جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامدوم: تکبیرةالاحرام
تکبیرةالاحرام در نماز رکن است و نماز بدون آن صحیح نیست و اگر به سبب فراموشی در آن خللی ایجاد شود، نماز باطل است.
شکل آن، گفتن: «اللهاکبر» است و با گفتن معنی آن، نماز منعقد نمیشود و حتی اگر در حرفی از حروف آن خلل ایجاد شود نماز منعقد نمیشود. اگر نتواند بهطور صحیح آن را ادا کند (مانند اشخاص غیر عرب) لازم است یاد بگیرد و اگر وقت کافی داشته باشد، نماز را بدون آن آغاز نکند؛ و اگر وقت نماز تنگ شد، باید با ترجمۀ تکبیرةالاحرام وارد نماز شود.
فرد لال تا حد امکان باید تکبیرةالاحرام را بگوید و اگر اصلاً نتواند سخن بگوید بااحساس قلبی خود معنای آن را بهجا آورد و برای آن اشاره هم بکند.
رعایت ترتیب در تکبیرةالاحرام واجب است([213]) و اگر برعکس بگوید، نماز منعقد نمیشود.
واجب است بعد از تکبیرةالاحرام، شش تکبیر بگوید که در مجموع هفت تکبیر میشود. تکبیر اول، تکبیر آغاز نماز است.
اگر تکبیر بگوید و نیت آغاز نماز داشته باشد و دوباره تکبیر بگوید و باز نیت آغاز کند، نمازش باطل میشود. اگر سومین تکبیر را بگوید و با آن نیت آغاز نماز کند، نماز منعقد میشود و باید بعدازآن شش بار تکبیر بگوید. واجب است نمازگزار ایستاده تکبیر بگوید. اگر نمازگزار توانایی ایستادن داشته باشد ولی نشسته و یا در حال بلندشدن تکبیر بگوید، نماز منعقد نمیشود.
مستحباتِ تکبیر چهار چیز است:
اینکه لفظ جلالۀ «الله» بدون مدّ بین حروف بوده و لفظ «اکبر» بر وزن «أفعل» باشد، و امام جماعت طوری تکبیر بگوید که نمازگزاران صدای او را بشنوند. نمازگزار دستانش را هنگام تکبیر بهگونهای بالا ببرد که کنارۀ انگشتِ میانیاش بهموازات گوش برسد و انگشت شصت، باز و به سمت گلو باشد.
[213]- یعنی ابتدا باید کلمۀ (الله) و سپس کلمۀ (اکبر) را بگوید. (احکام الشریعه بین السائل و المجیب جزء دوم، صلاة: ص 56)