جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامدر دعا آمده است:(أَعْطِنِی بِمَسْأَلَتِی إِیَّاکَ جَمِیعَ خَیْرِ الدُّنْیَا وَ جَمِیعَ خَیْرِ الْآخِرَةِ وَ اصْرِفْ عَنِّی بِمَسْأَلَتِی إِیَّاکَ جَمِیعَ شَرِّ الدُّنْیَا وَ شَرِّ الْآخِرَةِ)([175])(به خاطر درخواستی که فقط از تو کردم، همهی خیر و خوبی دنیا و همهی خیر آخرت را عطایم فرما، و به خاطر درخواستی که فقط از تو کردم، همهی شرّ دنیا و شرّ آخرت را از من بگردان). چرا میفرماید:(همهی خیر آخرت) در صورتی که در مورد شرّ میگوید:(و شرّ آخرت را) و نگفته:(و همهی شرّ آخرت را)؟
پاسخ: خیر آخرت مراتب بسیاری دارد که شامل جنّات(بهشتها)، مقامات و درجاتی میباشد و هر انسان به میزان سعی و تلاش خود برای به دست آوردن این مقامات، جنّات و درجات، آنها را به دست میآورد:(و اينکه برای انسان، جز آنچه خود تلاش کرده است، نيست * و زود است که کوشش او در نظر آيد * سپس او را پاداشی تمام دهند).([177])
دعا کننده، همهی این مقامات و بهشتها(جنّات) را درخواست میکند؛ چرا که تفاوت یک بهشت با بهشتی دیگر و یک مقام با مقامی دیگر، بسیار زیاد است. کسی که بهشتی در آسمان دوم برایش نوشته شده باشد میکوشد بهشتی در آسمان سوم برایش ثبت گردد و به این ترتیب تا به بالاترینِ مقامات که رضای خداوند سبحان و متعال است امید میبندد و درخواست مینماید.
شرّ آخرت جهنم است و بنده وارد جهنم نمیشود مگر اینکه خشم خداوند سبحان و متعال را به جان خریده باشد. پس کسی که بازگردانیدن شرّ آخرت را ـکه همان جهنم و خشم خدای سبحان استـ از خودش درخواست میکند، میخواهد که به هیچ وجه در آن قدم ننهد، و این در مورد همهی طبقات و درجات عذاب آن، یکسان است. تمامیِ جهنم شرّی است یکسان؛ از اول تا آخر آن؛ چرا که بر هیچ بندهای واقع نمیشود مگر از ناحیهی غضب خدای سبحان و خشم او نسبت به بنده؛ و از همین رو، همینکه بنده از شرّ آخرت استعاذه کند، کفایت میکند، بدون اینکه کثرت و تعدد این شرّ را بیان کند؛ چرا که شرّی است که اندکش، بسیار است و در حقیقت برای کسی که آن را بشناسد بدون آنکه پای در آن نهد، شرّی یکسان محسوب میشود.
از سوی دیگر پروندهای به نام(پروندهی زندگانی)(سِجِّل حیات) وجود دارد که فرشتگان در آن اسامی اهل بهشت را مینگارند. کسی که نامش در پروندهی زندگانی ثبت شده باشد، کامیاب گشته است و به خداوند امید دارد که او را در مقامات و جنّات بالا ببرد؛ ولی کسی که اسمش ثبت نشده باشد، از اهل آتش است. نوشته شدن نام در این پرونده بر حسب درجات و مقامات است و دعای دعا کننده برای درخواست کردن تمام این مقامات و درجات میباشد. اما نوشته نشدن نام شخص در این پرونده که همان شرّ آخرت است، چیزی یکسان محسوب میشود و دعا کننده درخواست میکند که این چیز یکسان از او بازداشته شود.
******
[174]- إقبال الأعمال : ج3 ص211.
[175]- اقبال الاعمال: ج 3 ص 211.
[176]- النجم : 39 – 41.
[177]- نجم: 39 تا 41.