جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامسؤال/ ۴۱۷: بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم ای وصی و رسول امام أحمد الحسن الیمانی و رحمة الله و برکاته.
مولایم: علی بن ابراهیم روایت نموده، از پدرش، از نضر بن سوید، از هشام بن حکم، که ایشان از امام صادق(ع) از اسماء الهی و اشتقاق آن، که الله از چه چیزی مشتق (گرفته) شده، سؤال نمود؟ گفت: حضرت به من فرمودند: (هشام بن حکم گوید از حضرت صادق راجع باسماء خدا و اشتقاق آنها پرسیدم که اللَّه از چه مشتق است؟ فرمود: یا هشام از «الاه» و اله مألوهی (آنکه پرستشش کنند) لازم دارد و نام غیر صاحب نام است، کسی که نام را بدون صاحب نام پرستد کافر است و چیزی نپرستیده، و هر که نام و صاحب نام را پرستد کافر است و دو چیز پرستیده و هر که صاحب نام را پرستد نه نام را این یگانهپرستی است، ای هشام فهمیدی. عرض کردم: بیشتر بفرمائید. فرمود: خدا را نود و نه نام است. اگر هر نامی همان صاحب نام باشد باید هر کدام از نامها معبودی باشند، ولی خدا خود معنائی است که این نامها بر او دلالت کنند و همه غیر خود او باشند، ای هشام کلمه خبز (نان) نامی است برای خوردنی و کلمه ماء (آب) نامی است برای آشامیدنی و کلمه ثوب (لباس) نامی است برای پوشیدنی و کلمه نار (آتش) نامی است برای سوزنده، ای هشام طوری فهمیدی که بتوانی دفاع کنی و در مبارزه با دشمنان ما و کسانی که همراه خدا چیز دیگری پرستند پیروز شوی، عرض کردم آری، فرمود: ای هشام خدایت بدان سود دهد و استوارت دارد. هشام گوید: از زمانی که از آن مجلس برخاستم تا امروز کسی در مباحثه توحید بر من غلبه نکرده است)([40]).
و از ابی الحسن رضا(ع): او خودش بود و خودش، قدرتش نافِذ است، و نیازی به این که خود را بِنامد ندارد، و اما برای خود، به خاطر(نیاز) دیگران اسمائی اختیار کرد که با آن او را بخوانند؛ زیرا او اگر وصف نشود شناخته نمیشود، از ابی الحسن رضا(ع):( او خودش بود و خودش، او قدرتش نفوذ داشت پس نیازی نداشت که خود را نام ببرد ولی برای خود نامهائی برگزید تا دیگران او را بآن نامها بخوانند، زیرا اگر او به نام خود خوانده نمیشد شناخته نمیشد و نخستین اسمیکه برای خود برگزید: علی عظیم بود، زیرا او برتر از همه چیز است، معنای او اللَّه است و اسم او علی عظیم است که اول نامهای اوست و برتر از همه چیز است)([42]).
آقای من، از شما مسالت دارم که حقیقت توحید که جدتان امام همام جعفر بن محمد صادق(ع) در این حدیث شریف اشاره فرمودند، را به من بشناسانی، این سؤال اول.
و سؤال دوم: و أبی الحسن الرضا(ع) میفرماید: (او خودش بود و خودش، او قدرتش نفوذ داشت پس نیازی نداشت که خود را نام ببرد ولی برای خود نامهائی برگزید تا دیگران او را به آن نامها بخوانند، زیرا اگر او به نام خود خوانده نمیشد شناخته نمیشد و نخستین اسمیکه برای خود برگزید: علی عظیم بود، زیرا او برتر از همه چیز است، معنای او اللَّه است و اسم او علی عظیم است که اول نامهای اوست و برتر از همه چیز است).
از مولایم یمانی بزرگوار درخواست دارم که این حدیث شریف را طوری بیان نمایند تا به معرفت حقیقی این اسم شریف دست پیدا کنم.
و سؤال سوم: آقای من یمانی، آیا معاد جسمانی است یا روحانی؟
والسلام علیک و رحمة الله و برکاته.
فرستنده: عارف - عراق
جواب: بسم الله الرحمن الرحیم
و الحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الأئمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
جواب سؤالهایی که در خصوص توحید است به زودی در تفسیر سوره توحید میآید، و انشاء الله انتشارش به زودی به فضل خداوند انجام میگیرد، و از خداوند مسالت دارم که بر شما با شفاء و عافیت مِنت نَهَد که او یار من و یاری دهنده نیکوکاران است، و تمام احوالات شما را اصلاح فرماید.
و بِدان که دنیا خانه بلاء و امتحان است، و آن روزهایی است که ما نمیتوانیم مقداری از زندگیمان که گذشته را یاد کنیم. حتی اگر کسی از شما بخواهد که از سالهایی که بر تو گذشته سخن بگویی هرگز نمیتوانی در مورد آن بیشتر از یک ساعت یا دو ساعت صحبت کنی، و سزاوار است، زندگیای که لحظه یا لحظاتی بیش نیست انسان به آن توجه نکند، (خداوند فرمود: چه مدت به حساب سالها در زمین به سَر بردید؟* گویند: یک روز یا پارهای از یک روز به سر بردیم، پس از حساب گَران بپرس* گویند:جز اندکی دِرنگ نکردید، اگر به درستی میدانستید* آیا پنداشتهاید که شما را بیهوده آفریدیم و شما به نزد ما بازگردانده نمیشوید؟)([44]).
خداوند شما را توفیق دهد، آیة الکرسی را با زعفران بر برگهای بنویس و به همراه خود حمل کن، و همچنین سوره یس و واقعه را با زعفران در برگهای بنویس و برگه را در آبی قرار بده تا آب نوشتهها را حل کند و با آب غسل کن و اجازه مده که (غُساله) باقیمانده آب به مکان نجسی برود بلکه آب را جمع کن و در مکانی پاک بریز و از خداوند عافیت کامل را خواستارم.
والسلام علیکم و رحمة الله وبرکاته.
أحمد الحسن - أواخر صفر/ ۱۴۳۱ هـ
******
[39]- الكافي: ج1 باب معاني الأسماء واشتقاقها ص87 ح2.
[40]- کافی: ج1 باب معانی اسماء واشتقاق آنها ص87 ح2.
[41]- الكافي: ج1 ص113 ح2.
[42]- کافی: ج1 ص113 ح2.
[43]- المؤمنون: 112 – 115.
[44]- مؤمنون: 115 – 112.