جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاماین مطلبی است که سید احمدالحسن (ع) روشن ساختهاند؛ آنجا که در بیان فرمودۀ این سخن حقتعالی ﴿که اين از حادثههای بزرگ است﴾؛([51]) میفرماید:
یعنی قیامت صغری؛ رویدادهای بزرگ الهی سهتا هستند که عبارتاند از: قیامت صغری، رجعت و قیامت کبری.([53])
و نیز میفرماید:
... ایامالله از دید خداوند و اولیای خداوند، نزدیک و از دید کافران، دور است: ﴿آنها آن روز را دور میبينند*و ما نزديکش میبينيم﴾؛([55]) ؛ و آنها سه روز است: روز قیام قائم، روز رجعت و روز قیامت کبری؛ و در این هنگام است که وقتی حقایق برای انسان و مردم آشکار میشود، عدل یا ظلمی را که در دست هر انسان است، میبینند و چیزهایی خواهند دید که هیچگاه نمیدیدند. آن هنگام است که ظالمانِ اهل باطل، پشیمان شده، میگویند: ایکاش ولایت ولیالله و حجّت او بر خلقش را گردن مینهادیم...([56])
و آنچه از آل محمد (ع) روایت شده است:
از مثنی حناط از جعفربن محمد از پدر بزرگوارش (ع) روایت شده است که فرمود: «ایامالله سه روز هستند: روز قیام قائم، روز رجعت و روز قیامت کبری».([58])
و در پاسخ به پرسش: آیا روایت در جدا کردن عالم رجعت بهعنوان عالمی مستقل سودمند است؟
ایشان فرمودند: «بله؛ موضوع واضح و مشخص است؛ اینکه هر حادثه در روز خاص خود، یعنی در وقت و عالم متفاوتی به وقوع میپیوندد؛ در مورد روز قائم (ع) واضح و شناخته شده است که در این زندگی جسمانی که در آن هستیم قرار دارد و خلاصه و ماحَصَل آن است؛ و همانطور که معروف و شناخته شده است، روز قیامت در آخرت و عالمی دیگر غیر از این عالم جسمانی است. میماند روز رجعت و تأکید میکنم که آن عالَم دیگری است وگرنه به آن «روز» یعنی «وقت» و «آنِ مستقل» در برابر زندگی جسمانی و قیامت، اختصاص داده نمیشد؛ پس ازجملۀ آنها نیست».
در نظر گرفتن رجعت بهعنوان روز دیگری پس از مرگ و پیش از قیامت، مطلبی است که روایات بر آن تأکید دارند؛ مثالی از روایات:
از محمدبن سلام از ابوجعفر (ع) در مورد فرمودۀ خداوند ﴿میگويند: ای پروردگار ما، ما را دو بار ميراندی و دو بار زنده ساختی؛ پس ما به گناهانمان اعتراف کردهايم. آيا راهي براي خارج شدن از آن وجود دارد؟﴾؛([61]) روایت شده است که فرمود: «مختص اقوامی است که پس از مرگ، رجعت میکنند و تا روز قیامت نیز جاری است و مرگ بر قوم ستمکار باد!».([62])
از حماد از اباعبدالله (ع) نقل شده است که فرمود: «مردم در مورد این آیه چه میگویند؟ ﴿روزی که از هر ملتی، گروهی گرد میآوريم﴾؛([66]). عرض کردم میگویند در مورد قیامت است. فرمود: آنگونه نیست که میگویند، بلکه آن در مورد رجعت است. آیا خداوند در روز قیامت از هر گروه دستهای را محشور میگرداند و بقیه را رها میکند؟! خیر، چنین نیست، آیۀ قیامت، این است:﴿ (و آنان را محشور میگردانیم؛ پس هیچیک را فروگذار نمیکنیم﴾؛([67]) ». ([68])
[50]. المدثر: 35.
[51]- مدثر: 35.
[52]. المتشابهات: ج4 سؤال رقم (144).
[53]- متشابهات: ج 4، پرسش 144.
[54]. الجواب المنير عبر الأثير: ج2 سؤال رقم (59).
[55] - معارج: 6 و 7.
[56]- پاسخهای روشنگرانه: ج 2، پرسش59.
[57]. معاني الأخبار للشيخ الصدوق: ص366.
[58]- معانیالاخبار شیخ صدوق: ص 366.
[59]. غافر: 11.
[60]. مختصر بصائر الدرجات: ص194- 195.
[61] - غافر: 11.
[62]- مختصر بصائرالدرجات: ص 194 و 195.
[63]. النمل: 83.
[64]. الكهف: 47.
[65]. مختصر بصائر الدرجات: ص41 - 42.
[66]- نمل: 83.
[67]- کهف: 47.
[68]- مختصر بصائرالدرجات: ص 41 و 42.