جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامپرسش ۶۴۳: پس از تحیت... از شما خواهشمیکنم لطفنمایید، به این سؤال پاسخدهید: چرا خداوندسبحان در قرآن کریم موضوع ولایت خاصهی ائمه(ع) را به صراحت بیان نفرمودهاست؟
ولی در خصوص آیاتی که بهطور مرتب به گوشمان میخورد مثل:(جز اين نيست که دوست شما خدا است و رسول او…)([219])، این تعابیر جزو متشبهات است و از آیات محکم به شمار نمیرود؛ همان آیاتی که خداوند در مورد آنها فرمودهاست: «هو الذی انزل علیکم الکتاب منه آیات محکمات و اخر متشابهات»([220]).
همچنین حقتعالی فرمودهاست: (آنها که در دلشان میل به باطل است، به سبب فتنهجویی و میل به تأویل از متشابهات پیرویمیکنند، در حالی که تأویل آنرا جز خدای نمیداند)([222]).
سؤال دوم: حکم کسی که ولایترا انکارکند چیست، چه وی مسلمان باشد و چه غیرمسلمان؟
با تشکر از شما.
فرستنده: قصی السبع – عربستان سعودی
پاسخ: بسم اللّه الرحمن الرحیم
و الحمد للّه رب العالمین، و صلی اللّه علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
خداوند در قرآن بهطور عمومی بر ولایت ائمه(ع) تصریح نمودهاست و پیامبرخدا (نیز آنرا شرح داده و برای مردم تبیین فرمودهاست؛ و واضح است که پیامبر(ص) شارح و بیانگر قرآن است و آنچه که آن حضرت بیانمیدارد «متشابه» نیست بلکه جزو «محکمات» است. خدایمتعال میفرماید:(... و بر تو قرآنرا نازلکرديم تا آنچه را برای مردم نازل شدهاست برایشان بيان کنی و باشد که بينديشند)([224]).
پیامبر خدا حضرت محمد(ص) وفات نیافت مگر پس از آنکه برای مردم آشکارساخت که چه کسانی اولیا و حجت بر آنها هستند؛ و این همان تفسیر این سخن خداوند است: (ای کسانی که ايمان آوردهايد، از خدا اطاعت کنيد و از رسول و اولیالامر خويش فرمانبريد)([226]).
و نیز: (جز اين نيست که دوست شما خدا است و رسول او و مؤمنانی که نمازمیخوانند و همچنان که در رکوعاند انفاقمیکنند)([228]).
و نیز آیهی: (و چون خبری، چه ايمنی و چه ترس به آنها رسد، آنرا در همهجا فاشمیکنند و حال آنکه اگر در آن به پيامبر و اولیالامرشان رجوع میکردند، حقيقت امررا از آنان درمیيافتند و اگر فضل و رحمت خدا نبود، جز اندکی، همگان از شيطان پيروی میکرديد)([230]).
در میان صحابه هیچ کس نیست که ولایتی همپایهی ولایت خدا و پیامبر(ص) داشتهباشد، بهجز علی بن ابیطالب(ع)؛ و پیامبر(ص) در مواقف متعددی تصریحنموده که ولایت علی(ع) مانند ولایت او است، از جمله در حدیث مشهور و ثابتشدهی ثقلین. همچنین از آن جملهاست آنچه که به بریدهی صحابی فرمود و متن آنرا به شما ارایهمینمایم:
بریده میگوید: با علی(ع) در سفر یمن همراهبودم و از او رفتاری ناگوار مشاهده کردم. هنگامیکه بر پیامبر خدا(ص) واردشدم و از علی(ع) یاد و از او عیبجویی نمودم، دیدم چهرهی پیامبر(ص) دگرگونشد و فرمود: (ای بریده! آیا من نسبت به مؤمنان از خود آنان برتر نیستم؟) گفتم: چرا ای رسول خدا. پیامبر خدا(ص) فرمود: (هر کس من مولای اویم، علی مولای او است).
علمای عامه این حدیث را صحیح شمردهاند و من بر تصحیح البانی بسنده میکنم. وی در سلسلةالصحیحه ج ۴ ص ۳۳۶ زیر شمارهی ۱۷۵۰ این روایترا صحیحدانسته و دربارهی آن گفتهاست: «این حدیث با این سند به شرط شیخین صحیح است».
تأویلگران و شکاکان شمارا فریبندهند به این که ولایت علی(ع) در اینجا همان یاری او یا محبت یا مواردی از این دست است چرا که حضرت(ص) آنرا با عبارت: (آیا من نسبت بهمؤمنان از خود آنان برتر نیستم)» تبیین نمودهاست و پس از آن نیز فرمود:(هرکس من مولای اویم، علی مولای او است)؛ یعنی ولایت علی(ع) مانند ولایت حضرت محمد(ص) است و او از خود مؤمنین نسبت به آنها سزاوارتر است. سخن در این باب بسیار طولانی است و بهخواست خدایمتعال در جای خودش خواهدآمد.
هیأت علمی انصار امام مهدی(ع) - (خداوند در زمین تمکینش دهد)
شیخ ناظم العقیلی -آخر ذی الحجه/۱۴۳۲ هـ
* * * * * *
[217]- المائدة: 55.
[218]- هكذا أوردها السائل، والآية هي: (هُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُّحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ) آل عمران: 7.
[219]- مائده: 55.
[220]- سؤالکننده این گونه آیهرا آورده و درست آیه بهصورت زیر است: (او است که این کتابرا بر تو نازل کرد بعضی از آیهها محکماتاند، این آیهها ام الکتاباند و بعضی آیهها متشابهاتاند).
[221]- آل عمران: 7.
[222]- آل عمران: 7.
[223]- النحل: 44.
[224]- نحل: 44.
[225]- النساء: 59.
[226]- نساء: 59.
[227]- المائدة: 55.
[228]- نساء: 55.
[229]- النساء: 83.
[230]- نساء: 83.