کتاب ایلاء[149]
چهار مورد به این مبحث مربوط میشود:
اول: صیغه
ایلاء تنها با بردن نامهای خداوند متعال منعقد میشود، و با هر زبانی ـاگر همراه با قصد باشدـ محقق میگردد. لفظ صریح آن اینگونه میباشد: (والله لا أدخَلت فَرجي في فَرجِک) (به خدا قسم فرجم را در فرجت قرار نمیدهم) یا لفظی را بیاورد که مختص این فعل باشد، یا به طور واضح به آن دلالت کند.
ایلاء باید بدون شرط باشد؛ پس اگر به شرط یا زمانی که انتظار آن میرود مشروط شده باشد، باطل است (ایلاء واقع نمیشود).
اگر مرد قسم بخورد که با آزاد کردن بندهای نزدیکی نکند، یا صدقه بدهد یا زن بر او حرام شود، ایلاء واقع نمیشود، حتی اگر قصد آن را داشته باشد.
اگر بگوید: اگر با تو نزدیکی کردم بر من فلان چیز است، ایلاء محسوب نمیشود.
اگر با زنش ایلاء کند و به زن دیگر بگوید: تو را نیز با او شریک کردم، ایلاء زن دوم واقع نمیشود، حتی اگر قصد آن را داشته باشد؛ زیرا ایلاء محقق نمیشود مگر با بردن نام خداوند.
ایلاء اگر فقط برای آسیب رسانیدن به زن باشد، واقع میشود؛ پس اگر قسم بخورد که چون تو بچه شیر میدهی با تو جماع نمیکنم، یا برای خوب شدن از مریضی با تو نزدیکی نمیکنم، حکم ایلاء را ندارد و مانند قسم میباشد.
دوم: ایلاء کننده
لازم است ایلاء کننده: بالغ، دارای عقل سالم، و اختیار و با قصد و نیت باشد. ایلاء کردن غلام ـچه زنش آزاد باشد و چه بندهـ صحیح است. همچنین ایلاء کننده میتواند اهل کتاب، یا مرد اخته یا خواجه، باشد.
سوم: زنی که ایلاء شده است
لازم است با عقد (دائم یا موقت) همسر او باشد، و شخص نمیتواند کنیز خود را ایلاء کند، و باید با آن زن نزدیکی کرده باشد. مرد میتواند همسر موقت خود را ایلاء کند، و زن میتواند آزاد یا کنیز([150]) باشد.
زن حق دارد به حاکم رجوع کند تا مدتی را برای او معین کند و بعد از اتمام آن میتواند بازگشت مرد را خواستار شود ـحتی اگر کنیز باشدـ و صاحبش حق اعتراض ندارد. ایلاء بر زن غیرمسلمانی که میتواند به عقد درآید نیز واقع میشود، به همان صورت که بر زن مسلمان واقع میشود.
[149]- یعنی مرد قسم بخورد که با همسرش نزدیکی نکند. (مترجم)
[150]- مثلا هنگامی که کنیزی را به عقد خود درآورده باشد. (مترجم)