جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامسلام علیکم و رحمة الله و بر کاته
با کمال امتنان، چشمانتظار پاسختان در موارد زیر هستم:
۱ - آیا زن باکره باید ولیّش را از ازدواج موقت مطلع کند اگر بالغ باشد، 35 ساله باشد، پدرش فوت کرده باشد و برادر بزرگتری هم نداشته باشد؟
۲ - آیا مخفی بودن ازدواج موقت، آن را باطل میکند؟
۳ - آیا ازدواج نیاز به شهود دارد یا فقط توافق طرفین کفایت میکند؟
۴ - حقوق زن و واجبات او چیست؟
۵ - آیا بعد از پایان مدت، عُدّه دارد یا اگر شوهرش در دوران عقد فوت نماید، باید عُده نگه دارد؟ من در سایت شما احکام ازدواج را جستوجو کردم ولی نیازم رفع نشد. امیدوارم به سرعت پاسخ گویید. خداوند شما را پاداش دهد.
فرستنده: Hadad
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً کثیراً.
جواب سوال ۱: زن بالغ رشید (کسی که به ۱۸ سال رسیده باشد و رسیدن به سن تکلیف به تنهایی دلیل بر کفایت نمیکند) میتواند خودش ازدواج کند (چه دایم باشد، چه موقت) و ولیّش نمیتواند اعتراض نماید، چه باکره باشد و چه قبلا شوهر کرده باشد.
جواب سوال ۲: در عقد ازدواج، حضور دو شاهد شرط است و یا آنکه ازدواج مشهور گردد (اعلان شود) و اگر دو شاهد حضور داشته باشند، مشهور کردن ازدواج، مستحب است. اگر دو شاهد نبود، مشهور کردن ازدواج قبل از نزدیکی، واجب است. بدون شاهد، عقد ازدواج، متوقف بر مشهور شدن است و اگر بدون درنظر گرفتن این شرایط زن و مرد نزدیکی کنند، کار حرام مرتکب شدهاند و اگر این کار تکرار شود، معصیت تکرا شده است تا موقعی که ازدواج، مشهور شود. اما فرزند، مانند موارد شبهه، به پدر منسوب میشود.
شهادت به وسیلهی دو شاهد انجام میشود؛ مشهور کردن و اعلان ازدواج، بعد از بستن عقد و قبل از نزدیکی انجام میشود و به وسیلهی آنچه در عرف، اعلان و مشهور کردن نامیده میشود مثلا دعوت به ولیمهی عروسی یا شناساندن مردم به وسیله ای که رایج است، تحقق مییابد.
جواب سوال ۳: پاسخ کامل در جلد ۲ داده شده است.
جواب سوال ۴: با این نوع عقد، زن و شوهر ارثی از هم نمیبرند ولی اگر هر دو یا یکی از آنها شرط کند که ارث ببرند، عمل به شرط لازم است. مرد میتواند شرط کند که صبح یا شب نزد همسرش بیاید و میتواند از او عزل کند (منی را بیرون بریزد) و برای این عزل کردن، اجازهی زن لازم نیست؛ طلاق در آن نیست و با پایان مدت، به پایان میرسد. لعن کردن، ظهار و سرپرستی (ایلاء) در آن وجود دارد و ترک وطیء در آن بیش از چهار ماه، حرام است و همچنین نفقه نیز در آن برقرار میباشد.
جواب سوال ۵: عُدهی آن، دو حیض است که باید از زمان وفات شمرده شود. حتی اگر دخول صورت نگرفته باشد چهار ماه و ده روز است اگر حایل باشد؛ اگر حامله باشد از این دو مدت زمان، طولانیتر میباشد.
احمد الحسن
******