جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام Return is in the first heaven
چهبسا کسی که علمی ندارد گمان کند که منظور از آسمان، آسمان جسمانی است؛ یعنی همان آسمان آبی که ما را احاطه کرده است و ما آن را با چشم میبینیم؛ آنگونه که بسیاری از مفسران شیعه و سنی به آن معتقد شدهاند.
اما حقیقت اینچنین نیست؛ این آسمان[آسمان اول]، آسمانی مثالی است که با چشم دیده نمیشود.
سید احمدالحسن (ع) در بیان آن در کتاب «همگام با بندۀ صالح» میفرماید:
خداوند شما را توفیق دهد؛ آسمان اول با چشم دیده نمیشود. آسمان دنیا (آسمان نزدیک) به آسمان اول و آسمان جسمانی تقسیم میشود. در آسمان اول، نفْسهای انسانها قرار دارد و در آسمان جسمانی، بدن مادی انسان که با چشم دیده میشود، مستقر است. این موضوع را قبلاً در برخی کتابهایم شرح دادهام.([102]) در ضمن، آن را برای بسیاری از انصار نیز تبیین نمودهام.
آسمان جسمانی، همین کهکشانها و سیارات و خورشیدهایی است که دیده میشود. به این آسمان، «زمین» هم گفته میشود؛ بهعبارتدیگر آسمان جسمانی با هرچه که در آن است، گاهی اوقات «زمین» نام میگیرد.
این آسمان [آسمان اول]، عالم دیگری است که با زمان و مکان ارتباطی ندارد. ایشان (ع) میفرماید:
... آن آسمان اصلاً ارتباطی با جهات ندارد و در آن، مکان یا زمان وجود ندارد و هیچ ارتباطی با مکان و زمان ندارد.
حتی واژههایی که ما در این عالم مورداستفاده قرار میدهیم، نمیتواند تعبیر دقیقی از آنرا ارائه دهد، زیرا آن، عالمی دیگر است. ایشان (ع) میفرمایند:
مشکل این است که این قضیه مربوط به عالم دیگری است و لذا برای توصیف کاملاً دقیق آن نمیتوان از الفاظ و عباراتی که در حقیقت از این عالم است و برای توصیف این عالم به کار میرود، استفاده کرد... زیرا واژهها و کلمات هرچه که باشند از بیان کمّ و کیف دقیق آن عالم ناتواناند؛ چراکه واژهها، توانایی و قابلیت تعبیر آن را ندارند؛ زیرا که این واژهها از آن عالم نیستند و با آن بیگانهاند.([104])
همچنین سید احمدالحسن (ع) روشن کردند که آسمان اول، از میان هفت آسمانی است که در خلقت ششروزۀ آسمانها و زمین ذکر شدهاند؛ و بیان کردند که رجعت در آن آسمان به وقوع میپیوندد. ایشان (ع) فرمودند:
لازم است دقت شود که آسمان اول، پایان آسمان دنیاست؛ یعنی آسمان دنیا از این عالم جسمانی آغاز شده و تا ابتدای نخستین عالم ملکوتی روحانی ادامه خواهد داشت؛ بهعبارتیدیگر، پایان آسمان دنیا، حلقۀ اتصال است و پایان آن یا همان حلقۀ اتصال، آسمان اول خواهد بود. در زیارت جامعه آمده است: «... و حجتهای خدا بر اهل دنیا و آخرت و اولی...».([105])
و در قرآن آمده است: ﴿اوست خدایی که معبودی جز او نيست. ستايش خاص اوست، چه در اين جهان و چه در جهان ديگر و فرمان، فرمان اوست و همه شما به سوي او بازگردانده ميشويد﴾([106]) ؛ و نیز حقتعالی میفرماید: ﴿شما قطعاً از پیدایش نخست آگاه بودید؛ چرا به يادش نمیآوريد؟﴾؛([107]).
در اولی، دو عالم وجود دارد: ذر و رجعت (بازگشت) و در آن نفْسها قرار دارند؛ همانطور که پیامبر خدا (ص) فرموده است، خداوند سبحانومتعال از هنگامیکه عالم اجسام را آفریده، به آن نظر نیفکنده است. قطعاً جایگاه اهمیت [خدای تعالی] از پایان عالم جسمانی یا همان پایان آسمان دنیا شروع میشود و [در واقع] این پایان، جایگاه آسمان اول است.
حقتعالی میفرماید: ﴿و بر فراز سرتان هفت راه بيافريديم و از اين خلقت، غافل نبودهايم﴾؛([108]). هفت راه، آسمانهای هفتگانه است، از آسمان اول (آسمان اولی) تا آسمان هفتم و آسمان جسمانی دنیا جزو آنها نیست؛ چراکه این آسمان بالای سر ما قرار ندارد بلکه محیط بر ماست (و ما درون آن هستیم) و این آسمان «پایین ما، بالای ما و از تمامی جهات زمین» است. ﴿آنان با عجله از تو عذاب ميطلبند، حالآنکه جهنم بر کافران احاطه دارد﴾؛([109]). در بخش بعدی برای شما تبیین خواهد شد که چرا این آیه را اینجا آوردهام.
این یعنی اینکه اگر آسمانها به این تفصیل شمارش شود، هشتتا خواهد بود و نه هفتتا! اصولاً دنیای جسمانی جزو آن بهحساب نمیآید؛ زیرا با آنچه در آن است، از آسمان اول و آسمان جسمانی، جزئی از آسمان دنیاست؛ بنابراین اگر اولی یا دنیا نام برده شود، در ضمن آن قرار میگیرد؛ چراکه جزئی از آن و پیرو و تابع آن است.
آسمان جسمانی یکبار «زمین» به شمار میرود و یکبار «آسمان دنیا»؛ زیرا قسمت مرئی آن است. در آسمان جسمانی، زمین و حتی تمام زمینهای هفتگانه قرار دارد و در هفتمین زمین، «جهنم» قرار دارد؛ همانطور که بهشت در آسمان دوم است؛ اما در آسمان اول، «بهشت زمینی» یافت میشود که همان بهشت آدم است؛ زیرا آسمان اول ـهمانطور که پیشتر بیان داشتمـ بخشی از آسمان دنیاست که ملکوتِ آن نیز میباشد.
از علیبن ابراهیم از پدرش از احمدبن محمدبن ابونصر از حسینبن میسر روایت شده است: از اباعبدالله (ع) دربارۀ بهشت آدم (ع) سؤال کردم، فرمود: «بهشتی از بهشتهای دنیاست که در آن خورشید و ماه طلوع میکنند که اگر از بهشتهای آخرت بود، بههیچوجه از آن خارج نمیشدند».([110])
﴿و آسمان دنیا را با چراغها بياراستيم و محفوظش بداشتيم﴾: چراغها، انبیا، فرستادگان و اوصیا (ع) هستند که پیروانشان را با تعالیم و اخلاق الهی از وسوسۀ شیطان حفظ میکنند؛ و ظهور آنها در آسمان جسمانی، در قالب ستارگان و خورشیدهای درخشان میباشد. چه بسیار است تاریکی در آسمان و چه اندک است ستارگان در قیاس با بخش تاریک؛ به همین صورت است که در زمین چه اندکاند پیامبران و چه بسیارند کسانی که با آنها مخالفت ورزیدند، جنگیدند، از آنها رویگردان شدند ویاریشان ننمودند؛ همواره پیامبران، اوصیا و انصار آنها اندکاند، درست مانند کم بودن ستارگان در آسمان جسمانی.
در نهایتِ حرکتِ فلکِ اعظم (منظورم قوس نزول است) و آغاز بالا رفتن آن به سمتی دیگر، تبدیلشدن این عالم جسمانی به جحیم آغاز خواهد شد و این عالم شعلهور میگردد. مجازات کسانی که زخرف و زر و زیور دنیا را برگزیدند و به خاطر آن، خداوند را عصیان نمودند، بازگشتشان به چیزی است که خود انتخاب کردهاند، یا همان باقی ماندن آنها در آن میباشد؛ چراکه جهنم با عملکرد، کردار و ظلم و ستم آنها مشتعل خواهد شد.
اکنون مناسبت آیۀ پیشین برای شما روشن شده است: ﴿آنان با عجله از تو عذاب ميطلبند، حالآنکه جهنم بر کافران احاطه دارد﴾؛.
در ابتدای صعودِ قوس نزول، «عالم رجعت» آغاز میشود که این، عالمی دیگر و امتحانی دیگر است، برای کسانی که ایمان خالص و کسانی که کفر خالص داشتهاند. عالم رجعت با پایان زمامداری مهدی دوازدهم (ع) آغاز میشود؛ او همان قائمی است که حسین (ع) بر او خروج میکند.([112])
و نیز سید احمدالحسن (ع) فرمودند:
«امیدوارم توجه داشته باشی که رجعت در آسمان دنیاست؛ زیرا آسمان دنیا به دو آسمان جسمانی و آسمان اول تقسیم میشود و رجعت در آسمان اول تحقق مییابد. این ملاحظه را از باب تذکر و یادآوری بیان نمودم؛ زیرا چهبسا برخی از کسانی که علمی ندارند گمان میکنند که آسمان دنیا فقط همین آسمان جسمانی است؛ باوجوداینکه آسمان جسمانی تنها جزئی از آسمان دنیاست که پیشتر در کتابها بیان نمودم ـخدا شما را توفیق دهدـ و حتی چهبسا برخی گمان کنند که آسمان اول، همان آسمان اجسام یا آسمان جسمانی است، علیرغم اینکه با آن تفاوت دارد و هر دو در پیدایش آسمان دنیا با یکدیگر مشارکت دارند».
و اگر این مطلب واضح شده باشد، میتوانیم معنا و مفهوم «دنیا» که رجعت در آن خواهد بود را در روایت بعدی دریابیم:
از امام صادق (ع) روایت شده است: «نخستین کسی که زمین برایش شکافته میشود و به دنیا برمیگردد حسینبن علی(ع) است. رجعت همگانی نیست، بلکه (برای افرادی) خاص است و فقط کسانی به دنیا بازمیگردند که ایمان محض یا شرک محض داشته باشند».([114])
پس دنیا در اینجا، عالم جسمانی یا آسمانش نیست، بلکه آسمان اول است و وجه اطلاق دنیا بر آن توضیح داده شد.
[101]. انظر على سبيل المثال: كتاب المتشابهات: ج4 سؤال رقم (175)، حول خلق السماوات والأرض.
2- بهعنوانمثال به کتاب متشابهات، جلد 4، پرسش 175 دربارۀ آفرینش آسمانها و زمین، رجوع نمایید.
[103]. كتاب مع العبد الصالح، أحد إصدارات أنصار الامام المهدي ع.
[104]- کتاب همگام با بندۀ صالح، از انتشارات انصار امام مهدیg.
[105]- مفاتیحالجنان: ص 620.
[106]- قصص: 70.
[107]- واقعه: 62.
[108]- مؤمنون: 17.
[109]- عنکبوت: 54.
[110]- کافی: ج 3، ص 247.
[111]. المتشابهات: ج4 سؤال رقم (175).
[112]- متشابهات: ج 4، پرسش 175.
[113]. مختصر بصائر الدرجات: ص24.
[114]- مختصر بصائرالدرجات: ص 24.