جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامحق تعالی میفرماید:(و درختی است که در طور سينا میرويد، روغن میدهد و آن روغن، نان خورشی برای خورندگان است)([351]). معنای این آیه چیست؟
پاسخ: حق تعالی میفرماید:(و از آسمان به اندازهی نياز، آب فرو فرستاديم و آن را در زمين جای داديم و ما بر نابود کردنش توانا هستيم)([354])، و(آب) همان نورِ محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) و همان علم میباشد(با آن(آب) برايتان بوستانهايی از خرما و انگور پديد آورديم. شما را در آن باغها، ميوههای بسياری است که از آنها میخوريد)([355]). بوستانها: آل محمد(علیه السلام) و درختان خرما و انگور و میوهها، شیعیان آن بزرگواران و اولیای مخلص آنها میباشند.
(و درختی است که در طور سينا میرويد، روغن میدهد و آن روغن، نان خورشی برای خورندگان است)([358]). این درخت، قائم آل محمد(علیه السلام) و طور، نجف میباشد. در روایات اهل بیت(علیه السلام) آمده است:(فرشتگان طور سینا را به نجف منتقل کردند)([359]).
﴿تَنبُتُ بِالدُّهْنِ (روغن میدهد): به طور معمول درختان با آب که مایع رقیقی است رشد میکنند ولی روغن که مایعی غلیظ و سنگین است معمولاً باعث رشد درختان نمیشود؛ ولی این درخت، خاص است و این ویژگی را دارد که با روغن سیراب میشود نه با آب. این درخت با روغن که عبارت از علم سنگین و نور خالص است سیراب میشود:(روغنش نزدیک است روشنی بخشد هر چند آتشی به آن نرسيده باشد، نوری افزون بر نور ديگر).([361])
﴿وَصِبْغٍ لِّلْآكِلِينَ﴾(و نان خورشی برای خورندگان است): برای خورنده، غذا تقدیم میشود نه روغن؛ بنابراین این روغن، همان نتیجهی خوردن از این درخت میباشد؛ چرا که کسانی که از این درخت میخورند و از علوم آن توشه برمیگیرند و از علم امام مهدی(علیه السلام) بهرهمند میشوند، صبغه الهی به خود میگیرند:(اين رنگ خدا است و رنگ چه کسی از رنگ خدا بهتر است).([363])
******
[350]- المؤمنون : 20.
[351]- مؤمنون: 20.
[352]- المؤمنون : 18.
[353]- المؤمنون : 19.
[354]- مؤمنون: 18.
[355]- مؤمنون: 19.
[356]- المؤمنون : 20.
[357]- أجاب الامام الصادق(علیه السلام) طاووس اليماني بأنّ طور سيناء قد أطاره الله ، قال طاووس:(... فأخبرني عن طائر طار مرة ولم يطر قبلها ولا بعدها ذكره الله عز وجل في القرآن ما هو؟ فقال(علیه السلام): طور سيناء أطاره الله عز وجل على بني إسرائيل حين أظلهم بجناح منه، فيه ألوان العذاب، حتى قبلوا التوراة، وذلك قوله عز وجل: وإذ نتقنا الجبل فوقهم كأنه ظلة وظنوا أنه واقع بهم .. الآية) الاحتجاج للطبرسي : ج2 ص65. وأما أين كان موضعه بعد الطيران والانتقال؟ الجواب أنه النجف، فعن الثمالي، عن أبي جعفر(علیه السلام) في حديث حدثني به أنه:(كان في وصية أمير المؤمنين(علیه السلام) أن أخرجوني إلى الظهر فإذا تصوبت أقدامكم واستقبلكم ريح فادفنوني ، فهو أول طور سيناء، ففعلوا ذلك) وسائل الشيعة(آل البيت) : ج14 ص377.
[358]- مؤمنون: 20.
[359]- امام صادق به طاووس یمانی پاسخ میگوید که خداوند طور سینا را به پرواز درآورد. طاووس گفت: ... مرا باخبر ساز از پرندهای که فقط یک بار به پرواز درآمد و پیش و پس از آن دیگر نپرید و خداوند نیز در قران از آن یاد نموده است؟ امام ع فرمود:(طور سینا که خداوند آن را بر روی بنی اسرائیل به پرواز درآورد آن هنگام که آنها را زیر بالی از سوی خویش که در آن انواع و اقسام عذاب وجود داشت، قرار داد، تا اینکه تورات را پذیرفتند، و این همان سخن خداوند عزّوجل است که میفرماید: (و آن گاه که کوه را بر فراز سرشان چون سايبانی نگه داشتيم و میپنداشتند که اکنون بر سرشان خواهد افتاد.... تا انتهای آیه)». احتجاج طبرسی: ج 2 ص 65. اما مکانش پس از پرواز و منتقل شدنش کجا بود؟ پاسخ، نجف میباشد. از ثمالی روایت شده است: ابو جعفر(علیه السلام) در حدیثی برایم روایت نمود:(در وصیت امیر المؤمنین(علیه السلام) آمده است که مرا به پشت سر حرکت دهید و وقتی پاهایتان آسیب دید(سنگين شد) و نسیمی به استقبالتان آمد، مرا آنجا به خاک بسپارید؛ آنجا ابتدای طور سینا است) واین کار را انجام دادند. وسایل الشیعه(آل البیت): ج 14 ص 377.
[360]- النور : 35.
[361]- نور: 35.
[362]- البقرة : 138.
[363]- بقره: 138.