پرسش۶۰: در دعای شب جمعه آمده است: «وَ أَسْكِنْ قَلْبِي خَوْفَكَ وَ اقْطَعْهُ عَمَّنْ سِوَاكَ حَتَّى لا أَرْجُوَ وَ لا أَخَافَ إِلا إِيَّاكَ»([322]) (و ترس از خویش را در دلم جای ده، و دلم را از غیر خود بِبُر تا به غیر از تو امید نبندم و جز از تو نترسم) و شهید سید محمد صدر(رحمت الله علیه) میگوید: «ترس از غیر خدا شرک خفی است». حال آیا جایز است انسان از حیوانات موذی مانند عقرب و شیر بترسد و آیا این ترس، همان شرک پنهان میباشد؟
پاسخ:
قطعاً ترس از غیر خداوند سبحان و متعال با توحید جمع نمیشود و شرک خفی (پنهان) محسوب میگردد، همانگونه که حق تعالی فرموده است: ﴿ و بیشترشان به خدا ایمان نیاورند مگر با شرک ﴾([324]) .
ولی ممکن است انسان مؤمن موحّد از عقرب و شیری که در راه با او برخورد کرده یا آنها را دیده است یا هر جنبندهای که ببیند و احتمال بدهد آزاری به او میرساند، بترسد بدون اینکه این ترس وی، شرک خفی محسوب گردد. این در صورتی محقق میشود که انسان بترسد از اینکه این موجود به مشیت خداوند و با حول و قوهی الهی بر او مسلّط شود و وی را آزار رساند؛ چرا که در حق خداوند سبحان و متعال مقصّر بوده و مستحق عذاب دنیوی است، چه برسد به عذاب اخروی.
اگر ترس و خوف به این شکل باشد، ممدوح و پسندیده است؛ چرا که ترس از عقوبت دنیویِ خداوند سبحان و متعال میباشد؛ ولی آنکس که از اینها نمیترسد و میپندارد به خاطر کرامتش بر خداوند یا به خاطر فضلش یا دینش یا خُلقش یا عبادتش، این جاندار بر او مسلّط نمیشود و او را اذیت نمیکند، چنین شخصی مشرک و عبادتکنندهی نفس خویش است و دچار عُجب و خودپسندی میباشد. همانطور که از ائمه(ع) روایت شده است: «بنده نماز شب را از دست میدهد، صبح بیدار میشود در حالیکه خود را از بابت کوتاهیاش ملامت میکند و خداوند ثوابی بزرگتر از آنچه اگر نماز شب را به جا میآورد به دست میآورد به او عطا میفرماید».
******
[320]- مصباح المجتهد: ج 3 ص 319 و در این دعا آمده است: «.... وَ هَبْ لِي ثَبَاتَ الْيَقِينِ وَ مَحْضَ الْإِخْلاصِ وَ شَرَفَ التَّوْحِيدِ....» (.... و مرا پایداری در یقین و خالص بودن در اخلاص و شرافت در یگانهپرستی عطا فرما....).
[321]- المصدر السابق .
[322]- مصباح المجتهد: ج 3 ص 319.
[323]- يوسف : 106.
[324]- یوسف: 106.