آسمان دنیا از دو قسمت تشکیل شده است:
- آسمان جسمانی، که در مقایسه با آسمانهای دیگر، زمین نامیده میشود.
- آسمان اول، همان ملکوت آسمان جسمانی است که با آن ارتباط مستقیمی دارد و با آن رابطهی اداره کردن و به جریان انداختن را دارد.
در آسمان اول، مراتب بسیاری وجود دارد، و نفس هر انسانی بر حسب مقام و مرتبه، در آن وجود دارد. نفسی که وجودش در پایینترین مرتبههای این آسمان قرار دارد، بهرهاش تنها درک ظاهر عالم جسمانی در این زندگی دنیاست. «از زندگی دنیا ظاهری را میشناسند و حال آنكه آنان از آخرت غافلند»([817]).
نفسی که به بالاترین مرتبه در این آسمان ارتقاء پیدا کرده، آماده شده است تا به آسمان دوم ملکوتی صعود کند و این اولین بهشت از بهشتهای ملکوتی است. و فردی که بهرهای در آن دارد، در آخرت اهل بهشت است.
وقتی نفس انسانی به پایینترین مرتبه در آسمان دوم ملکوتی ارتقاء یابد، با آن همراه میشود و دارای روح ایمان میگردد. یعنی حقیقت این نفس، با تجلی نور ایمان در آن تبدیل و تغییر مییابد؛ و در چنین نفسی چهار روح میباشد که عبارتند از: روح حیات، روح قوت، روح شهوت و روح ایمان.
روح ایمان مراتب بسیاری دارد که از اول آسمان دوم تا انتهای آسمان ششم کشیده میشود. و هر انسان مؤمنی بر اساس عمل و اخلاصش، مقامش در این آسمانهاست و روح ایمان در این آسمانها با وی همراه میباشد.
سپس اگر نفس به پایینترین مرتبه از آسمان هفتم ارتقاء یابد، روحالقدس با او همراه میشود و در او خواهد بود. و هر مقداری که نفس، بیشتر ارتقاء یابد، روحالقدس که همراه اوست عظیمتر خواهد بود. این آسمان هفتم، آسمان عقل است. هر مقدار که روحالقدس در نفس ارتقاء کننده به این آسمان عظیمتر باشد، عقل برتر و بزرگتر است؛ و همانطور که در کتاب «متشابهات» بیان نمودم، پایینترین مرتبههای عقل، از این آسمان هفتم کلی آغاز میشود. اما در مراتب پایینتر، حتی در آسمان ششم ملکوتی، تنها سایهای از عقل وجود دارد.
این چنین است که با ارتقاء نفس، حقیقت آن تبدیل و تغییر پیدا میکند. با ورود آن به آسمان ملکوتی دوم، روح ایمان با آن همراه میشود و سایهی عقل شروع به رو نمودن به نور عقل میکند.
با ورود نفس به آسمان هفتم، روحالقدس و عقل با آن همراه میشود. پیامبری از پیامبران(ع) بر انگیخته نمیشود، مگر اینکه در آسمان هفتم کلی، مقامی داشته باشد و به این ترتیب، عقلی که موجب عصمت است، کامل میشود. همچنین روحالقدس با او همراه میشود.
رسولالله (ص) فرمود: (خداوند چیزی برتر از عقل برای بندگان تقسیم نکرده است. خواب عاقل بهتر از سحرخیزی نادان است و در خانه ماندن عاقل بهتر از بیرون رفتن نادان است. خداوند پیامبر و فرستادهای را برنمیانگیزد، مگر اینکه عقل او کامل شود و عقل او برتر از همهی عقلهای امتش شود و آنچه پیامبر (ص) در درونش دارد، از تلاشِ کوششکنندگان برتر است و تا بندهای نسبت به واجبات خداوند تعقّل نورزد، آن را انجام نداده است و همهی عبادتکنندگان در فضیلت عبادت خود به چیزی که عاقل و عاقلان رسیدهاند، نرسیدند. آنان صاحبان خرد هستند که خداوند متعال در مورد آنان فرمود: «و جز خردمندان كسی متذكر نمیشود».([819])
[817]. قرآن کریم، سورهی روم، آیهی ۷.
[818]. الكافي - الكليني: ج 1 ص 12.
[819]. کافی، کلینی، ج۱، ص ۱۲.