جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاماستمرار خلافت خداوند در زمین، پس از محمد رسول خدا(ص)
ختم نبوت
نبوت به معنای شناخت برخی از خبرهای آسمانی است و مخصوص خلفای خداوند در زمین نمیباشد. بلکه این موضوع در دسترس همهی مخلوقات و افرادی است که برای خداوند اخلاص بورزند. ممکن است خداوند درب شناخت برخی اخبار آسمان را برای فردی باز کند. به همینخاطر او به این معنا نبی و پیامبر است. یعنی از برخی اخبار آسمان آگاه است. نبوت به این معنا حتماً برای همهی خلفای خداوند(ع) در دسترس است؛ به اینخاطر که آنان سرور مخلصان برای خداوند سبحان و متعال هستند و سرور خلفای خداوند پس از محمد (ص) همان آل محمد (ع) هستند. پس این فهم که ختم نبوت، به معنای عدم وحی به ایشان (ع) است، نادرست است.
بنابراین ختم نبوت پس از محمد (ص) چه معنایی دارد؟
درحقیقت نبوتی ارسالی از سوی خداوند، همان چیزی است که با محمد (ص) به پایان رسیده است؛ و علت این ختم، برانگیخته شدن خلیفهی کامل خداوند، محمد (ص) و رسیدن آفرینش به هدف خلقت است، که همانا خلیفهی کامل خداوند، محمد (ص) میباشد، که در ارسال و فرستادن، در جایگاه خداوند است. به همینخاطر آن نوع از نبوت که فرستادن از سوی محمد (ص) انجام میشود، از او آغاز شده است. این تغییر پس از اینکه نوبت به خلیفهی کامل خداوند، محمد (ص) رسید، حتمی است؛ چراکه او جلوهی لاهوت در خلق است.([354])
خلفای خداوند پس از محمد رسول خدا (ص) -خلیفهی کامل خداوند- جایگاه نبوت دارند. ولی آنان فرستادگانی از سوی محمد (ص) هستند. فرستنده و پشتیبان آنان محمد(ص) است. این موضوع، معنای روایاتی را که نبوت آنان را منتفی میکند، و نیز روایات دیگری که ثابت میکند که به ایشان وحی میشود، را روشن میسازد. چیزی که پس از محمد (ص) منتفی است؛ نبوت از سوی خداوند سبحان و متعال است، نه مطلق نبوت.
بصائرالدرجات:
قلت: وكيف ذاك ولم يكن انزل القرآن كله وقد كان رسول الله (صلى الله عليه وآله) غائبا عنه؟ فقال: تتلقاه به روح القدس» ([355]).
علی بن عبدالعزیز به نقل از پدرش میگوید: به امام صادق(ع) عرض کردم: (فدایتان شوم؛ مردم گمان میکنند که رسولالله (ص) علی (ع) را به یمن فرستاد تا بین آنان قضاوت نماید. علی (ع) فرمود: هر مسئلهای که برای من پیش میآمد، در آن با حکم خداوند و حکم رسولش (ص) حکم نمودم. امام(ع) فرمود: راست میگویند.
عرض کردم: این چگونه است، در حالیکه همهی قرآن فرستاده نشده بود و رسولالله(ص) نیز از او پنهان بود؟ فرمود: روح القدس به ایشان القا میکرد).([356])
کافی:
حارث بن مغیره گوید: امام باقر (ع) فرمود: (علی(ع) مُحَدَّث بود. عرض کردم: آیا میفرمایید که پیامبر بودند؟ دست خودش را اینگونه حرکت داد و سپس فرمود: مانند همراه سلیمان یا همراه موسی یا مانند ذوالقرنین یا آنچه به شما رسیده است که [علی] گفت: در میان شما نیز مانند او (ذوالقرنین) هست).([358])
باید توجه نمود که ختم نبوت ارسالی از سوی خداوند و آغاز نبوت ارسالی از سوی محمد (ص) به معنای برتری پیامبران پیشین نمیباشد؛ به اینخاطر که این موضوع در حد خود، به معنای برتری مشخصی نیست؛ چراکه رسالت از سوی محمد (ص)، در واقع همان رسالت از سوی خداوند سبحان و متعال است. ارسال پیشین از سوی خداوند و از راه محمد (ص) (حجاب نزدیکتر) بود؛ چراکه او هنوز برانگیخته نشده بود. ارسال بعدی نیز از سوی خلیفهی کامل، محمد(ص) و با دستور خداوند است، آنهم بعد از برانگیخته شدن او.
حال در مورد علم خلفای خداوند در زمین که همان وحی لحظه به لحظه در مورد نیازمندیهای مردم در مسائل دین آنان است، سخن میگوییم. اکنون روایتی را در مورد منبع علم آنان میآورم که با جایگاه مناسبت دارد، که امام در آن بیان میکند که ایشان فرستادگانی از سوی محمد(ص) هستند و فردی که به آنان آموزش میدهد، همان رسولالله محمد (ص) میباشد. طبعاً در مورد خلفای خداوند پس از علی بن ابیطالب، علی(ع) همان درب محمد(ص) است که شهر علم میباشد. مانعی نیست که ایشان نیز راه علم آنان باشد:
منصور بن حازم گوید: (از امام صادق (ع) شنیدم که فرمود: نزد ما صحیفهای است که حتی دیهی خراش هم در آن هست. عرض کردم: این علم است. فرمود: این علم نیست. این ارث است. علم چیزی است که هر روز و شب از رسولالله (ص) و از علی بن ابیطالب (ع) ایجاد میشود).([360])
.[352] قرآن کریم، سورهی طه، آیهی ۵۲.
[353]. تفصيل أكثر تجده في كتاب "النبوة الخاتمة".
[354]. برای تفصیل بیشتر به کتاب «نبوت خاتم» مراجعه نمایید.
[355]. بصائر الدرجات - الصفار: ص472.
.[356] بصائر الدرجات، صفار، ص ۴۷۲.
[357]. الكافي - الكليني: ج1 ص269.
[358]. كافی، كلینی، ج ۱، ص ۲۶۹.
[359]. بصائر الدرجات - الصفار: ص344.
.[360] بصائر الدرجات، صفار، ص ۳۴۴.