سؤال/ ۵۱۱: آیا امام ازدواج کرده است؟
سلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
آیا دلایل صحیح السندی وجود دارد که ثابت کنند که برای امام مهدی عج فرزندانی است؟
اگر لطف کنید دلایل صحیحی از کتاب هایمان میخواهیم، متشکرم.
فرستنده: اسیر - عربستان سعودی
جواب: بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله رب العالمین، وصلی الله علی محمد وآل محمد الأئمة و المهدیین وسلم تسلیماً کثیراً.
وعلیکم السلام و رحمة الله و برکاته.
از رسول الله(ص) حدیثی به این مضمون آمده است: (ازدواج سنت من است، هرفردی از سنت من روی گردان شود از من نیست([170])).
و می توانی بهاین روایاتی که الان برایت میآورم استدلال کنی، و این بخشی از آنهاست که امام ازدواج کرده است، پس چگونه برای وی نسلی هست بدون این که ازدواج کرده باشد؟ برایت روایات زیر است:
دلیل أول:
شیخ نعمانی (دانش آموز موثق اسلام شیخ کلینی) در کتاب غیبت خود، و شیخ طوسی در کتاب غیبت با دو سند معتبر از مفضل بن عمر که می گوید: (از امام صادق(ع) شنیدم که میفرماید: برای صاحب این امر دو غیبت است که یکی از آن ها طولانی تر از دیگری است. تا آن جا که گفته میشود از دنیا رفته است و بعضی میگویند: کشته شده است، پس فقط عده کمی از یاران حضرت بر امر او ثابت قدم باقی می مانند و هیچ کس از فرزندانش و غیر آن به مکان و امور او مطلع و آگاه نخواهد شد، بجزء غلامیکه امور و کارهای حضرت را انجام میدهد).
دلیل دوم:
شیخ طوسی و گروهی با اسناد متعدد از یعقوب بن ضراب اصفهانی روایت میکنند کهایشان در سال ۲۸۱ به حج رفتند و شبی در مکه و در بازار به منزلی که به منزل خدیجه معروف است رفتند،که در آن جا پیر زنی زندگی میکرد و این زن واسطه بین امام عصر(ع) و شعیان میباشد- و داستان طولانی است – که در آخر آن آوردهاست که ایشان(ع) برای وی مکتوبی ارسال کردند که در آن صلواتی بر رسول الله(ص) و بقیه ائمه(ع) نوشته بود، و به ایشان امر داده بودکه هرگاه خواستی بر آن ها صلوات بفرستید و این گونه بر آن ها صلوات بفرستید وآن طولانی است، و در یک جای آن آمده است:
(خداوندا، در مورد خودش و فرزندانش و پیروانش و زیردستانش و نزدیک ترها و دورترهایش و دشمنانش و همه اهل جهان، آن چه که چشمش را روشن کند؛ و در آخرش میفرماید خداوندا، درود بفرست بر محمد مصطفی، علی مرتضی، فاطمه زهرا، حسن پسندیده، حسین برگزیده و همه جانشینان او، آنان که چراغ های روشنگر تاریکی و نشانههای هدایت و مشعلهای تقوی، و دستگیرهی استوار و رشتهی ناگسستنی و راه راست به سوی تو هستند. و بر ولی خودت، و والیان عهد او، و پیشوایان از فرزندانش درود فرست، و عمر آنان را طولانی و بر مدت زندگی شان بیفزای و در دین و دنیا و آخرت به آخرین آروزهایشان برسان، حقا که تو برهر چیز توانایی).
دلیل سوم:
در زیارت مخصوص که در روز جمعه خوانده میشود، آمده است که سیدرضی الدین علی بن طاووس در کتاب خود (جمال الاسبوع)(زیبایی هفته) نقل میکنند: (خداوند بر شما و اهل بیت پاک و طاهرتان درود بفرستد) و در بخش دیگری از آن: (درود خداوند بر شما و اهل بیت شما، امروز جمعه است) ودر آخرش: (درود خداوند بر شما و اهل بیت پاکتان).
دلیل چهارم:
در آخر کتاب مزار بحارالانوار از کتاب مجموع الدعوات هارون موسی تلعکبری سلام و درود طولانی از رسول الله -یکی یکی از امامان- ذکر میکند، بعد از ذکرسلام و درود بر حجت علیه السلام سلام و درود مخصوصی بر والیان حجت علیه السلام و بر امامان از فرزندانش نقل میکند و برای آنان دعا میکند: (سلام بر والیان عهدش و امامان از فرزندانش، خدایا برآنان درود بفرست و آنان را به آرزوهایشان برسان، و اَجل هایشان را زیاد کن، و یاریشان بده، و امرشان را به اتمام برسان، و ما را یاران آنها قرار بده و بردینت یارانی قرار بده، چون آنها معدنهای کلمات تو هستند و نگهبانان علمت هستند، و ارکان توحیدت، و ستونهای دینت و والیان امرت، و بندگان خالص تو هستند، و آفریدههای برتر تو هستند، و سرپرستان و فرزندان سرپرستان هستند، و برگزیدگان فرزندان برگزیدگانت هستند، و درود و سلام ما را به آنان برسان، و پاسخ سلامشان را از سوی ما بده، درود و رحمت وبرکات خداوند برآنان).
دلیل پنجم:
سیدبن طاوس ره در جمال الاسبوع ص۳۰۶ و غیر آن زیارتی برای ایشان نقل میکند و در یکی از بخشهای این دعا بعد از نماز این زیارت این گونه است: (خدایا به او و فرزندان شیعیان و مردم و خواص و عوام و دشمنش و همه اهل دنیا چیزی بده که به واسطه آن چشمش روشن میشود و نفسش خوشحال میشود...).
دلیل ششم:
داستان جزیره خضراء (سبز)که علامه مجلسی آن را در بحارالانوار نقل میکنند و در آن آمده است: (من کیفیت معاش اهل آن بلد را از ایشان سؤال کردم و پرسیدم که: (روزی ایشان از کجا میآید؟ زیرا که من مزرعهای برای ایشان ندیده بودم).
او گفت: (روزی اهل این بلد از جانب جزیره خضراء و دریای سفید که از جزیرههای اولاد حضرت صاحب الامر علیه السلام است، میآید).
گفتم: (در هر چند مدّت میآید)؟
گفت: (در سال دو مرتبه . یک مرتبه این سال آمد، مرتبه دیگرش باقی است).
گفتم: (چقدر باقی است تا وقت آمدن ایشان)؟
گفت: (چهار ماه).
دلیل هفتم:
سید بزرگوار علی بن طاووس در کتاب ( عمل شهر رمضان) به نقل از أبی قرة دعایی که باید در همه روزها برای حفظ وجود امام حجت خوانده شود، را روایت میکند که بخشهایی از این دعا: (ایشان و فرزندانشان را از امامان وارث قرار بده).
دلیل هشتم:
روایت وصیت که شیخ طوسی آن را روایت میکندکه ذکر آن در روایات مهدیین گفته شده که در آن حضرت فرمودند: (هرگاه زمان مرگش فرا برسد آن را به فرزندش اولین نزدیکان وی ... تسلیم نماید … الخ؛)، یعنی هنگامیکه زمان وفات امام مهدی علیه السلام فرا برسد آن را به فرزندش اولین مهدیین تسلیم نماید.
دلیل نهم:
در مزار محمد بن مشهدی از امام صادق علیه السلام روایت است کهایشان به ابی بصیر فرمودند: (گویا نزول حضرت قائم به همراه خانواده اش در مسجد سهله را مشاهده میکنم ... ([172])).
دلیل دهم:
علامه مجلسی در جلد نماز بحار دراعمال صبح روز جمعه از اصل قدیمیآز مولفات قُدمای ما دعای طولانی نقل میکند، وآن بعداز نماز صبح خوانده میشود، یکی از بخشهای آن دعا برای امام حجت(ع) است: (خدایا برای ولیات در میان آفریدههایت ولی و نگهدار و فرمانده و یاری گر باش، تا اینکه او را در زمین به آسانی سکونت دهی، و او را در مدت طولانی بهره من سازی، و او و فرزندانش را از امامان وارث قرار دهی...).
دلیل یازدهم:
شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان دعایی برای امام صاحب زمان(ع) نقل میکند که این دعا بعد از دعای عهد آمده است. در جایی از آن آمده است: (خدایا به او و خانواده و فرزندش و فرزندانش و مردمش و همه مردمش چیزی عطاکن که چشمانش نورانی شود و خوشحال شود). و این دعا به ذکر یکی از فرزندان امام مهدی(ع) اهتمام میکند و بعد از آن ذریه (نسل) امام را ذکر میکند که خود دلالت میکند این فرزند مقام خاصی دارد.
دلیل دوازدهم:
فرموده امام مهدی علیه السلام در خطبهای که به هنگام قیام خود بین رکن و مقام بیان میکند: (… ما مورد وحشت و ستم قرار گرفتیم و از شهرها و فرزندانمان رانده شدیم و بر ما ستم شد و از حقمان کنار زده شدیم([174])). و این اعلان و بیان از طرف امام مهدی(ع) در ابتدای قیامش میباشد به این که ایشان از منزل و فرزندانش رانده شده و آن به سبب مطاردت ایشان توسط ظالمان، و جست و جوی ایشان در هر مکان و زمان است.
دلیل سیزدهم:
از أبی الحسن الرضا علیه السلام که میفرماید: (گویا پرچم های سبز رنگ را که از مصر رو آورده میبینم که بشامات آید و به فرزند صاحب وصیت ها هدایت کند ([176])). و دلیل این روایت واضح است به این که قبل از قیام قائم پرچم ها به فرزند صاحب وصیت ها هدایت میشوند (یعنی بیعت میشود). و صاحب وصیت ها همان وارث ائمه معصومین و خاتم آنها و کسی که وصیت به وی منتهی میشود و ایشان همان امام محمد بن حسن عسکری علیه السلام صاحب زمان است و ایشان هستند که از خاندان محمد محفوظ مانده است. و روایت بیان میکند که پرچم ها به فرزند صاحب وصیت ها یعنی فرزند امام مهدی علیه السلام هدایت میشود.
دلیل چهاردهم:
ذکر فرزندان امام مهدی علیه السلام در دعای روز ۳ ماه شعبان روز ولادت امام حسین(ع) آمده است.
ابوالقاسم ابن علا همدانی وکیل امام عسکری(ع) میگوید: حسین(ع) در پنج شنبه سوم شعبان به دنیا آمده است، این روز را روزه بگیر و این دعا را بخوان: (خدایا از تو به حق مولود این روز درخواست میکنم... کشته اشک، و آقای خاندان، فردی که در روز رجعت یاری میشود، عوض کشته شدنش این است که امامان از نسل ایشان هستند، و شفاء در تربت ایشان است، و رستگاری با او و بازگشت اوست، و اوصیاء از عترت ایشان بعد از قائم آنان و غیبت اوست، تا اینکه آنان را درک کنند و خون خواهی کنند، و خداوند جبار را خوشحال کنند، و بهترین یاران شوند، درود خداوند بر آنان با رفت وآمد شب و روز... ([178])).
دلیل پانزدهم:
امام حسن عسکری علیه السلام اسباط خود را از نسل حضرت قائم علیه السلام را مدح میکند: مجلسی میگوید: به خط امام حسن عسکری علیه السلام در پشت کتاب نوشته شده بود:( بیگمان قلّههای حقیقت را با گامهای نبوّت و ولایت فتح کردیم و هفت (طبقه) آسمان را با چراغهای فتوّت روشن نمودیم. ما شیران کارزار و باران رحمتیم، در این دنیا، شمشیر و قلم و در آن دنیا، پرچم ستایش و دانش به دست ماست، فرزندانمان خلفای دین، هم پیمان یقین، چراغ امتها و کلید کرامتاند ... ([180])). امام حسن عسکری(ع) در اینجا به نوادههای خود اشاره دارد، ( نوههای ما خلفای دین استوار هستند) نوه فرزندِ فرزند است، و فرزندی غیر از امام مهدی(ع) برای امام حسن عسکری(ع) نبود، مشخص میشود که این نوادهها از نسل امام مهدی(ع) هستند و آنان خلفای او در میان امت هستند. همچنین این روایت را روایات فرزندان امام مهدی که بعد از ایشان حکومت میکنند محکم میکنند.
هیئت علمی - أنصار امام مهدی (مکن الله له فی الأرض)
استاد أبو محمد أنصاری - ۲۰/ رجب/ ۱۴۳۱
******
[169]- وردت بهذا المضمون وبألفاظ مختلفة أحاديث كثيرة انظر على سبيل المثال: جواهر الكلام ج29 ص12.
[170]- با این مضمون وبا الفاظ مختلف احادیث زیادی وارد شده است برای مثال به کتاب: جواهر الکلام ج29 ص12 نگاه کنید.
[171]- المزار: محمد بن المشهدي: ص134
[172]- مزار: محمد بن مشهدی: ص134
[173]- الغيبة للنعماني: ص290.
[174]- غیبت نعمانی: ص290.
[175]- المعجم الموضوعي: ص451.
[176]- معجم موضوعی: ص451.
[177]- بحار الأنوار: ج53 ص94.
[178]- بحار الأنوار: ج53 ص94.
[179]- إلزام الناصب ج2 ص143، بشارة الإسلام: ب12 ص168.
[180]- إلزام الناصب ج2 ص143، بشارة الإسلام: ب12 ص168.