جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامفصل دوم: آنچه موجب ضمان است
که سه مورد هستند: اقدام به تلفکردن، در اختیار داشتن، باعث تلفشدن
اقدام به تلفکردن:
میگوییم: کشتن بهواسطۀ صید موجب کفاره میشود، حال اگر از آن صید بخورد کفارۀ دیگری نیز بر عهدهاش خواهد بود؛ پس کفارۀ آنچه را که صید کرده است میپردازد و قیمت آن مقدار که خورده نیز بر ذمّهاش خواهد بود. اگر تیری بهسوی صید پرتاب کند و به آن برخورد کند ولی تأثیری نگذارد کفارهای بر عهدهاش نیست و اگر آن را مجروح کند سپس آن را سالم بیابد پرداخت «دیه» بر او لازم است و اگر خبری از وضعیتش نداشت یا نمیدانست تیر در او اثر کرده یا خیر، باید کفارهاش را بپردازد.
اگر گروهی در کشتن صید همکاری کرده باشند هریک از آنها باید یک کفارۀ کامل بپردازد. هرکس که پرندهای را (در حرم) بزند و روی زمین بیفتد، یک قربانی بر عهدۀ اوست و نیز دو قیمت پرنده (یکی به این دلیل که پرنده را در حرم صید کرده و دیگری برای اینکه حرمت حرم را کوچک شمرده است). کسی که از شیر آهویی در حرم بنوشد یک قربانی و نیز قیمت شیری که نوشیده است بر عهدهاش خواهد بود. اگر کسیکه مُحرم نیست بهسوی صیدی تیراندازی کند و تیر هنگامیکه او مُحرم شده است به صید برخورد کند ضامن آن نیست (چیزی بر عهدهاش نخواهد بود). اگر درحالیکه مُحرم نیست چیزی روی سر خود قرار دهد که با آن شپشها کشته میشوند، سپس مُحرم شود و شپشها توسط آن بمیرند نیز حکم به همین صورت خواهد بود.
دوم: در اختیار داشتن
کسی که شکاری همراهش باشد سپس احرام ببندد مالکیتش از بین میرود و باید حیوان را رها کند و اگر پیش از رها کردن، آن حیوان بمیرد شخصِ صیاد ضامن آن خواهد بود. اگر حیوان شکار شده از او دور باشد مالکیت شکارچی از بین نمیرود. اگر شخص مُحرم صید را نگه دارد و شخص مُحرم دیگری آنرا ذبح کند هرکدام از آن دو یک فدیۀ کامل بر عهده دارند و اگر در حرم باشند علاوه بر کفاره -اگر کفاره شتر فربه نباشد- ضامن قیمت شکار هم خواهند بود و اگر آن دو مُحرم نباشند ولی در حرم باشند چیزی به کفاره افزوده نمیشود و اگر فقط یکی از آن دو نفر مُحرم باشد فقط به کفارۀ او افزوده میگردد. اگر شخص محرم در بیرون از حرم شکار را نگه دارد و کسی که مُحرم نیست آن را ذبح کند، فقط فرد مُحرم باید کفاره بپردازد.
اگر تخم حیوانی که شکار محسوب میشود را جابهجا نماید و باعث فاسدشدن آن گردد ضامن خواهد بود، اما اگر از آن مراقبت کند تا جوجه سالم از آن خارج شود ضامن نخواهد بود. اگر شخص مُحرم، صیدی را ذبح کند، آن صید، مردار محسوب میشود و برای غیر مُحرم، حرام میگردد ؛ اما اگر مُحرم آن را صید و مُحِل آن را ذبح کند، چنین حکمی نخواهد داشت.
که شامل چند مسئله است:
اول: کسی که باعث به دام افتادن کبوتری از کبوتران حرم گردد، درحالیکه آن کبوتر دارای جوجه و تخم باشد، ضامن خواهد بود (ضامن کبوتر، جوجه و تخم)؛ حال اگر اسباب به دامانداختن از بین برود و کبوتر را بهسلامت رها سازد، دیگر ضامن نخواهد بود. اگر کبوتر هلاک شود به ازای کبوتر، یک گوسفند کفاره دهد، به ازای جوجه، یک برّه و به ازای تخم کبوتر یک درهم بپردازد و اگر شخص مُحرم نباشد، به ازای کبوتر یک درهم، به ازای جوجه نصف درهم و به ازای تخم، یکچهارم درهم بپردازد.
دوم: اگر کبوتر حرم را بِتاراند چیزی بر عهدهاش نیست، اما بهتر است صدقه بدهد.
سوم: اگر دو نفر بهسوی صیدی تیراندازی کنند و تیر یکی به هدف بخورد و دیگری به خطا رود، کسی که به هدف زده برای جنایتش باید کفاره بدهد و کسی که تیرش به خطا رفته نیز باید کفاره بدهد زیرا کمکش کرده است.
چهارم: اگر گروهی بهقصد صید، آتشی بر پا کنند و صیدی داخلش بیفتد باید هرکدام از آنها یک کفاره بپردازد، اما اگر قصد صید نداشتهاند، باید همگی با هم فقط یک کفاره بدهند.
پنجم: اگر صیدی را با تیر بزند و صید رَم کند و جوجه و یا صیدی دیگر را بکشد، باید کفارۀ همگی را بدهد، زیرا او باعث تلفشدن آنها شده است.
ششم: شخصی که چهارپا (یا ماشین یا وسایل نقلیۀ دیگری) را میراند ضامن چیزی است که چهارپای او باعث هلاکتش میشود. اگر راکب، آن را متوقف کند نیز بههمینصورت خواهد بود.([134]) اگر پیاده سفر کند و باعث صدمهزدن به چیزی شود نیز ضامن خواهد بود.
هفتم: اگر صیدی را که بچهدار است بگیرد و نگه دارد و به این واسطه بچهاش تلف شود، ضامن خواهد بود. اگر غیر مُحرِم، شکار بچهداری را درون حرم بگیرد نیز به همین صورت خواهد بود.
هشتم: اگر سگِ خود را بهسوی صیدی روانه کند و سگش صید را بکُشد ضامن است، چه داخل حرم باشد و چه خارج از آن؛ اما اگر مُحرم و داخل حرم بوده باشد، علاوه بر کفاره ضامن قیمت هم میباشد.
نهم: اگر صیدی را بتاراند و صید در اثر برخورد با چیزی هلاک شود یا پرندۀ شکاری شکارش کند، ضامن است.
دهم: اگر صید داخل تور گیر افتاده باشد و شخصی بخواهد آن را آزاد کند اما موجب هلاکت یا معیوب شدنش بشود، ضامن خواهد بود.
یازدهم: شخصی که دیگران را بهسوی صیدی راهنمایی کند و باعث کشتهشدنش شود ضامن است.
[134]- مثلاً وسیلۀ نقلیۀ خود را در وسط راه متوقف کند و به همین دلیل چیزی با آن تصادف کند و به او صدمه وارد شود. (مترجم)