جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلاماز سید احمدالحسن از سوی انصار در کویت در مورد مسئلهی تأویل قرآن و سایر متون شرعی پرسیده شد... پاسخ ایشان به شرح زیر هست.
پاسخ: سلام علیکم و رحمة الله و برکاته. الحمدالله
عزیزان مؤمن در کویت و جاهای دیگر، خداوند حفظتان کند و گامهایتان را استوار بدارد. در این روز بزرگ که جمعه بیست و چهارمین روز از ماه شعبانالخیر است، این بیانیه را خطاب به شما عرض میکنم که مراجعه به خلیفه و جانشین خداوند و پرسش از آموزههای دین در هر مسئلهی کوچک و بزرگ، همان دین خداوند، راه خداوند و راه اهلبیت هست. دین خداوند این است که معصومی وجود دارد که مؤمنان از او تقلید و در شناخت آموزههای دینشان به او مراجعه میکنند. چیزی به این نام وجود ندارد که کسی که به پیروی از خلیفهی خداوند تکلیف شده باشد، اقدام به تأویل و استنباط احکام فقهی یا اعتقادی از طریق رؤیا یا روایات یا از سخن من یا بهطورکلی بر اساس متن دینی نماید؛ این گمراهی در گمراهی است.
بهطور عمومی، متن (دینی) یا محکم است یا متشابه؛ اگر محکم باشد، گرفته و به آن عمل میشود، و اگر متشابه باشد، به ما اهلبیت باز گردانیده میشود تا آن را بیان و موردش را مشخص نماییم.
الحمدالله امروز خلیفهی خداوند در بین شما حضور دارد، میتوانید از او پرسش کنید و در مورد هر مسئلهی کوچک و بزرگی میتوانید به او مراجعه نمایید. کسی که از مراجعه به معصوم حاضر و تقلید از او در هر مسئلهی کوچک و بزرگی رویگردان شود، از صراط مستقیم منحرف و از ما اهلبیت دور شده است.
هرکسی که مدعی شود، توانایی تأویل و شناخت احکام یا عقاید را از متن دینی یا از طریق رؤیا یا از سایر موارد شبیه به آن، بدون اینکه به ما مراجعه کند و از ما بپرسد، دارد و سپس مردم را به گرفتن سخن خودش یا به راهی که بدعت نهاده است دعوت کند، چنین شخصی مانند امامی که از او پیروی میشود بهسوی خودش دعوت میکند، یا همانند امامی که دنبالهروی میشود، به راه و روش و دینی که خودش ابداع کرده است، فرامیخواند؛ و این، همان انحراف از دین خداوند و از خلیفه و جانشین خداوند است. بر او است که از چنین عملی بازگردد و راهش را تصحیح نماید؛ اگر مؤمن و دنبالهروی ما اهلبیت هست.
جایگاه رؤیا در دین، تأکید بر متن تعیینکنندهی امام و جانشینی است که متن (دینی) به او اشاره مینماید (همانطور که در وصیت رسول الله حضرت محمد (ص) در شب وفاتش هست). عقیده و احکام شرعی از جانشین خداوند دریافت میشود و عقیدهای جدید و حکم فقهی جدیدی از رؤیا گرفته نمیشود. هر کس با رؤیایی نزد شما آمد و چنین چیزی را از شما درخواست نمود، آن را به صورتش بکوبید و هیچ اغماض و چشمپوشی در این خصوص وجود ندارد؛ البته این، بدون در نظر گرفتن بررسی در خصوص راست یا دروغ بودن او است، یا اینکه رؤیا از سوی خداوند یا شیطان و یا هوای نفس، هست.
بر مؤمن است که در قرآن تدبر و اندیشه کند و این، غیر از تأویل و تلاش برای دریافت حکم متشابه و معین کردن وجه موردنظر از متن متشابه بهصورت قطعی و یقینی هست.
احمدالحسن ـ ۲۴ شعبانالخیر ۱۴۳۶
******