جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامششم: سجده
در هر رکعت دو سجده واجب است و هر دو سجده باهم، یک رکن هستند و با ایجاد خلل از روی عمد یا خطا (سهوی) در هر دو سجده، نماز باطل میشود ولی در صورت اخلال سهوی در یکی از آنها نماز باطل نیست.
واجبات سجده شش چیز است:
اول: سجده بر هفت عضو از بدن شامل پیشانی، کف دستان، زانوها و انگشت شصت هر دو پا.
دوم: گذاردن پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است. سجده بر دنبالۀ عمامه کفایت نمیکند.
سوم: در سجده باید بهاندازهای خم شد که پیشانی و پاها در یک سطح قرار بگیرند. اگر در محل قرار گرفتن پا و پیشانی اختلاف ارتفاع کمی باشد، اشکال ندارد ولی نباید این اختلاف بیشتر از ارتفاع یک خشت آجر باشد.
اگر چیزی مانع این واجب در سجده شود باید هرطور که میتواند سجده را انجام دهد و اگر نیاز بود آنچه بر آن سجده میکند را با دست برداشته و بر پیشانی بگذارد، باید چنین کند، و اگر انجام هیچیک از اینها برایش مقدور نبود باید اشاره کند.
چهارم: ذکر سجده همانگونه که در ذکر رکوع گفتیم؛ البته بهجای «العظیم» و «العلی» باید گفت: «الاعظم» و «الاعلی».([230])
پنجم: آرام بودن بدن در سجده واجب است، مگر ضرورتی پیش بیاید که مانع آن شود.
ششم: سر برداشتن از سجدۀ اول و نشستن، طوریکه بدن آرام بگیرد؛
و همچنین گفتن تکبیر برای رفتن به سجده و سر برداشتن از آن واجب است.
مستحبات سجده:
هنگام تکبیر گفتن برای رفتن به سجده، دستانش را تا روبهروی صورتش بالا ببرد، بهگونهای که کنارۀ انگشتانش تا نزدیک گوش برسد و انگشت شصت باز و به سمت گلو باشد که این، نماز ملائکه است؛ سپس طوری به سمت زمین فرود بیاید که ابتدا دستانش به زمین برسد؛ و محل پیشانی در سجده همسطح یا پایینتر از موضع ایستادن باشد و بینی را به خاک بگذارد و دعا کند و بر ذکر تسبیح سجده تا حد امکان بیفزاید. بین دو سجده دعا کند و به حالت «تَوَرّک»([231]) بنشیند، و بعد از سجدۀ دوم با آرامش بنشیند. هنگام برخاستن دعا کند و بر دستان خود تکیه کند و اول زانوها را بلند نماید (بعد دستها را از زمین جدا کند).
«اقعاء»([232])، بین دو سجده مکروه است.
سه مسئله:
اول: اگر کسی مانعی برای قرار دادن پیشانی بر زمین داشته باشد، [مانند اینکه در پیشانیاش دمل داشته باشد] اگر دمل همه پیشانیاش را فرانگرفته باشد، باید در زمین [چالهای] بکَند، بهگونهای که بخش سالم پیشانی با زمین تماس بیابد و اگر نتوانست، بر یکی از دو طرف پیشانی سجده کند و اگر نتوانست و مانعی داشت بر چانۀ خود سجده کند.
دوم: سجدههای قرآن پانزده عدد است. چهار سجدۀ واجب، که در سورههای «فصلت» و «سجده» و «نجم» و «علق» قرار دارند.
یازده سجدۀ دیگر مستحب است؛ بدین ترتیب: در سورۀ «اعراف»، «رعد»، «نحل»، «بنیاسرائیل»، «مریم»، در سورۀ «حج» در دو موضع و در سورۀ «فرقان»، «نمل»، «ص» و سورۀ «انشقاق».
در سورههای چهارگانۀ عزائم، سجده هم بر خواننده و هم شنوندهای که گوش میکند واجب است و برای کسی که فقط به گوشش خورده مستحب است و در سایر سجدهها هم که در هر صورت (چه برای قاری، چه کسی که گوش کند و چه آنکه به گوشش بخورد) مستحب است.
در این سجدهها (چه واجب و چه مستحب) تکبیر و تشهد و سلام، واجب نیست و نیز طهارت و روبهقبله بودن شرط نیست و اگر فراموش کرد میتواند آن را بعداً بهجا آورد.
سوم: دو سجدۀ شکر هنگام تجدید نعمت و دفع بلا و بعد از نمازها مستحب است؛ و همچنین مستحب است که در بین آنها دو طرف پیشانی و گونهها را بر خاک بمالد.
[230]- یعنی بگوید: «سبحان ربی الاعلی و بحمده» یا «سبحان ربی الاعظم و بحمده» (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 70)
[231]- یعنی بر روی ران پای چپ بنشیند، و روی پای راستش را بر کف پای چپ قرار دهد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة ص 74)
[232]- یعنی باسن را روی زمین گذاشته و دو پای خود را درون سینه جمع کند، بهطوریکه زانوهایش مقابل صورتش قرار بگیرد و دو ساق و دو ران پایش، راست و عمود بر زمین باشد. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 74)