۱-آنچه با توفیق خداوند از شما ـ که سلام و صلوات خداوند بر شما و پدران و اهل بیتتان بادـ آموختهایم و آنچه از کتاب شرایع الاسلام استنتاج کردهایم این است که: کفّارهی یک روز روزه خوردن عمدی در ماه رمضان عبارت است از آزاد کردن یک بنده، یا دو ماه روزهی پی در پی، یا إطعام شصت فقیر، و فرد در ادای هر یک از اینها مخیّر است.
اگر وی نتواند بنده آزاد کند یا شصت فقیر را غذا دهد، بر او واجب است که دو ماه پشت سر هم روزه بگیرد. اگر از این روزه گرفتن هم ناتوان باشد، باید هجده روز روزه بگیرد و اگر به طور کامل قادر بر روزه گرفتن نباشد، طلب مغفرت کردن از خدا همان کفّارهی او خواهد بود.
افطار با حرام در روز ماه رمضان سه کفّاره (کفّارهی جمع) به دنبال دارد که عبارت است از آزاد کردن بنده، سیر کردن شصت فقیر و روزه گرفتن دو ماه پی در پی، و اگر بندهای نیابد، بهای آن را به امام یا وصی او بپردازد.
الف: سرورم! اگر کسی که یک روز در ماه رمضان را به عمد بخورد و کفّارهای که منطبق بر او است استغفار باشد ولی پس از استغفار، استطاعت پیدا کند و بتواند یکی از این کفّارهها را بدهد مانند آزاد کردن بنده یا اطعام شصت فقیر، یا این که پس از استغفار فقط بر روزه گرفتن پی در پی در دو ماه استطاعت یابد، تکلیف چیست؟
ب: و اگر بندهای پیدا نکند و بخواهد بهای آن را به امام یا وصیّ او یا کسانی که آنها برای این وظیفه منصوب کردهاند بپردازد، در این زمان قیمت بنده آزاد کردن چقدر است؟
۲ - سرورم! در کتاب شرایع، کتاب روزه، مبحث دوم مسألهی چهارم آوردهای: «اگر روزهی نذر معین را بشکند قضا بر او واجب است و همچنین باید کفّارهی آن را به اختیار، بهجا آورد».
الف: منظور از کسی که نذر کرده زمان به خصوصی را روزه بگیرد چیست؟
ب: وجه قضا کدام است؟ آیا او به ازای هر روزی که روزهخواری کرده است یک روز، روزه بگیرد یا چیز دیگری است؟ منظور از کفّارهی آن به اختیار چیست؟
۳ - اینها نیز یک سری سؤالات متفرقه است که در تالار گفتوگو مطرح شده است:
الف: آقای من! شما بیان داشتهاید که روییدن مو از نشانههای بلوغ است. آیا منظور روییدن موی خشن بر شرمگاه و زیر بغل است یا روییدن مو در یکی از این دو موضع به عنوان نشانهی بلوغ کفایت میکند؟
ب: قیمت یک گرم از نقرهی مهریهی حضرت زهرا(ع) چقدر است؟ آیا قیمت این یک گرم همان قیمت یک گرم نقرهی خام یعنی سبیکه است؟ یا قیمت آن معادل قیمت نقرهی قالبریزی شده (قالبی) است و بهای این دو با هم تفاوت دارد؟
۴ - سرورم! به سؤال قبلیام که دربارهی آنچه که پوشاندنش بر زن واجب است، به این صورت پاسخ دادید:
حق تعالی میفرماید: (و به زنان مؤمن بگو که چشمان خويش را ببندند و شرمگاه خود را نگه دارند و زينتهای خود را جز آن مقدار که هویدا است آشکار نکنند و مقنعههای خود را تا گريبان فروگذارند و زينتهای خود را آشکار نکنند، مگر برای شوهران خود يا پدران خود يا پدر شوهرهای خود يا پسران خود يا پسران شوهر خود يا برادران خود يا پسران برادر خود، يا پسران خواهر خود يا زنان همکيش خود، يا بندگان خود، يا مردان خدمتگزار خود که رغبت به زن ندارند، يا کودکانی که از شرمگاه زنان بیخبرند و نيز چنان پای بر زمين نزنند تا آن زينتی که پنهان کردهاند دانسته شود. ای مؤمنان، همگان به درگاه خدا توبه کنيد، باشد که رستگار گرديد)([182]).
آنچه زن میتواند در برابر نامحرمان آشکار کند عبارت است از صورت، کف دستها و کف پاها و آنچه زن میتواند در برابر محارم آشکار سازد عبارت است از گردن و بالاتر از آن، آن مقدار از دستها که باید برای وضو گرفتن مکشوف نماید، و وسط ساق و پایین تر از آن، و برای شوهرش تمام بدنش را.
آقای من، درود خدا بر تو باد! من پاسخ شما را خواندم و حقایقی بر ما آشکار شد که قبلاً آنها را نمیدانستیم، و به فضل شما اهل بیت که سلام خداوند بر شما باد، به نور شما منوّر گشتیم. از خداوند درخواست مینمایم که به واسطهی شما بر معرفتم بیافزاید و از همراهی با شما بیشتر و بیشتر بر من افزوده شود...
مولای من! برخی امور بر من پوشیده مانده است و من از شما سؤال میکنم. از شما تقاضامندم آنها را برای ما روشن سازی تا سودمندی کاملتر شود. سؤالهای زیر شاخههایی از مسئلهی فوق است:
الف: منظور از «زینت» در آیهی شریفه چیست؟ و چه چیزهایی از زن را شامل میشود؟
حدود عُمْر در ﴿... (کودکانی که از شرمگاه زنان بیخبرند) چقدر است؟
و منظور از این آیه چیست: (و نیز چنان پای بر زمین نزنند تا آن زینتی که پنهان کردهاند دانسته شود)؟
ب: سرورم! پاسخ شما دربارهی آنچه زن باید بپوشاند را خواندم ولی نمیدانم اگر کسی که به زن نظر میافکند مادر و یا مادربزرگش از یکی از والدین و هر چه که بالاتر روند، یا از افراد مکلّف مانند خواهر از یکی از والدین و دختران خواهر و دختران برادر و خواهر و هر چه که پایینتر روند، یا دختر و دختر شوهر پس از دخول، و یا عمه یا عمهی والدین و خاله یا خالهی والدین باشد، حدودی که پوشیدن آنها بر زن واجب میباشد کدام است؟
و اگر بیننده، طفل ممیّز باشد ـچه این طفل پسر باشد و چه دخترـ از فرزندان زن و هر چه پایینتر روند، یا از اطفال ممیّزی که نسبتی با زن ندارند، حدودی که پوشاندن آنها بر زن واجب میشود، کدام است؟
و اگر بیننده، فرزندان مذکر یا مونث زن یا دیگر افرادی که بالاتر از سن تمییز و پایینتر از سن تکلیف هستند باشند، حدودی که پوشاندن آنها بر زن واجب میگردد، کدام است؟
پاسخ: بسم الله الرحمن الرحیم
و الحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین.
جواب سؤال ۱ - الف: اگر کفّارهاش را بدهد پس از ادا، دیگر چیزی بر عهدهی او نیست، حتی اگر کفّارهی او استغفار باشد.
جواب سؤال ۱ - ب: قیمتگذاری و نیز ساقط کردن آن یا برخی از آن، بر عهدهی امام است.
جواب سؤال ۲ - الف: یعنی اگر او نذر کرده باشد که وقت مشخصی را روزه بگیرد، مثلاً روزهای مشخصی از یک ماه مشخص از یک سال مشخص.
جواب سؤال ۲ - ب: به ازای هر روزی که افطار کرده است یک روز قضا بگیرد. کفّاره همان کفّارهی افطار یک روز از ماه رمضان است و او اختیار دارد بین إطعام یا روزه گرفتن یا بنده آزاد کردن.
جواب سؤال ۳ - الف: روییدن مو، یعنی پیدا شدن موی خشن بالای شرمگاه.
جواب سؤال ۳ - ب: قیمت نقرهی خام (سبیکه).
جواب سؤال ۴ - الف: در مورد زن، زینت به هر چیزی که پوشاندن آن از نگاه نامحرم واجب است اطلاق میشود و تمام بدن زن به جز صورت، کف دستها و کف پاها را شامل میشود.
کودکی که زن باید خود را از او حفظ کند، کودک ممیّز است و معمولاً کودک با تمام شدن هفت سال به سن تمییز میرسد و یا چه بسا بر اساس وضعیت کودک و مقدار درک و فهم او در سن هشت، نه یا ده سالگی یا پس از آن به این سن برسد.
منظور این سخن خدای متعال که فرموده است (و نیز چنان پای بر زمین نزنند تا آن زینت که پنهان کردهاند دانسته شود) بلند کردن صدا از خلخال میباشد.
جواب سؤال ۴ - ب: در خصوص آن مقداری که پوشاندنش بر زن از خواهرش واجب است، در آیهی (و به زنان مؤمن بگو که چشمان خویش را ببندند و شرمگاه خود را نگه دارند) منظور نگاه کردن میباشد. بنابراین جایز نیست که زن به عورت خواهر خود بنگرد و نیز زن باید عورت خود را از این که زن دیگری به آن نگاه کند، حفظ کند و بپوشاند. این، همان مقدار واجب میباشد.
احمد الحسن
*****
[181]- النور: 31.
[182] - نور: 31.