جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
مبحث دوم: فدیه[129]
هر چیزی که صحیح است مهریه باشد، میتواند به عنوان فدیۀ خلع قرار گیرد و مقدار خاصی ندارد و میتواند هر مقداری باشد، حتی اگر بیش از مقداری باشد که در طول زندگی از مهریه و ... به زن رسیده است.
اگر چیزی که نزد آنها نیست به عنوان فدیه تعیین شود، باید زن جنس و مقدار و صفات آن را بیان کند و اگر حاضر است، مشاهدۀ آن کفایت میکند.
به طور معمول بیان کردن مبلغ به معنی پول رایج آن سرزمین میباشد، و اگر نوع پول خاصی را مشخص کند، باید همان را بپردازد.
اگر زن را در مقابل (مبلغ) هزار، خلع و منظور و قصد از آن را بیان نکند، خلع باطل است. اگر فدیه از چیزهایی باشد که مسلمان نمیتواند مالکش شود (مانند شراب) خلع باطل است و طلاقِ بائن یا رجعی محقق نمیشود، مگر اینکه بعد از آن او را طلاق داده باشد.
اگر در مقابل سرکه خلع کند سپس آشکار شود که شراب بوده، خلع صحیح است و باید به همان میزان سرکه به او بدهد.
اگر در برابر جنین حیوان یا کنیزی خلع کند صحیح نیست.
اگر زن در حالی که در مرض مرگ است خلع کند، صحیح است، هرچند که بیش از یک سوم اصل مالش را بدهد.
اگر فدیه را شیر دادن به فرزندش قرار دهد جایز است، مشروط به اینکه مدت آن مشخص باشد. همچنین اگر فدیه را نفقه دادن به بچه قرار دهد و مقدار مورد نیاز او از خوراک و پوشاک و مدت آن را مشخص کند صحیح است، و اگر بچه پیش از به پایان رسیدن آن مدت بمیرد مرد میتواند مقدار باقی مانده را درخواست کند؛ پس اگر (فدیه) شیر دادن باشد، اجرت شیر دادن آن مدت باقی مانده را در خواست میکند و اگر نفقه باشد، مثل یا قیمت آن مقدار مورد نیاز برای بچه در مدت باقی مانده را طلب میکند، و واجب نیست زن مبلغ را یک جا بپردازد بلکه در طول مدت میپردازد، همانطور که اگر بچه زنده بود آن را به مرور پرداخت میکرد.
اگر فدیه پیش از تحویل به مرد از بین برود مرد همچنان مستحق آن میباشد و زن باید مثل و اگر مثلی نبود قیمت آن را به مرد بپردازد.
اگر فدیه چیزی باشد که (مشاهده نشده و) فقط ویژگیهایش بیان شده است، اگر ویژگیهای ذکر شده در آن وجود داشته باشد که صحیح است، وگرنه مرد میتواند آن را بازگرداند و چیزی مطابق آن ویژگیها را بخواهد.
اگر فدیه چیز معینی باشد و بعد مشخص شود که دارای عیب است، آن را بازمیگرداند و مانند آن یا قیمتش را طلب میکند، و اگر بخواهد، با دریافت تفاوت قیمت سالم با معیوب، آن را نگه میدارد. اگر فدیه را بردهای حبشی قرار دهد و بعد مشخص شود که حبشی نیست و یا فدیه را لباس رنگ شدهای قرار دهد و بعد مشخص شود که اینگونه نیست نیز حکم به همین صورت است.([130]) اما اگر فدیه را لباس ابریشمی قرار دهد و بعد مشخص شود که کتان است، خلع صحیح است و باید قیمت لباس ابریشمی را بپردازد و مرد نمیتواند آن را نگه دارد و ما به التفاوتش را بگیرد، زیرا جنس آنها متفاوت است.
اگر زن هزار درهم بدهد و بگوید هر وقت خواستی مرا طلاق بده، این فدیه صحیح نیست و اگر مرد طلاق بدهد، طلاق رجعی است و آن مبلغ متعلق به زن میباشد.
اگر دو زن را با یک فدیه خلع کند صحیح است، و باید به طور مساوی پرداخت کنند.([131])
اگر زن را در مقابل چیز معینی خلع کند و مشخص شود که از مال خود مرد بوده است، خلع باطل میشود.
[129]- چیزی که زن پرداخت میکند تا از شوهرش جدا شود. (مترجم)
[130]- یعنی میتواند آن را بازگرداند و یا با دریافت ما به التفاوت نگه دارد. (مترجم)
[131]- مثلا اگر مرد با دریافت مبلغ یک میلیون تومان دو زن را طلاق دهد، هر کدام باید نیمی از آن را بپردازند. (مترجم)