جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامسبب دوم: شیردادن
این بخش شامل دو بحث می باشد: شروط و احکام آن.
به وجود آمدن محرمیّت با شیر دادن چند شرط دارد: شروط شیر دادن:
شرط اول: شیر، حاصل از فرزندی باشد که با ازدواج متولّد شده است؛ پس اگر بدون آن از او شیر بیاید موجب محرمّیت نمیشود، و همچنین اگر بر اثر زنا باشد.
ازدواج شبههدار (که به دلیل وجود اشکالی در آن صحیح نبوده است) مانند ازدواج صحیح است.
اگر مرد زنش را طلاق بدهد، در حالی که زن از او باردار بوده و یا بچه شیر میدهد، و او بچۀ دیگری را شیر دهد (با وجود سایر شرایط) موجب محرمیّت میشود؛ همانطور که اگر جدا نشده بودند اینچنین بود. همچنین است اگر زن ازدواج کند و از شوهر دوم باردار شود (و شیرش خشک نشود)؛ اما اگر شیر قطع شود، سپس در زمانی که ممکن است از شوهر دوم بوده باشد دوباره شیر بیاید، از دومی محسوب میشود نه اولی، و اگر شیر تا زمان به دنیا آمدن بچۀ شوهر دوم ادامه داشته باشد، پیش از وضع حمل، آن شیر متعلق به شوهر اول و بعد از وضع حمل، شیر از شوهر دوم میباشد.
شرط دوم: مقدار. مقدار آن باید به اندازهای باشد که گوشت بروید و استخوان سفت شود. اگر پانزده مرتبه و یا یک شبانهروز کامل بچه را شیر دهد موجب محرمیّت میشود، و در این شیر دادنها سه شرط لازم است: ۱- اینکه شیر دادن کامل باشد ۲- شیر دادنها پشت سر هم باشد ۳- اینکه شیر دادن از پستان باشد.([30])
در مقدار شیر دادن کامل به عرف مراجعه میشود. اگر پستان را به دهان بگیرد و شیر بخورد سپس آن را رها کند و دوباره بگیرد، اگر از شیر خوردن اول به دلیل سیر شدن دست بردارد، این یک شیر دادن محسوب میشود ولی اگر به دلیل دیگری مانند نفس کشیدن یا پرت شدن حواس بچه به اسباببازیها یا انتقال از یک پستان به پستان دیگر از شیر خوردن دست بکشد مجموع این شیر خوردنها یک بار شیر خوردن محسوب میشود، و اگر از شیر خوردن منع شود، در تعداد دفعات شیر خوردنش به حساب نمیآید.
دفعات شیر دادن باید پشت سر هم باشد، به این معنا که آن زنی که به او شیر میدهد (تا زمانی که تعداد دفعات لازم کامل شود) یک نفر باشد، پس اگر چند وعده (کمتر از پانزده وعده) از یک نفر شیر بخورد سپس از شخص دیگری شیر بخورد، حکم شیر دادن نفر اول باطل میشود.([31])
اگر چند زن به طور متناوب به او شیر میدهند، تا زمانی که از یکی از این زنها پانزده بار پشت سر هم شیر نخورد موجب محرمیت نمیشود، و در صورت مختلف بودن زنان شیرده، صاحب شیر([32]) در حکم پدر او نمیباشد و پدرش نیز پدربزرگ او محسوب نمیشود و زن شیرده هم مادر او نمیباشد.
باید شیر دادن به بچه از پستان باشد؛ پس اگر شیر را در حلق او بچکاند یا به وسیلهای (مانند شیشه یا سُرنگ) و امثال آن شیر را به او بدهند و او را سیر کنند، موجب محرمیت نمیشود، و همچنین اگر شیر را پنیر کنند و به او بخورانند نیز به همین صورت خواهد بود.
همچنین لازم است شیر به حالت خود باقی باشد؛ پس اگر همراه شیر مایع دیگری در دهان او بریزند به طوری که با هم مخلوط شود و از حالت شیر بودن خارج شود، موجب محرمیت نمیشود.
اگر از پستان زن مردهای شیر بخورد یا اینکه مقداری از شیر خوردنهایش زمان زنده بودن و مقداری بعد از مرگش باشد، موجب محرمیت نمیشود.
شرط سوم: اینکه شیر دادنها تا قبل از اتمام دو سالگی بچه باشد، همانطور که معصوم (ع) فرموده است: (لا رضاع بعد فطام) (بعد از دو سالگیِ بچه دیگر شیر دادنی نیست)، و لازم نیست فرزند زن شیر دهنده کمتر از دو سال باشد؛ بلکه اگر از تولد فرزند خودش بیش از دو سال گذشته باشد و به بچهای که کمتر از دو سال است شیر بدهد (با وجود سایر شرایط) موجب محرمیّت میشود.
اگر تنها یک وعده از تعداد دفعاتی که لازم است به بچه شیر بدهد بعد از دو سالگی بچه قرار گیرد، چه وعدۀ آخر را به او شیر بدهد و چه ندهد، موجب محرمیت نمیشود، ولی اگر تعداد دفعات شیر دادن([33]) با پایان دوسالگی کامل شود موجب محرمیت میشود.
شرط چهارم: اینکه شیر از یک شوهر باشد؛([34]) پس اگر با شیر یک مرد، صد بچه را شیر دهد، تمامی آنها با یکدیگر محرم میشوند، و همچنین اگر مرد، ده زن داشته باشد و هر کدام از این زنها یک یا چند بچه را شیر بدهند تمام آنها به هم محرم میشوند.
اگر یک زن به دو بچه شیر بدهد به این صورت که شیری که به هر کدام از آنها داده است حاصل از ازدواج با مردی دیگر بوده باشد، آن دو بچه به هم محرم نمیشوند، ولی بر فرزندان خود آن زن محرم میشوند.
مستحب است زنی را برای شیر دادن به فرزندش انتخاب کند که: عاقل، مسلمان، عفیف و پاک و نیکو باشد؛ و زن کافر را برای شیر دادن به فرزندش انتخاب نکند و اگر مجبور شد زن اهل کتاب را انتخاب کند، و آن زن را (در ایام شیر دادن) از خوردن شراب و گوشت خوک منع کند، و مکروه است که فرزند را به او بدهد تا به منزل خودش ببرد، و اگر زن، مجوس (آتشپرست) باشد کراهت شدیدترمیشود. همچنین مکروه است زنی که با زنا بچهدار شده است به فرزندش شیر بدهد.
احکام شیر دادن:
اول: هنگامی که شیر دادن موجب محرمیت شود، این محرمیت بین زنی که شیر داده و مرد صاحب شیر و بچهای که شیر خورده است به وجود میآید، در نتیجه زن شیر دهنده مادر و شوهرش پدر او میشود، و پدر و مادر آن دو پدر بزرگ و مادر بزرگ او میشوند و فرزندانشان خواهر و برادر او و برادر و خواهرهای آنها خاله، دایی، عمه و عموی او میشوند.
دوم: فرزندان نَسَبی (اصلی) و فرزندان رضاعی (از طریق شیر خوردن) مرد صاحب شیر به بچهای که شیر خورده محرم میشوند، و همچنین فرزند و نوادگان زن شیر دهنده که به سبب ولادت به او منتسب هستند به فرزندی که شیر خورده محرم میشوند، و فرزندانی که به سبب شیر خوردن، آن زن در حکم مادر آنان است، بر فرزندی که شیر خورده است محرم نمیشوند.
سوم: پدر بچهای که شیر خورده است نمیتواند با فرزندان اصلی یا رضاعی صاحب شیر (شوهر زن شیر دهنده) و همچنین فرزندان اصلی زن شیر دهنده، ازدواج کند؛([35]) چون آنها در حکم فرزندانش هستند، و جایز است که دیگر فرزندان او که از او شیر نخوردهاند (یعنی برادر و خواهر بچهای که شیر خورده) با فرزندان صاحب شیر و زن شیر دهنده ازدواج کنند.
اما اگر زنی پسری را از یک قوم و دختری را از قومی دیگر شیر دهد، جایز است که خواهر و برادر هر کدام از آن دو با خواهر یا برادر دیگری ازدواج کند؛ چون بین آنها نه از جهت نسب و نه از جهت شیر دادن محرمیت وجود ندارد.
چهارم: هنگامی که (به کسی که قصد ازدواج با او را دارد) بگوید: این شخص به سبب شیر خوردن به طور صحیح خواهر یا دختر من است، اگر این گفته قبل از عقد باشد بنابر ظاهر بر هم حرام میشوند، و اگر بعد از عقد باشد و دو شاهد نیز ارایه دهد حکم به حرمت آن ازدواج میشود. اگر این گفته پیش از نزدیکی باشد، لازم نیست مهریه بدهد و اگر بعد از آن باشد باید مهریۀ ذکر شده را بپردازد. اما اگر برای اثبات گفتهاش بینه و شاهد نداشته باشد و زن نیز انکار کند، اگر نزدیکی کرده باشد تمام مهریه وگرنه نصف مهریه را باید بپردازد. اگر زن بعد از عقد این مطلب (که به سبب شیر خوردن بر شوهرش حرام است) را ادعا کند، از او پذیرفته نمیشود مگر اینکه برای اثبات گفتۀ خود بینه و شاهد داشته باشد، ولی اگر قبل از عقد باشد بنابر ظاهر به گفتۀ او حکم میشود (و نمیتوانند با هم ازدواج کنند).
پنجم: شهادت دادن شاهد (بر اینکه بچه شیر خورده است) تنها در شرایطی پذیرفته میشود که با جزئیات باشد، و برای مطلع شدن شاهد از شیر دادن، همینقدر که ببیند بچه پستان را در دهان گرفته و به طور معمول میمکد تا شیر بیاید کافی است.
[30]- پس اگر شیر را بدوشد سپس به بچه بدهد موجب محرمیت نمیشود، حتی اگر سایر شروط را داشته باشد و به قدری باشد که گوشت بروید و استخوان سفت شود. (مترجم)
[31]- یعنی اگر بخواهد به نفر اول محرم شود باید از ابتدا پانزده وعده از او شیر بخورد. (مترجم)
[32]- مردی که شیر حاصل ازدواج با او و تولد فرزند او میباشد. (مترجم)
[33]- پانزده وعده یا یک شبانه روز. (مترجم)
[34]- یعنی شیری که در پستان زن وجود دارد به واسطۀ فرزندی باشد که از آن مرد است. (مترجم)
[35]- به همین دلیل اگر با وجود شرایط ذکر شده مادر بزرگ به نوۀ دختری خود شیر بدهد، پدر و مادر بچه بر هم حرام ابدی میشوند و عقد ازدواج آنها باطل میشود، زیرا در این صورت مادر بچه در حکم فرزند پدر بچه (شوهرش) میباشد. (مترجم)