حکم ژلاتین چیست؟ خصوصاً با توجه به این که این ماده یکی از ترکیبات برخی آنتی بیوتیکها و داروها و شیرینیجات است.
بسیارند کسانی که نماز قضا بر ذمه دارند یا عمداً چند سال، ماه مبارک رمضان را افطار و روزهخواری کردهاند و به همین صورت نماز قضا بر گردن دارند و اکنون پشیمان و تائب شدهاند؛ ولی برخی از این افراد پا به سن گذاشته و از آنچه بر عهده دارد، فقط بخش کوچکیاش را ادا کردهاند و اکنون وضعیت سلامتی این افراد مساعد نیست. آنها چه کنند؟ اگر کسی پسر بزرگ باشد و پدرش نمازخوان نبوده و در رمضان روزه نگرفته و پدر توبه کرده و فوت نموده باشد، این پسر که نماز و روز بر ذمه دارد چه باید انجام دهد؟
فرستنده: زینب - امارات
پاسخ: بسم الله الرحمن الرحیم
و الحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
پاسخ سؤال ۱: مصرف و خوردن ژلاتینِ گرفته شده از حیوان، در دارو و خوراکی بدون اشکال است، خواه این حیوان به طور شرعی ذبح شده باشد و خواه نشده باشد، خواه خوردنش حلال باشد خواه نباشد.
پاسخ سؤال ۲: خداوند شما را توفیق دهد. من همهی این موارد را در کتاب شرایع توضیح دادهام و باید آن دسته از برادران و خواهران مؤمن که توانایی دارند، آن را برای دیگر مؤمنان بیان کنند و شرح دهند. در خصوص سؤال شما، خدا هیچ کس را جز به اندازهی طاقتش تکلیف نمیکند. کسی که نمیتواند روزه بگیرد یا قضای روزه به جا آورد، فدیه بدهد. خداوند برای کسی که میخواهد از طرف خودش یا والدینش نماز قضا بخواند، شب قدر را برای شما آسان گردانیده است؛ برای کسی که آن را درک کرده و قضا بر ذمه دارد.
در خصوص نماز قضا، خواندن نماز قضا در شب بیست و سوم ماه رمضان برابر با هزار ماه است؛ بنابراین اگر شخصی مثلاً یک سال یا ده سال یا حتی هزار ماه نماز قضا بر گردن دارد، نماز قضای یک روز در شب قدر او را کفایت میکند. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
احمد الحسن - شوال ۱۴۳۰ هـ.ق
******