جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامتفسیر این سخن خداوند متعال چیست؟ « کردار نيک و بد هر انسانی را چون طوقی به گردنش آويختهايم و در روز قيامت برای او نامهای گشاده بيرون آوريم تا در آن بنگرد»([24]).
فرستنده: ابراهیم رغیل
پاسخ:بسم الله الرحمن الرحیم،والحمدلله رب العالمین،وصلی الله علی محمد و آل محمد الائمة والمهدیین وسلّمتسلیماً.
یعنی ولایت انسان و اعمال و کردار او از خوبی ها و بدیها؛ اگر انسان دنبالهروی ولیّ خدا و حجّت او بر خلقش باشد، نامهی اعمالش سفید خواهد بود، در حالی که اعمال نیک و بد وی در کتابش رقم خوردهاند و اگر انسان از ولیّ خدا و حجّت خدا بر خلقش پیروی نکند یا دشمنان خدا که مدعیان باطل هستند را پیروی نموده باشد، کتابش سیاه است، در آتش افکنده خواهد شد و خداوند با او سخن نخواهد گفت[27]؛ خداوند میفرماید: « در آتش گم شويد و با من سخن مگوييد»([28]).
و همچنین میفرماید: «آنان که کتابی را که خدا نازل کرده است پنهان میدارند تا بهای اندکی بستانند، شکمهای خود را جز از آتش انباشته نمیسازند، خداوند در روز قيامت با آنها سخن نگويد و پاکشان نسازد و بهرهی آنها عذابی دردآور است»([30]).
و این سخن خداوند: « کسانی که عهد خدا و سوگندهای خود را به بهايی اندک میفروشند در آخرت نصيبی ندارند و خداوند در روز قيامت نه با آنان سخن میگويد و نه به آنان مینگرد و نه آنان را پاکيزه میسازد و برايشان عذابی است دردآور »([32]).
******
[23]- الإسراء: 13.
[24] - إسراء: 13.
[25]- عن الإمام الصادق (ع) في حديث قال: ( ... إلى أن قال: وتأملت فيه مولد قائمنا وغيبته وإبطاؤه وطول عمره وبلوى المؤمنين (به من بعده) في ذلك الزمان، وتولد الشكوك في قلوبهم من طول غيبته، وارتداد أكثرهم عن دينهم، وخلعهم ربقة الإسلام من أعناقهم، التي قال الله تقدس ذكره: (وَكُلَّ إِنسَانٍ أَلْزَمْنَاهُ طَآئِرَهُ فِي عُنُقِهِ) يعني الولاية ...) بحار الأنوار: ج15 ص219.
وفي مستدرك سفينة البحار للشيخ علي النمازي: ج6 ص618، قال: (تفسير قوله تعالى: (وَكُلَّ إِنسَانٍ أَلْزَمْنَاهُ طَآئِرَهُ فِي عُنُقِهِ) يعني الولاية). (المعلق).
[26]- المؤمنون: 108.
[27] - از امام صادق(ع) روایت شده است که فرمود: «.... تا اینجا که فرمود: در ولادت قائم ما و غیبتش و طول عمرش و بلوای مؤمنان (بعد از ایشان) در آن زمان و به وجود آمدن شرّ در دلهای آنها به دلیل طولانی بودن غیبتش و برگشتن بیشترین آنها از دینشان و واگذاشتن طوق اسلام از گردنهایشان نگرستیم، که خداوند متعال میفرماید: «کُل انسانٍ الزَمناهُ طائِره في عُنقَه» (کردار نيک و بد هر انسانی را چون طوقی به گردنش آويختهايم) یعنی ولایت....». بحار الانوار: ج 15 ص 219.
و در مستدرک سفینة البحار علی نمازی ج 6 ص 618 آمده است: «تفسیر این سخن خداوند «کُل انسانٍ الزَمناهُ طائِره في عُنقَه» یعنی ولایت».
[28] - مؤمنون: 108.
[29]- البقرة: 174.
[30] - بقره: 174.
[31]- آل عمران: 77.
[32] - آل عمران: 77.