جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلام
از امام باقر(ع) به این معنا روایت شده است که : «اگر میخواستم، توحید را از صمد منتشر میساختم». معنای این حدیث چیست و چطور ممکن است توحید از صمد، منتشر شود؟
پاسخ:
صمد کسی است که در نیازها آهنگ او کنند. او مالامال از کمال است و هیچ نقص و عیبی در او راه ندارد. اگر انسان عاقل بیمار شود، به غیر از خدای شفا دهنده به چه کسی رو میکند؟ و اگر گرسنه یا تشنه شود یا به فقر مبتلا گردد، به غیر از غنی رو به سوی چه کسی کند؟ و اگر نداند، به غیر از علیم رو به سوی چه کسی کند؟ و اگر به خشم آید، به جز حلیم رو به سوی چه کسی کند؟ و اگر.... و اگر.... و اگر بخواهد نقصهای خود را از هر جهت جبران کند، غیر از منبع کمالی که بخشش بسیارش جز جود و کرم بر او نیفزاید، رو به سوی چه کسی آورد؟ بنابراین از صمد، بندهی قصد کنندهی سِیر به سوی خداوند سبحان و متعال شناخته میشود.
خداوند، حلیم، کریم، رئوف، غفّار، قادر، قهّار، جبّار، غنی، علیم، کریم و حکیم است و نیز همهی نامهای خداوند سبحان و متعال که اراده کرده خلقش را از آنها آگاه سازد. پس او سبحان و متعال، صمد است؛ یعنی مقصود در تمام این نامها و صفات.
******
.
[120]- قال (ع) وهو يجيب وفداً من فلسطين قدموا عليه: (... لو وجدت لعلمي الذي آتاني الله عز وجل حملة لنشرت التوحيد والإسلام والإيمان والدين والشرائع من الصمد ...) بحار الأنوار : ج3 ص225.