جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامرجعت چیست؟ آیا عالَمی خاص و امتحانی دیگر است که انسان پشت سر میگذارد؟ و دلیل اثبات اینکه رجعت، عالم دیگری است چیست؟
و منظور از «الکُبَر» که حق سبحان در کتاب خویش به آن اشاره داشته است ﴿که اين از حادثههای بزرگ است﴾؛ ([48])چیست؟
بهعلاوه خداوند در کتابش، فرستادگانش را به نصرت و یاری و پیروزی وعده میدهد؛ این یاریدادن و پیروزی آنها کجاست، درحالیکه آنها یا مقتول شدهاند یا مسموم؟
و منظور از «الأُولی» که خداوند سبحان در کتاب خویش، پیش از آخرت به آن اشاره فرموده است، چیست؟ ﴿اوست خدایی که معبودی جز او نيست. ستايش خاص اوست، چه در اين جهان و چه در جهان ديگر و فرمان تنها از آنِ اوست و همه شما به سوي او بازگردانده ميشويد﴾؛([49]).
و آیا عالم رجعت با ظلمات و تاریکیهای سهگانه که خداوند سبحان در کتاب خود آنها را بیان فرموده است ارتباط دارد؟ و یا بهعبارتدیگر: وجه ارتباط بین عالم ذرّ، این عالم و عالم رجعت چیست؟
بهعلاوه از واضحات و بدیهیات است که هدف نهایی و غایت خلقت، معرفت است؛ آیا عالم رجعت در تحقق این امر نقشی دارد؟
همچنین رجعت در کجا خواهد بود؟ در روایاتِ رجعت، زمین (محل وقوع) بیان شده است؛ آیا منظور از آن، همین زمینی است که اکنون بر آن زندگی میکنیم؟ یا منظور چیز دیگری است؟ ذکر دنیا نیز اینچنین بیان شده است.
آیا تمام انسانها بازمیگردند یا برخی از آنها؟ و آنان چه کسانی هستند؟ و آیا بهصورت گروهی بازمیگردند یا انفرادی؟ یا هر دو دسته رجعت خواهند کرد؟ و آیا فقط انسان رجعت میکند یا جنّیان نیز رجعت خواهند داشت؟
بهعلاوه ما برخی از احتجاجات ائمه (ع) در اثبات رجعت با احیای مردگان در امتهای پیشین را میخوانیم (همانگونه که میان امام رضا (ع) و مأمون به وقوع پیوست که در ادامه خواهد آمد)؛ حال چگونه این موارد با یکدیگر همخوانی دارند، درحالیکه عالم رجعت، عالمی دیگر غیر از این عالم جسمانی است؟
همچنین میبینیم که آل محمد (ع) برخی آیات کتاب خدا را توأماً در باب قیام قائم (ع) و رجعت تفسیر میکنند؛ معنای آن چیست؟
آیا در رجعت، روز معینی وجود دارد که ابلیس (خداوند لعنتش کند) در آن روز کشته میشود؟ همانگونه که در این دنیا روزی معین وجود دارد که ابلیس در آن روز به دست قائم (ع) در مسجد کوفه به قتل میرسد؟
یک مؤمن چگونه میتواند به رجعت و به وجود مهدیین اوصیاء، همزمان اعتقاد پیدا کند؟ درحالیکه هر دو بَعد از امام مهدی (ع) خواهند بود؟
همچنین از آل محمد (ع) روایت شده است که امیرالمؤمنین (ع) جنبندۀ زمین (دابة الارض) در عالم رجعت است، اما به وجود جنبندهای دیگر در زمان قائم (ع) نیز اشاره شده است؛ منظور و معنای آن چیست؟
حتی در روایات از گِرد آمدن رسول خدا (ص) و امیرالمؤمنین (ع) در دولت عدل الهی در کوفه سخن به میان آمده و همچنین حضور سلمان، مالک اشتر، اصحاب کهف و دیگران در مجموعۀ اصحاب قائم (ع) روایت شده است؛ پس آیا روایات، در مورد رجعتی بر این زمین غیر از آن رجعت که در عالم دیگر تحقق مییابد سخن میگویند؟
و همچنین از دیگر سؤالات: آیا در رجعت زمانی همانند زمان این عالم ما وجود دارد؟
رجعت انبیا و ائمه چگونه خواهد بود؟ آیا به همین ترتیبِ موجود در این عالم خواهد بود؟
و اگر خداوند با فضل خویش رجعت و بازگشت مؤمنی را مقرر فرماید، آیا او برای نصرت و یاری همان خلیفۀ الهی رجعت خواهد کرد که در این عالم، او را یاری و نصرت داده بود؟
آیا وابستگیهای نَسَبی و سَبَبی موجود در زمان حال ـهمچون رابطۀ والدین و فرزندان و اهلوعیال و نظایر آنـ نقش و تأثیری در رجعت دارند؟ و مثلاً کسی که فرزند فلانی بود در رجعت نیز فرزند او خواهد بود؟
برفرض مثال: روایت شده است اولین کسیکه رجعت میکند امام حسین (ع) خواهد بود؛ پس آیا او بار دیگر بهعنوان فرزند امیرالمؤمنین (ع) و کسی که جدش رسول خدا (ص) است خواهد بود؟ و مواردی از این دست.
این پرسشها و دیگر پرسشها را سید احمدالحسن (ع) در این مجال مختصرِ مبارک پاسخگو بودند؛ پرسشهایی که بزرگانِ علما از پاسخ به آنها عاجز و درمانده شدهاند. بیّناتی را که ایشان (ع) آشکار فرمودهاند و در آنها پاسخگویی به پرسشهایی در باب رجعت و برخی جزئیاتش وجود دارد، تقدیم پیشگاه خوانندۀ گرامی میکنم.
[48]- مدثر: 35.
[49]- قصص: 70.