جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممقدمۀ ششم: چیزهایی که میتوان بر آن سجده نمود
سجده بر این موارد جایز نیست: آنچه از زمین نیست، مانند پوست، پشم، مو و کرک؛ و آنچه از زمین است اما معدن به شمار میرود، مانند نمک، عقیق، طلا، نقره و قیر مگر در حال ضرورت؛([199]) و همچنین چیزهایی که از زمین سبز میگردد و خوردنی است،([200]) مانند نان و میوهها، یا پوشیدنی است، مانند پنبه و کتان؛ و نیز سجده بر گلولای [و فضلۀ حیوانات] جایز نیست، و اگر مجبور باشد، باید اشاره کند.
سجده بر کاغذ جایز است([201]) ولی اگر داخلش نوشته داشته باشد مکروه است.
نباید نمازگزار بر بدن خود سجده کند، اما اگر به دلیل گرما نتواند بر زمین سجده کند میتواند بر لباس خود سجده کند و اگر نتوانست بر پشت دست خود سجده میکند.
آنچه گفته شد در مورد پیشانی است نه بقیۀ اعضای سجده (کف دستها و زانوها و نوک پاها).
محل سجده باید ملک شخص باشد یا اینکه اجازۀ آن را داشته باشد و نجس هم نباشد. اگر در مکان محدودی مانند خانه و مثل آن، نجاستی باشد و مکان دقیق آن را نداند، سجده در هیچ جای آن جایز نیست، اما اگر در مکان بزرگی باشد برای دفع سختی، سجده در آن جایز است.([202])
[199]- سجده بر کاشی و سرامیک درصورتیکه تکههای سنگ در آن پدیدار باشد، صحیح است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 42)
[200]- البته سجده بر گیاهانی که حیوانات میخورند، جایز است. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 42)
[201]- بر دستمالکاغذی نیز میتوان سجده کرد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 30)
[202]- چون اگر آنجا هم بگوییم نمیتواند سجده کند، مشقت خیلی زیادی پیش میآید. (احکام الشریعة بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 43)