش کند؛ اگر به نماز جمعه رسید، [صحیح است] و اگر نرسید باید دوباره نماز ظهر بخواند و نماز ظهر اولش کافی نیست.
اگر نمازگزار یقین کند که بهاندازۀ دو خطبه و دو رکعتِ کوتاهِ نماز وقت دارد، نماز جمعه واجب میشود، ولی اگر یقین یا گمان قوی داشته باشد که وقت چنین کاری را ندارد نماز جمعه از دست رفته است و باید نماز ظهر بخواند.
اگر به خطبههای نماز جمعه نرسید، ولی به یک رکعت از نماز جمعه رسید و یا حتی به رکوع آخر رسید نماز جمعۀ او درست است، ولی اگر تکبیر گفت و رکوع را بهجا آورد و پسازآن شک کرد که به رکوع امام رسیده است، یا نه، نماز جمعۀ او درست نیست و باید نماز ظهر بخواند.
نماز جمعه جز با شرایط زیر واجب نمیشود:
اول:
وجود حاکم عادل (امام معصوم(ع))، یا هرکسی که از جانب او منصوب شود. اگر در وسط نماز جمعه، امام (جمعه) فوت کند نماز باطل نمیشود، بلکه جایز است جماعت، کسی را جلو بیندازند تا نماز جمعه را برای آنها تمام کند.([242]) اگر برای منصوب از طرف امام (ع) مبطل نماز پیش آید، از جمله بیهوشی یا دیوانگی یا حدثی از او سر زند، همین حکم جاری است.
سوم: دو خطبه، که در هرکدام از دو خطبه چند چیز واجب است:
· ستایش خداوند
· صلوات بر محمّد و آل محمّد(ص)
· نصیحت کردن
· خواندن یک سورۀ کوتاه یا یک آیه
و اهلبیت (ع) [دربارۀ چگونگی خطبهها] فرمودهاند: خدا را سپاس گوید و ثنای الهی بهجا آورد، سپس توصیه به تقوی کند و در آخر خطبه، یک سورۀ کوتاه از قرآن را بخواند، سپس در بین دو خطبه بنشیند و بعدازآن برخیزد و در خطبۀ دوم حمد خدا و ثنای او را بهجا آورده، آنگاه بر محمّد و آل محمّد و ائمّۀ مسلمین درود و صلوات فرستاده، برای زن و مرد مؤمن استغفار کند. جایز است که خطبههای نماز جمعه قبل از داخل شدن وقت نماز (قبل از زوال خورشید) خوانده شوند و دقیقاً با تمام شدن دو خطبه وقت نماز داخل شود. واجب است که ابتدا دو خطبه خوانده و بعد دو رکعت نماز جمعه اقامه شود؛ اگر اول، نماز را بهجا آورد (و بعد خطبهها را بخواند) صحیح نیست. خطیب نماز جمعه زمانی که خطبهها را بیان میکند، در صورت توانایی باید ایستاده باشد، و فاصله انداختن بین دو خطبه با نشستنی کوتاه، واجب است؛ و در هنگام خطبه، طهارت بر امام واجب است، ولی بر مأمومین واجب نیست؛ و اگر در خطبه حدثی از امام سر زد، باید طهارت حاصل و خطبه را کامل کند. بر امام واجب است که صدای خود را تا حدی بالا ببرد تا تعداد افراد معتبر [برای وجوب نماز جمعه] بلکه بیشتر از این تعداد بشنوند.
چهارم: نماز جمعه به جماعت برگزار میشود و فرادای آن صحیح نیست. اگر امام اصلی (معصوم) حضور داشته باشد، حضور در نماز جمعه و اقامۀ آن بر ایشان واجب میگردد و اگر مانعی برای او پیش آید میتواند کسی را جایگزین خود کند.
پنجم: نباید دو نماز جمعه با فاصلۀ کمتر از پنجونیم [۵/۵] کیلومتر برگزار شوند؛ اگر همزمان با هم برگزار شدند هر دو باطل هستند؛ اگر یکی از آن دو نماز جمعه حتی اگر بهاندازۀ یک تکبیرةالاحرام پیش بیفتد و زودتر برگزار شود، همان صحیح است و دیگری باطل میباشد و چنانچه پیشی گرفتن یکی از دیگری ثابت نشود، هر دو باید ظهر را بهجا آورند.
دوم: کسی که نماز جمعه بر او واجب است
به هفت شرط نماز جمعه واجب میشود:
· رسیدن به سن تکلیف.
· مرد بودن.
· آزاد بودن (برده و بنده نبودن).
· در سفر نبودن.
· کور یا لَنگ یا مریض نباشد.
· پیر و ناتوان نباشد.
· از محل زندگی او تا نماز جمعه بیشتر از ۱۱ کیلومتر فاصله نباشد.
هرگاه این افراد با تکلف و سختی در نماز جمعه حاضر شوند، باید در نماز جمعه شرکت کنند و با حضور آنها نماز جمعه برگزار میشود، غیر از افرادی که تکلیف از آنان برداشته شده است. اگر کافر به نماز جمعه آمد نمازش صحیح نیست و (مثلاً اگر تعداد افراد به حد کافی نرسیده بود) کافر آن را کامل نمیکند، هرچند که بر او نیز واجب است. با کاملشدن شرایط نماز جمعه شرکتکردن در آن بر روستائیان واجب میشود، همانگونه که بر اهالی شهر واجب است و همچنین بر چادرنشینانی شبیه عشایر و بادیهنشینان اگر ساکن شده باشند، واجب است.
مسائل دهگانه:
اول: اگر بخشی از برده آزاد شده باشد، نماز جمعه بر او واجب نیست، همچنین اگر مولایش با او قرارداد کرده باشد که برخی از روزها در اختیار خودش و برخی روزها در اختیار مولایش باشد، و جمعه در روزهایی قرار گرفت که در اختیار خودش است، باز هم نماز جمعه بر او واجب نیست. همین حکم برای بندۀ مُکاتَب([244]) و بنده مُدبَّر([245]) نیز جاری است.
دوم: شخصی که نماز جمعه از او ساقط شده است جایز است نماز ظهر را در اول وقت بخواند و واجب نیست که آن را به تأخیر بیندازد تا نماز جمعه تمام شود، بلکه حتی تأخیر آن مستحب هم نیست، مگر آن شخصی که میداند بهزودی به وطنش میرسد و اگر به نماز جمعه رسید اقامۀ آن بر او واجب میشود.
سوم: سفر بعد از اذان صبح روز جمعه برای کسی که نماز جمعه برایش واجب است، مکروه است و بعد از اذان ظهر، جایز نیست.
چهارم: گوش فرا دادن به خطبههای نماز جمعه واجب، و سخنگفتن در هنگام خواندن خطبه حرام است، ولی نماز جمعه را باطل نمیکند.
پنجم: شروط امامجمعه: ۱- کامل بودن عقل ۲- ایمان ۳- عدالت ۴- ولادت پاک (مشروع) ۵- مرد باشد، اگر در مأمومین مردی وجود داشته باشد.
امامجمعه میتواند برده، جذامی یا پیسی داشته، کور و یا ناشنوا (کر و لال) باشد و با اشاره خطبه را بخواند، ولی در این حالت واجب نیست غیر این گروه (کر و لالها) در نماز جمعه حاضر شوند.
ششم: اگر مسافر قصد کند که ده روز یا بیشتر در یک شهر بماند، یا اینکه بیش از سی روز بدون نیت در یک شهر اقامت کند، نماز جمعه بر او واجب میشود.
هفتم: اذان دوم روز جمعه بدعت است.([246])
هشتم: بعد از اذان روز جمعه خریدوفروش حرام است و اگر کسی چنین کند، گناه کرده، ولی معاملهاش صحیح است. اگر نماز جمعه بر یکی از دو طرف معامله واجب نباشد، معامله برای همان شخص جایز و برای دیگری حرام است.
نهم: اگر امام معصوم، یا آن شخصی که از طرف او منصوب شده است، موجود نباشند، ولی اجتماع برای نماز ممکن باشد، نماز جمعه مستحب است.
دهم: وقتیکه نمازگزار به هر دلیل (مثلاً شلوغی) نتوانست دو سجدۀ رکعت اول را همراه امام بهجا آورد، اگر بتواند [باید] سجدهها را بهجا آورده، قبل از رکوع رکعت دوم، خود را به امام برساند و در این صورت نمازش صحیح است، اما اگر نتوانست باید به این شکل ادامه دهد: هنگامیکه امام در سجود رکعت دوم است نمازگزار به نیت دو سجدۀ رکعت اول سجده میکند و اگر نادانسته و یا از روی سهو، دو سجده را به نیت رکعت دوم انجام دهد، ایرادی ندارد و رکعت دوم را خودش بخواند.
سوم: آداب نماز جمعه
· غسل کردن
· بیست رکعت نماز مستحب: شش رکعت هنگام برآمدن خورشید، شش رکعت هنگام بالا آمدن آن در آسمان، شش رکعت نیز قبل از زوال و دو رکعت در هنگام ظهر شرعی.([247])
* جایز است بعدازظهر هم این بیست رکعت نماز مستحبی را بخواند، ولی بهتر است تا قبل از ظهر بخواند؛ و اگر بین دو نماز واجب([248]) شش رکعت از نماز نافله را بخواند، جایز است.
· زودتر از بقیه، در رفتن به مسجد اعظم شتاب کرده و به محل نماز جمعه برود، بعد از اینکه:
· سر خود را بتراشد.
· ناخنهای خود را کوتاه کند.
· سِبیل خود را کوتاه کند.
· با آرامش و وقار بهسوی مصلی برود.
· بهترین لباس خود را بر تن و خود را معطّر کند.
· و قبل از حرکت به سمت مصلّی دعا کند.
خطیب:
· باید انسان بلیغی باشد.
· و اهل نماز اول وقت باشد.
· صحبت کردن در خطبهها برای خطیب مکروه است، مگر دربارۀ خطبهها.
· و [مستحب است خطیب] معمّم باشد، چه در تابستان و چه در زمستان.
· بُرد یمانی بپوشد.
· بر چیزی تکیه کند.
· در ابتدا سلام کند.
· قبل از خطبه بنشیند.
· و اگر امام شروع به خواندن سورهای کرد و هنوز از نصف سوره نگذشته بود، بهتر است بهجای آن، در رکعت اول، سورۀ جمعه، و در رکعت دوم، سورۀ منافقون را بخواند، مگر اینکه سورۀ کافرون یا توحید را خوانده باشد.([249])
· مستحب است که نماز ظهر جمعه را بلند بخواند.
· کسی که نماز ظهر میخواند بهتر است در مسجد جامع بخواند.
· اگر امامجمعه کسی باشد که اقتدا به او جایز نیست،([250]) نمازگزار میتواند نمازش را زودتر از امام بخواند؛ و اگر همراه امام دو رکعت بخواند([251]) و بعد از سلام امام، با دو رکعت دیگر نماز ظهر را تمام کند، بهتر است.
[241]- مقصود از پایان وقت ظهر، یعنی تا چند دقیقه مانده به غروب آفتاب بهاندازۀ خواندن نماز عصر.
نکته: مدتزمان نماز جمعه باید در حد معمول باشد، نه خیلی طولانی و خستهکننده، و نه خیلی کوتاه که به ارکان آن صدمه بزند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 86)
[242]- نیازی نیست کسی که جلو فرستاده میشود توسط همۀ جماعت انتخاب شود، بلکه اگر تعدادی به او اشاره کنند که جلو رود کافی است؛ و او نیز نماز را ادامه میدهد و لازم نیست از ابتدا بخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 87)
[243]- تعداد افراد نماز جمعه، با حضور بانوان نیز تکمیل میشود، اما با حضور کودک غیر بالغ که ممیز هم باشد، تکمیل نمیشود. اگر هنگام اذان ظهر، تعدادشان به پنج نفر نرسید، نماز جمعه بر آنها واجب نیست و میتوانند نماز ظهر بخوانند، البته اگر امید آمدن نفرات دیگر و تکمیل پنج نفر را دارند، صبر کردن بهتر است. اگر امام معین در آنجا حضور نداشته باشد، نماز جمعه مستحب است، اما اگر در مکانی دیگر، امام تعیینشدهای از طرف امام(ع) وجود داشت، باید برای نماز، خود را به آنجا برسانند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 88 و 92)
[244]- مکاتب: شخصی که با مولای خود قراردادی بسته مبنی بر اینکه مبلغی را پرداخت کند و آزاد شود ولی هنوز آزادیاش کامل نشده است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 93)
[245]- مدبر: شخصی که مولایش به او گفته است که بعد از مرگ من آزاد میشوی. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 93)
[246]- منظور از اذان دوم روز جمعه، اذانگفتن بعد از خواندن خطبههاست که بدعت است؛ ولی اذان برای نماز عصر روز جمعه، حرام نیست. [email protected] (مترجم)
[247]- مدتزمان بین طلوع آفتاب و اذان ظهر را سه قسمت میکنیم، قسمت اول زمان برآمدن خورشید است، قسمت دوم زمان ارتفاع خورشید، و قسمت سوم قبل از زوال. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 95)
[248]- ظهر و عصر، یا جمعه و عصر. (مترجم)
[249]- اگر سورۀ کافرون یا توحید را شروع کرده باشد، نمیتواند آن را رها کرده و بهجای آن، جمعه یا منافقون را بخواند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 95)
[250]- مثلاً به حق ایمان نداشته باشد، یا.... (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 96)
[251]- نیت فرادا دارد ولی حرکاتش را همزمان با امام انجام میدهد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 96)