جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامشرائع الإسلام
( الجزء الأول )
شرایع اسلام
(جلد اول)
فهرست
مقدمه ناشر
تقدیم
مقدمه نویسنده
شرائع الإسلام
شرایع اسلام
كتاب الطهارة
کتاب طهارت
كتاب الطهارة
…
کتاب طهارت
…
کتاب طهارت
طهارت: نامی است برای وضو، غسل یا تیمّم، بهگونهای که مکلّف بهوسیلۀ آنها مجاز به نمازخواندن میشود.() هرکدام از آنها دو نوع میباشد: واجب و مستحب.
وضوی واجب: وضویی است که برای نماز واجب، طواف واجب یا لمس کلمات قرآن (نه حرکات آن)، اگر واجب باشد() باید انجام شود، و در غیر این موارد، وضو مستحب است (مانند قرائت قرآن و ورود به مسجد).
غسل واجب: غسلهایی است که برای انجام یکی از امور سهگانۀ بالا (نماز واجب، طواف واجب و لمس کلمات قرآن در صورت وجوب) یا برای ورود به مساجد یا خواندن عزائم (سورههایی که سجدۀ واجب دارند) اگر واجب شده باشند، باید انجام شود؛ همچنین در روزی که روزۀ آن واجب باشد و شخص جنب بهاندازۀ یک غسل تا طلوع سپیدهدم وقت داشته باشد، غسل، واجب میشود؛ همچنین برای روزۀ زن مستحاضه که از او به مقدار خیس شدن پنبه، خون خارج شده باشد؛() در غیر این موارد غسل مستحب است (مانند غسل جمعه، توبه و...).
تیمّم واجب: برای اقامۀ نماز واجب هنگامیکه وقت آن تنگ باشد؛ و همچنین برای خروج شخص جنب از مسجدالحرام یا مسجدالنبی(ص) تیمّم واجب میگردد.() تیمّم در غیر این موارد مستحب است.گاهی نیز طهارت با نذر و مانند آن واجب میگردد.
مبحث طهارت چهار بخش اصلی دارد:
آبها
-[1] انبیا: 112
-[2] فتح: 1 و 2
[3]- مقصود آن وضو، غسل و تیمّمی نیست که طهارت شرعی محسوب نمیشود و مکلّف با آن نمیتواند نماز بخواند، مانند وضو و تیمّمی که زن حائض برای نشستن در مکان نمازش و ذکر گفتن انجام میدهد، و مانند کسی که برای تمیز شدن، خود را میشوید و نیت قربت با عنوان خاصی نمیکند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 7)
2- زیرا در حالت عادی لمس نوشتۀ قرآن واجب نیست و اگر به دلیلی مانند نذر یا عهد، لمس آن واجب شود وضو برای آن واجب است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 8)
1- تفصیل آن در احکام بانوان خواهد آمد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 9)
2- این حکم مخصوص جنابت است و اگر در یکی از این دو مسجد، زنی حائض شود برای خروج از آن لازم نیست تیمّم کند ولی باید زود خارج شود و در مسجد ننشیند. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء اول، طهارت ص 10)