جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامچند پرسش:
پرسش ۱: آیا تجارت اشیاء ارزشمندی که دزدی بودن یا نبودنشان مشخص نیست، جایز است؟
پاسخ: اگر در تملک شخصی باشد، جایز است.
پرسش ۲: نشانههایی در قرآن وجود دارد که به سجده اشاره مینماید. آیا هنگام قرائتشان سجده واجب است؟
پاسخ: هنگام قرائت طبق تفصیلی که در کتاب شرایع توضیح دادم، واجب است. متن به شرح زیر میباشد:
دوم: سجدههای قرآن پانزده عدد است. چهار سجدهی واجب، که در سورههای «فصلت» و «سجده» و «نجم» و «علق» قرار دارند.
یازده سجدهی دیگر مستحب است، بدین ترتیب: در سورهی «اعراف»، «رعد»، «نحل»، «بنی اسرائیل»، «مریم»، در سورهی «حج» در دو موضع، در سورهی «فرقان»، «نمل»، «ص» و سورهی «انشقاق».
درسورههای چهارگانهی عزایم، سجده هم بر خواننده و هم شنوندهای که گوش میکند، واجب است، و برای کسی که فقط به گوشش خورده، مستحب است
. و در سایر سجدهها هم که در هر صورت (چه برای قاری، چه کسی که گوش کند و چه آن که به گوشش بخورد) مستحب است. در این سجدهها (چه واجب و چه مستحب) تکبیر و تشهد و سلام، واجب نیست و نیز طهارت و رو به قبله بودن، شرط نیست و اگر فراموش کرد، میتواند آن را بعداً بهجا آورد.
پرسش ۳: آیا انجام عمل زیبایی چه در مردان و چه در زنان، جایز است؟ مانند زیبایی بینی و آثاری که در چهره وجود دارد.
پاسخ: جایز است.
سؤال ۴: اگر انجام عمل زیبایی جایز باشد، آیا در اجزایی که نگاه کردن به آن حلال است، جایز میباشد؟ یا به طور کلی جایز است؟
پاسخ: اگر در انجام عمل زیبایی اضطرار وجود نداشته باشد، باید حدود شرعی در نگاه و لمس کردن، رعایت شود؛ اما اگر در آن اضطرار وجود داشته باشد، با وجود اضطرار و عدم وجود جایگزینی برای نگاه و لمس کردن، جایز میباشد.
پرسش ۵: کسی که به استفاده از تریاک معتاد است و نمیتواند آن را به صورت ناگهانی و حتی آنطور که خودش میگوید، اصلاً نمیتواند آن را ترک کند، وظیفهی این برادر چیست؟ چرا که بیست سال به آن معتاد بوده است. این شخص از انصار است و به دعوت حق ایمان آورده و همانطور که برادران انصار (خداوند متعال حفظشان کند) بیان کردهاند، از حرام بودن آن آگاهی دارد.
پاسخ: استفاده از مواد مخدر و مُسکِرات حرام است و معتاد میتواند اعتیادش را درمان کند.
پرسش ۶: حکم کفزدن در جشنها و مولودیهایی که در ولادتهای امامان و غیره برگزار میشود، چیست؟
پاسخ: جایز است.
پرسش ۷: حکم کشمش خشکی که در خورش ریخته میشود و با آب میجوشد، چیست؟
پاسخ: اشکالی در آن نیست.
پرسش ۸: برادری انصاری به عنوان راننده در شرکتی در کانادا کار میکند و در ماشینش گوشت خوک حمل میکند. آیا جایز است؟
پاسخ: جایز است.
پرسش ۹: آیا زن انصاری، میتواند با مردی که به دعوت حق و صاحبش (ع) ایمان ندارد، ازدواج کند؟
پاسخ: اگر مسلمان باشد و ناصبی نباشد، جایز، ولی مکروه میباشد.
پرسش ۱۰: یکی از برادران انصار با پدرش رفتار بدی دارد و علتش این است که پدرش به او دشنام میدهد و او را به تهمتهای بسیاری متهم مینماید. او کنترل اعصابش را ندارد و با پدرش بسیار بد رفتاری میکند. درخواست پرسشی برای حل چنین مشکلی کرده است.
پاسخ: خداوند متعال میفرماید: ﴿اگر آن دو به کوشش از تو بخواهند تا چيزی را که نمیدانی چيست با من شريک گردانی، اطاعتشان مکن. در دنيا با آنها به وجهی پسنديده زندگی کن و خود، راه کسانی را که به درگاه من باز میگردند در پيش گير. بازگشت همهی شما به سوی من خواهد بود و من از کارهايی که میکردهايد آگاهتان میکنم﴾([89]). این شخص باید با پدرش با نیکی و مهربانی رفتار کند. جایز نیست به پدرش توهین نماید؛ هر چند پدرش به او بدی کند یا او را بیازارد. باید از درگیر شدن با پدرش دوری کند و از هر چیزی که باعث برخورد بین ایشان میشود، اجتناب ورزد. اگر مجبور باشد، باید دیدارش با پدرش را به کمترین حد برساند تا ارتباط بین ایشان نیکو گردد. خداوند توفیقدهنده است.
پرسش ۱۱: خانمی میگوید طلبهی حوزه است و از دلیل علمی مسئلهای که به آن دچار است، سؤال میکند؛ با توجه به اینکه او از فقهای آخرالزمان حکم فقهی این مسئله را پرسیده است. او حکم فقهی و علت علمی اتفاقی که برایش رخ میدهد را میخواهد. ایشان میگوید: از بنده، بعد از وضو بادی خارج میشود؛ ولی از فرج و نه از مقعد. حکم شرعی آن چیست و تحلیل علمی این اتفاق چیست؟
پاسخ: حکم شرعی: وضو را باطل نمیکند.
احمدالحسن ـ جمادی الاول ـ ۱۴۳۱هـ ق
******
[89]- لقمان: 15.