جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
پرسش ۶: اینکه قرآن در نقطهی «باء» است و امیرالمؤمنین علی(ع) آن نقطه است، چه معنایی دارد؟
پاسخ: شکل «باء» به صورت ظرفی است که لبریز گشته، بر دیگران افاضه میکند و محتوای آن از پایینش قطره قطره میچکد. همانطور که شکل نون نیز به صورت ظرفی است که از بالایش فیض را دریافت میکند و عِلم از مولایش قطره قطره در آن میچکد. ﴿ و بگو: پروردگارم، بر علمم بیافزای ﴾([117]) .
خدای سبحان و متعال پیامبر کریمش حضرت محمد(ص) را با «ن» مورد خطاب قرار داده است. حق تعالی میفرماید: ﴿ نون، سوگند به قلم و آنچه مینویسند ﴾([119]) .
در این آیه قلم علی(ع) است. امام صادق(ع) میفرماید: «نْ اسم رسول الله(ص) است و قلم اسم امیرالمؤمنین(ع) میباشد».([121])
قلم، جوهر را از «ن» میگیرد و آن را به کتاب منتقل میکند و در آن مینویسد. قلم را احوالی است؛ ساعتی نون است و ساعتی باء. ساعتی نقطهی نون است و ساعتی نقطهی باء. امیرالمؤمنین (ع) نیز همینگونه است؛ ایشان باب رسول الله(ص) و باب شهر علم است و از او بر خلق افاضه میشود، پس او باء و نقطهی باء است([123]) و قلم و جوهری است که قلم (آن جوهر را) با خود حمل میکند. برای نقطه (نیز) احوالی وجود دارد؛ نقطه، فیض نازل شده از خداوند بر پیامبر (ص) و از پیامبر(ص) بر علی(ع) و از علی (ع) بر خلق است. نقطهی نازل شده از سوی خدا بر پیامبرش قرآن است، و پیامبر(ص) همان «ن» و نیز نقطهی نون میباشد.
سپس پیامبر نسبت به علی (ع) مانند باء و نقطهی باء است و علی نسبت به پیامبر (ص) مانند «ن» و نقطهی نون است و علی نسبت به خلق، مانند باء و نقطهی باء میباشد.
******
[116]- طـه : 114.
[117] - طه: 114.
[118]- القلم : 1.
[119] - قلم: 1.
[120]- مستدرك سفينة البحار للشيخ علي النمازي : ج8 ص582 – 583.
[121]- مستدرک سفینة البحار شیخ علی نمازی: ج 8 ص 582 و 583.
[122]- والحديث هو ما ورد عن أمير المؤمنين (ع): (إن علوم الكون كلها في القرآن، وعلوم القرآن كلها في السبع المثاني، وعلوم السبع المثاني في البسملة، وعلوم البسملة في النقطة، وأنا تلك النقطة) الأربعون حديثاً للشيخ إبراهيم الخوئي : ص231.
[123]- حدیثی از امیرالمؤمنین (ع) روایت شده است: «علوم هستی، جملگی در قرآن است و تمام علوم قرآن در سبع مثانی (فاتحه) و علوم سبع مثانی در بسمله و علوم بسمله در نقطه است و من آن نقطه هستم». چهل حدیث شیخ ابراهیم خویی: ص 231.