جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامپرسش ۵۶۲: بسم الله الرحمن الرحیم
درود و سلام بر برترین خلایق، محمد و بر خاندان طیب و طاهر او، الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً کثیراً.
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
یمانی آل محمد، مولای من و مولای هر مرد و زن مسلمان. سرور و مولایم! از خدای بلندمرتبهی قادر مسئلت میکنم که شما در بهترین حال باشید.
سرورم، سؤالی دربارهی شیر دادن به کودک دارم. آیا زن میتواند مزد شیر دادن به فرزند خودش را از شوهرش مطالبه کند؟
سؤال دوم دربارهی خدمت زن به شوهرش در منزل است. آیا زن بر این کار مجبور است و خدمت به شوهر بر او واجب میباشد؟
سؤال سوم دربارهی آرایشی است که زنها ابروهای خود را با آن میآرایند. آرایشی هست که به نام «خالکوبی». آیا برای زن جایز است که چنین کند؟ این خالکوبی، رنگی است که بر ابرو گذاشته میشود، زیر پوست است ولی به ابرو رنگ میدهد. با توجه به اینکه خالکوبی مانع وضو نیست چون رنگی در زیر پوست است، آیا به کار بردن آن جایز است یا خیر؟
از شما پوزش میخواهم و از خدا طلب آمرزش میکنم اگر با این سؤالها مطلب را بر شما طولانی نمودم. از خداوند مسئلت دارم که شما را بر هر خیری موفق بدارد و شما و هرکس که با یمانی آل محمد کار میکند را ثابت قدم گرداند، و ما را زرههایی قرار دهد که از حجت خدا بر زمینش محافظت و پاسداری میکنند! به حق آن پهلوی شکسته شده!
در امان و حفظ خداوند، ای برادر ایمانی!
فرستنده: ن. ی ـ کنیا
پاسخ: بسم الله الرحمن الرحیم
و الحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
خداوند شما را بر هر خیری توفیق دهد! احکام ازدواج و آنچه که از حقوق و تکالیف زن به آن مربوط میشود، و نیز آنچه که به فرزندان و شیر دادن و غیر آن مربوط است را در کتاب شرایع بیان کردهام و شما میتوانید حکم را به وضوح (در آن) بخوانی و دریابی. این کتاب منتشر شده و برخی قسمتهای مکتوب در شرایع دربارهی شیر دادن به صورت زیر است:
«و اما رضاع (شیر دادن): شیر دادن فرزند، بر مادر واجب نیست و او میتواند اجرت شیر دادن را مطالبه کند و اگر زن (طلاق) بائن گرفته باشد، شوهر میتواند او را اجاره کند. بر پدر واجب است که اجرت شیر دادن را بدهد، اگر فرزند مالی نداشته باشد؛ مادرش این حق را دارد که خودش یا زنی دیگر به فرزند شیر دهد، و برای او مزد این کار محفوظ است. مالک میتواند کنیزش را بر شیر دادن مجبور کند. پایان شیرخوارگی دو سال است و جایز است که بر بیست و یک ماه بسنده شود. بهتر آن است که از این مدت نکاهد. جایز است که بر دو سال، یک ماه یا دو ماه بیافزاید. بر پدر واجب نیست که اجرت آنچه که بیش از دو سال است را بپردازد.
اگر مادر همان اجرتی که دیگران درخواست مینمایند را طلب کند، به شیر دادن سزاوارتر است. اگر مادر اجرت بیشتری بطلبد، پدر این حق را دارد که او را برکنار کند و فرزند را به زن دیگری بسپارد. اگر یک زن بیگانه به رایگان و داوطلبانه فرزند را شیر دهد و مادر نیز راضی شود که رایگان به او شیر دهد، مادر به فرزند سزاوارتر است. اگر مادر راضی نشود، پدر این حق را دارد که فرزند را به زن داوطلب بسپارد. مستحب است که طفل، شیر مادرش را بخورد، که این برتر است».
جایز است زن ابروی خود را با خالکوبی آرایش کند. خداوند شما را توفیق دهد و گامهایتان را استوار سازد! و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
احمد الحسن - محرم الحرام / ۱۴۳۲ هـ.ق.
* * * * * *