جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامس٨٨/ إني ابن الشهيد الشيخ مهدي السماوي، الذي تم اعتقاله من قبل النظام الصدامي الكافر مع الشهيد السيد محمد باقر الصدر (رحمه الله)، ولم تسلّم لنا جثة الشهيد، ووصلتنا معلومة عن طريق أهل الخير أنّ جثمان الشهيد موجودة في مقبرة الحضيري في السماوة ولاأدري ما هو تكليفي الشرعي، علماً أنّ الدفن غير شرعي ولسنا على يقين أنه جثمان للشهيد أم لا، مجرد قول فقط.
پرسش ۸۸:
من فرزند شهید شیخ مهدی سماوی هستم که توسط نظام صدامیِ کافر همراه شهید سید محمدباقر صدر (رحمه الله) زندانیشده بود. جسد پدر شهیدم به ما تحویل داده نشد، اما از طریق اهل خیر به ما خبر رسید که جسد پدر شهیدم در «مقبرة الحضیری» در سماوه است و نمیدانم تکلیف شرعیام چیست؟ با توجه به اینکه میدانم تدفین ایشان شرعی نبوده و ما یقین نداریم که آیا این جسد، جسد پدر شهیدم هست یا نه؟ بلکه تنها یک خبر است.
پاسخ:
اگر تنها یک گفته (خبر) است به آن اعتماد نشده، رها میشود، اما اگر شهادت و گواهی محسوب میشود میتوان به آن اعتماد کرد و آن مکان را قبر او (خدایش بیامرزد) بهحساب آورد و به زیارت او در آن قبر رفت؛ اما اگر میخواهی مطمئن شوی که آن جسد، جسد پدرتان است میتوانید نبش قبرکنید و برای آزمایش DNA و حصول اطمینان، نمونهبرداری کنید. درصورتیکه برای مطمئن شدن نبش قبر کردید، میتوانید آن جسد را جابهجا کرده، بهصورت صحیح دفن کنید. اگر از عهدۀ مخارج آزمایش DNA برنمیآیید بیتالمال میتواند مخارج آن را تقبّل کند.
س٨٩/ إذا مات شخص في الخارج، فهل يدفن في الخارج أم يجب نقله إلى البلاد الإسلامية حتى يدفن بها ؟
پرسش ۸۹:
اگر کسی در خارج فوت کند آیا در خارج دفن میشود یا واجب است او را به کشورهای اسلامی منتقل کرد تا در آنجا دفن شود؟
پاسخ:
اگر منتقل کردنش ممکن باشد، بهتر است چنین شود.
س٩٠/ الأراضي التي جرفت في زمان صدام (لعنه الله) كانت مزارع وقد وزعت على شكل أراضي من قبل الحكومة وأن أصحابها الآن لا يطالبون بها وقد بُنيت بها البيوت، فهل يجوز السكن بها، وهل يجوز أن أدخل في مثل هذه البيوت وأصلي بها، وبعض هذه الأراضي أصبحت طرقاً فهل يجوز الاجتياز بها والمرور بها ؟
پرسش ۹۰:
زمینهای مزروعی که در زمان صدام غصب و در قالب زمینهای دولتی تقسیم شد و صاحبانشان اکنون آنها را نمیخواهند و خانههایی در آنها ساختهشده است؛ آیا سکونت در آنها جایز است؟ آیا جایز است در چنین خانههایی وارد شوم و در آنها نماز بخوانم؟ برخی از این زمینها تبدیل به جاده شده، آیا عبور از آنها جایز است؟
پاسخ:
اگر صاحبانشان این زمینها را نمیخواهند ـکه از ظاهر سؤال شما چنین برمیآیدـ اشکالی ندارد و سکونت در آن و عبور از آنها جایز است.
س٩١/ هل يجوز إشراك أكثر من ميّت في الأضحية، وإذا يجوز فهل من الممكن تعديل نية الذبح وإشراك آخرين في الأضحية ؟
پرسش ۹۱:
آیا شریک کردن چند میت در یک قربانی جایز است؟ و اگر جایز است آیا میتوان نیت ذبح را تغییر داد و دیگران را در قربانی شریک کرد؟
پاسخ:
بز و گوسفند برای یک نفر و گاو برای هفت نفر کفایت میکند. پیش از ذبح و نحر کردن تغییر دادن نیت ذبح و شریک کردن دیگران ـبهشرط اینکه از تعدادی که بیان کردم تجاوز نکندـ جایز است.