جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاممعنای این فرمودهی حق تعالی چیست؟(تا آنگاه که تو در ميانشان هستی خدا عذابشان نکند و تا آنگاه که از خدا آمرزش میطلبند نيز خدا عذابشان نخواهد کرد)([264]).
پاسخ: سنّت خداوند سبحان و متعال این است که معجزهی مادی، عذاب را بهمراه دارد و به مجرّد تکذیب آن، عذاب نازل می گردد. بلکه سنّت خداوند سبحان و متعال، نازل شدن عذاب بر امّتهایی است که فرستادگان را دروغ میشمارند، پس از اینکه فرستاده تمام شیوههای تبلیغ و هدایت را برای آنها به کار میگیرد؛ همانندِ وضعیت نوح و هودc. معجزهی آنها چیزی نبود جز عذابی که باعث نابودی امّتهایی شد که آنها را تکذیب نمودند. برای دفع این عذاب دو راه وجود دارد:
نخست: دعای فرستاده و درخواست او از خداوند سبحان و متعال مبنی بر برداشتن عذاب از امّتی که به تبلیغ و هدایت آن مکلّف شده است. این درخواست، رنج و مشقت بسیاری بر فرستاده تحمیل میکند؛ چرا که به معنای تحمّل کردن مواردی چون تکذیب، تمسخر و خوارشماری است که معمولاً فرستاده از امّتی که او را تکذیب میکند، میبیند؛ و چنین دعایی که عذاب را از امّت سرکش برمیدارد، فقط برای پیامبر خدا حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاده است: ﴿وَمَا كَانَ اللهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنتَ فِيهِمْ﴾(تا آنگاه که تو در ميانشان هستی خدا عذابشان نکند)؛ یعنی: در حالی که تو برای برداشته شدن عذاب از امّت، برایشان دعا میکنی.
اما دوم: که باعث برداشته شدن عذاب میشود، توبه و استغفار از جانب امّت است. چنین چیزی نیز فقط برای قوم یونس(علیه السلام) حاصل شد، وقتی که وقتی عذاب بر آنها سایه افکند، توبه کردند و از خداوند طلب آمرزش نمودند:(چرا مردم هيچ قريهای به هنگامی که ايمانشان سودشان میداد، ايمان نياوردند، مگر قوم يونس، که چون ايمان آوردند عذاب ذلتبار در دنيا را از آنان برداشتيم و تا هنگامی که اجلشان فرا رسيد از زندگی برخوردارشان نمودیم)([267]) ؛ و پس از آنکه ضجّهکنان، توبه کردند و از خداوند سبحان و متعال، آمرزش طلبیدند، از آنها عذاب برداشته شد:(و تا آنگاه که از خدا آمرزش میطلبند نيز خدا عذابشان نخواهد کرد).([268])
******
[263]- الأنفال : 33.
[264]- انفال: 33.
[265]- يونس : 98.
[266]- الأنفال : 33.
[267]- یونس: 98.
[268] - انفال: 33.