جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامپرسش ۵۲۴: در این آیهی مبارک خداوند چگونه بر الوهیت خودش شهادت میدهد: ﴿اللّه شهادت میدهد که هیچ خدایی جز او نیست و همچنین فرشتگان و صاحبان عِلم که هیچ خدایی برپادارندهی عدل جز او نیست. خدایی جز او نیست که پیروزمند و حکیم است)([14]). با توجه به این که وی بینیاز از بندگان است و او نیاز ندارد که بر خودش به الوهیت گواهی دهد زیرا وی نزد کسانی که او را میشناسند (عارفین به او) حاضر است و بر همین مبنا حسین بن علی (میگوید: (کور باد دیدهای که تو را نبیند)([15])؛ پس آیا خدایی غیر از او وجود دارد؟ یا آیا مقامی برتر از او ـسبحانهـ یافت میشود؟ خداوند از آن چه وصف میکنند، منزه است.
فرستنده: ایاد الموسوی - عراق
پاسخ: بسم اللّه الرحمن الرحیم
و الحمد للّه رب العالمین، و صلی اللّه علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
خداوند شما را توفیق دهد! گواهی خدا و فرشتگان و بندگان صالحش برای سایر مخلوقات، از طریق وحی در رؤیا یا مکاشفه صورت میگیرد. آیا این سخن خدای متعال را نخواندهای که فرمود: (هر خیری که به تو رسد از جانب خدا و هر شری که به تو رسد از جانب خود تو است، تو را به رسالت به سوی مردم فرستادیم و خدا برای شهادت دادن کافی است﴾([17]).
و همچنین: ﴿ولی خدا به آن چه بر تو نازل کرد شهادت میدهد که با علم خود نازل کرده است، و فرشتگان نیز شهادت میدهند، و خدا برای شهادت کافی است)([19]).
و همچنین این سخن خداوند متعال: ﴿کافران میگویند که تو پیامبر نیستی، بگو: خدا و هر کس که از کتاب آگاهی داشته باشد، برای شهادت میان من و شما کافی است)([21]).
و این سخن خداوند متعال: ﴿بگو خدا میان من و شما برای شهادت کافی است، زیرا او به بندگانش آگاه و بینا است)([23]).
در این آیات تدبر کن و اندیشه نما که چگونه خدا و فرشتگان برای فرستادگان الهی نزد مردم و نزد قومشان، آنگاه که به سوی ایشان مبعوث میشوند، گواهی میدهد. آیا این کار با رؤیا و مکاشفه انجام نمیشود؟ آیا این سخن خدای متعال را نخواندهای که فرمود: ﴿و به حواریّون وحی کردم: به من و به پیامبر من ایمان بیاورید، گفتند: ایمان آوردیم. گواه باش که ما تسلیم هستیم)([25]). خداوند چگونه به حواریّون وحی کرد؟ آیا از طریق رؤیا نبود؟!
بنابراین، خدای سبحان، برای پیامبران، فرستادگان و حجتهایش نزد مردم، با رؤیا و مکاشفه گواهی میدهد. همچنین هنگامی که از طریق رؤیا با مردم سخن میگوید و وجود خویش را به آنها میشناساند و این که حق تعالی بر هر چیز حاکم و مُهَیمِن است، برای خودش گواهی میدهد. نمونهای از گواهی خدای سبحان بر خودش در پیشگاه مردم، این است که حق تعالی برخی امور غیبی را به آنها مینمایاند و پس از مدتی آن امور به وقوع میپیوندند. او میخواهد به این مردم بگوید که او وجود دارد و حاکم و مهیمن است و از آنها میخواهد که به او روی آورند و به سوی حضرتش شتاب کنند.
و السلام علیکم و رحمة اللّه و برکاته.
احمد الحسن - رجب الأصب / ۱۴۳۱ هـ. ق.
* * * * * *
[12]- آل عمران: 18.
[13]- دعاء الإمام الحسين(ع) في يوم عرفة، بحار الأنوار:ج95 ص226.
[14]- آل عمران: 18.
[15]- دعای امام حسین ع در روز عرفه، بحار الانوار: ج 95 ص 266.
[16]- النساء: 79.
[17]- نساء: 79.
[18]- النساء: 166.
[19]- نساء: 166.
[20]- الرعد: 43.
[21]- رعد: 43.
[22]- الإسراء: 96.
[23]- إسراء: 96.
[24]- المائدة: 111.
[25]- مائده: 111.