جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامدوم: قربانی کردن
شامل پنج مورد است:
۱- قربانی
قربانی بر کسی که حج تمتّع بهجا میآورد واجب است، ولی بر دیگران واجب نیست چه حجشان واجب باشد و چه مستحب. اگر شخصی که ساکن مکه است حج تمتّع بهجا آورد قربانیکردن بر او نیز واجب است و اگر شخصی که غلام فرد دیگری است با اجازۀ مولایش حج تمتّع بهجا آورد، مولایش مخیر است که بهعوض او قربانی کند یا اینکه به او دستور دهد روزه بگیرد. اگر بنده (غلام) هنگام وقوف در یکی از دو موقف آزاد شود اگر در توانش بود قربانی بر او واجب است و اگر نتوانست باید روزه بگیرد.
در قربانیکردن، داشتنِ نیت شرط است و البته جایز است قصاب (بهشرط مؤمنبودن) از طرف او نیت کند و واجب است قربانیکردن در مِنا باشد. در حجِ واجب هر قربانی فقط برای یک نفر کفایت میکند، اما در حجِ مستحبی یک گاو برای هفت نفر هم کفایت میکند. برای تهیۀ قربانی واجب نیست لباسهای گرانبهای خود را بفروشد، بلکه (اگر پول نداشت) به روزه گرفتن اکتفا کند. اگر حیوان قربانی گم شود و شخص دیگری غیر از صاحبش آن را ذبح کند از او پذیرفته نمیشود. جایز نیست چیزی از گوشت قربانی را از منا خارج سازد، بلکه بهاندازۀ مصرفش در منا از آن جدا کند.
واجب است قربانی را در روز عید قربان پیش از تراشیدن موی سرش، انجام دهد و اگر قربانی را به تأخیر بیندازد گناه کرده ولی صحیح است. اگر در روزهای باقیمانده از ماه ذیحجه قربانی کند نیز جایز است.
۲- خصوصیات قربانی
داشتن سه خصوصیت برای قربانی واجب است:
اول: جنسیت. واجب است از چارپایان باشد: شتر، گاو و یا گوسفند.
دوم: سن. اگر بخواهد شتر قربانی کند باید «ثنی» باشد -یعنی شتری که پنج سالش تمام و وارد شش سال شده باشد- تا کفایت کند. اگر گاو و بز قربانی میکند باید یک سالش تمام و وارد دوسالگی شده باشد. گوسفند باید زادۀ همان سال باشد تا کفایت کند.([102])
سوم: اینکه ناقص نباشد؛ پس اگر حیوان مشکلات زیر را داشته باشد بهعنوان قربانی کفایت نمیکند: حیوان کور، حیوان لَنگی که لنگبودنش آشکار باشد، حیوانی که شاخش تا لایۀ درونی شکسته باشد، حیوانی که گوشبریده باشد، حیوان نری که بیضههایش کشیده شده باشد و «مهزوله» (حیوان لاغری که روی کلیههایش چربی نداشته باشد).
اگر حیوان را بهعنوان «مهزول» خریده و واقعاً هم مهزول باشد کفایت نمیکند، ولی اگر سمینه (فربه) از کار درآمد مشکلی نخواهد داشت. اگر آن را بهعنوان حیوان فربه خریده باشد ولی مهزوله از کار درآید نیز به همین صورت خواهد بود. اگر بهعنوان حیوان تامّ (بیعیب) خریداری کرده باشد ولی ناقص از کار درآید کفایت نخواهد کرد.
مستحبات:
قربانی به حدی چاق باشد که به سایۀ خودش نگاه کند، در سایۀ خودش بنشیند و به همین صورت راه برود (کنایه از درشتهیکل بودن). اینکه حیوانی باشد که از شب عرفه با خود همراه داشته باشد. در مورد شتر و گاو بهترینشان برای قربانی مادهها و در مورد گوسفند و بز، نرها بهتر هستند. مستحب است شتر را در حالت ایستاده نحر کنند و بین سُم و ران او را ببندند و اینکه دشنه را از سمت راست بر او بزنند و اینکه هنگام ذبحکردن خدا را بخوانند؛ همچنین مستحب است حاجی دستش را روی دست قصاب قرار دهد و بهتر است اگر خودش میتواند بهخوبی عمل ذبح را انجام دهد، خودش ذبح کند.
مستحب است گوشت قربانی را به سه قسمت تقسیم کرده، یک سومش را خودش بخورد، یکسوم را صدقه بدهد و یکسوم دیگر را هدیه نماید. واجب است خودش از گوشت قربانی بخورد هرچند مقدار کمی باشد.
مکروه است گاومیش یا گاو نر و یا حیوانی که بیضههایش در اثر زخم فاسد شده باشد را قربانی کند.
۳- بدل از قربانی
کسی که نتوانسته قربانی پیدا کند ولی پولش را داشته باشد، عمل واجبش از قربانیکردن به روزهگرفتن تبدیل میشود [بهجای قربانی روزه میگیرد] و اگر نه قربانی و نه پول آن را داشته باشد، باید ده روز روزه بگیرد که سه روز آن را بهصورت متوالی در ایام حج میگیرد (روز قبل از ترویه، روز ترویه و روز عرفه) و اگر به این صورت نتوانست به روز ترویه و عرفه اکتفا کند و سپس روز سوم را پس از کوچ، روزه میگیرد. اگر روز ترویه را روزه نگرفت روزۀ آن را به بعد از کوچ موکول میکند. میتواند روزۀ آن سه روز را از روزهای اول ماه ذیحجه -پسازاینکه به حج مشغول شد- روزه بگیرد و نیز میتواند در طول ذیحجه روزۀ این سه روز را بهجا آورد. اگر دو روز روزه بگیرد و روز سوم را افطار کند کفایت نمیکند و باید از ابتدا هر سه روز را روزه بگیرد، مگر اینکه روز سوم عید قربان باشد که در این صورت سومین روز را پس از کوچکردن از منا بهجا میآورد.
بهجا آوردن روزۀ این سه روز فقط در ماه ذیحجه و پس از شروعکردن به حج صحیح است. اگر ماه ذیحجه تمام شود و روزۀ این سه روز را نگرفته باشد، باید در سال آینده یک قربانی بهجا آورد. اگر آن سه روز را روزه بگیرد و سپس قبل از اقدام به روزۀ هفت روزِ باقیمانده قربانی به دست آورد، قربانیکردن بر او واجب نیست و میتواند روزهها را ادامه دهد، هرچند بهتر است بهجای روزه قربانی کند.
زمان روزۀ هفت روزِ باقیمانده، پس از بازگشت و رسیدن به اهل و خانوادهاش میباشد و پشت سر هم بودن این روزهها شرط نیست. اگر در مکه اقامت کرد بهاندازۀ رسیدن به خانوادهاش صبر میکند، البته بیش از یک ماه نشود. اگر کسی که روزه بر او واجب است بمیرد و روزه را نگرفته باشد واجب است ولیّ او از طرفش یک سه روز و یک هفت روز روزه بگیرد.
کسی که قربانیکردن یک شتر (بُدنه) به سبب نذر یا کفاره بر او واجب شده ولی شتر نیافته باشد، بهجای آن، هفت گوسفند قربانی کند و اگر فقط قربانی کردن واجب شده باشد و شخصی که بر او واجب شده است بمیرد، از اصل ماتَرَک (اموال میت) خارج میشود.
۴- قربانی حج قِران
قربانی حج قِران از مایَملَک کسی که آن را به مکه میبرد جدا نمیشود؛ او میتواند قربانی را عوض یا در آن تغییر ایجاد کند، حتی اگر آن را علامتگذاری یا تقلید کرده باشد؛ اما وقتی آن را به مکه آورده باشد اگر برای احرام حج باشد باید آن را در مِنا قربانی کند و اگر برای عمره باشد در اطراف کعبه (اطراف مسجد) در حَزوَره (تپهای بین صفا و مروه) آن را قربانی کند.
اگر قربانی تَلَف شود لازم نیست بهجای آن قربانی دیگری بیاورد، زیرا ضامن آن نبوده است و اگر مانند کفارهها، ضامن آن بوده باشد باید بهجای آنکه تلف شده قربانی دیگری بیاورد. اگر حیوانی که بهعنوان قربانی با خود میبرد از رسیدن (به محل قربانی) ناتوان شود میتواند آن را نحر یا ذبح نماید و با چیزی که مشخص کند این قربانی است آن را علامتگذاری و معین نماید. اگر حیوان دچار شکستگی شد، فروختن آن جایز خواهد بود و بهتر است پولش را صدقه بدهد یا یک قربانی دیگری بهجای آن تهیه کند. واجب نیست قربانی که با خود همراه برده را حتماً بهعنوان صدقه بدهد، مگر اینکه نذر کرده باشد.
اگر در نگهداریِ قربانی کوتاهی نکند اما قربانی از او دزدیده شود، ضامن نیست. اگر قربانی گم شود و کسی که آن را پیدا کرده از طرف صاحبش آن را قربانی نماید، از صاحبش پذیرفته میشود. اگر قربانی از دستش برود و یک حیوان دیگر را عوض آن برای قربانی تهیه کند سپس حیوان اولی پیدا شود، همان اولی را قربانی کند و ذبح حیوان دوم واجب نیست؛ و اگر دومی را ذبح کرده باشد (و بعدازآن حیوان اول پیدا شود) ذبحکردن اولی مستحب است، مگر اینکه اولی نذر بوده باشد. سوارشدن بر حیوانی که برای قربانی همراه خود میبرد، درصورتیکه آسیبی به آن نرسد جایز است و همچنین دوشیدن شیرش درصورتیکه به بچهاش آسیبی نرسد (جایز است).
جایز نیست چیزی از قربانیهای واجب، مانند کفارات را به قصاب بدهد یا چیزی از پوست آن را بردارد و یا چیزی از آن را بخورد؛ و اگر مقداری از آن را خورد بهاندازۀ پولش صدقه دهد. کسی که نذر کرده شتر قربانی کند اگر مکانش را هم مشخص کرده باشد باید در همان مکان باشد و اگر مشخص نکرده باشد آن را در مکه ذبح نماید.
خوردن از قربانیای که با خودش برده (و برای نذر و کفاره نبوده) مستحب است؛ همچنین مستحب است یکسوم از قربانی را -همانند قربانی تمتّع و قربانی روز عید قربان- هدیه و یکسوم را صدقه بدهد.
۵- قربانی روز عید قربان
زمان آن برای کسی که در منا باشد چهار روز است که اولین روزش عید قربان است ([103]) و برای کسی که در شهرها باشد سه روز. خوردن از گوشت قربانی عید قربان مستحب است و ذخیرهکردن گوشتش ایرادی ندارد و اینکه از منا خارجش کند مکروه است، اما بیرون بردن آنچه سایرین قربانی کردهاند، اشکالی ندارد.
قربانیِ واجب، از قربانیِ مستحبی عید کفایت میکند و اگر هر دو را انجام دهد بهتر است. کسی که قربانی مستحبی عید قربان را نیابد، پولش را صدقه دهد و اگر قیمتها متفاوت بود بهاندازۀ میانگین قیمت گران و متوسط و ارزان صدقه دهد.([104])
مستحب است قربانیِ عید قربان را بخرد و مکروه است حیوانی را که خودش بزرگ کرده قربانی کند. مکروه است چیزی از پوست قربانیهای روز عید برای خود بردارد و یا به قصاب بدهد، بلکه بهتر است آن را صدقه بدهد.
[102]- باید جذع باشد؛ یعنی گوسفندی که هفت ماهش تمام و وارد هشت ماه شده باشد. (مترجم)
[103]- البته زمان شروع دقیقش، عید قربان پس از طلوع آفتاب و گذشتن بهاندازۀ نماز عید و دو خطبه میباشد. (مترجم)
[104]- قیمت گران و متوسط و ارزان را جمع و تقسیم بر سه کند. (مترجم)