جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامسوال ۱: آیهای در قران هست که چنین معنایی را میرساند و همانطور که از اهل بیت(ع) نیز نقل شده است، رجعت شامل حال همه نمیشود و امتهایی وجود دارند که شامل رجعت نمیشوند؛ آنها چه کسانی هستند؟ و آیهی قرانی که در این مورد سخن میگوید، کدام است؟
سوال ۲: آیا اهل محشر به دلیل گرسنگی و تشنگی، غذا و نوشیدنی میخواهند؟ و دلیل قرانی یا براساس سنت بر این گفته، چیست؟
سوال ۳: دلایل عقلی و نقلی معصومیت ائمه چیست؟
فرستنده: عراقی - عراق
پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
و الحمد لله رب العالمین، و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمة و المهدیین و سلم تسلیماً.
جواب سوال ۱: رجعت مربوط به انسان و جن است و امتها را شامل نمیشود بلکه مختص افراد است؛ کسانی که ایمان محض داشتند، بازمیگردند و آنان که کفر محض داشتند نیز بازمیگردند. یعنی کسانی که امتحانشان در رجعت تکرار میشود، ائمهی عدل و پیروان خاصّ آنها و همچنین ائمهی کفر و پیروان خاصّ آنها میباشند و مسئلهی رجعت را در بیش از یک جا توضیح دادهام که میتوانی به آنها مراجعه نمایی([115]).
اما آیاتی که دلالت بر بازگشت (رجعت) بعضی از افراد امتها میکنند بسیار است که آیهی زیر، یکی از آنها است: « آن کس که قرآن را بر تو فرض کرد، تو را به وعدهگاه بازمیگرداند. بگو: پروردگار من بهتر میداند که چه کسی هدایت را آورد و چه کسی در گمراهی آشکار است »([117]) ، این آیه دربارهی بازگشت محمد و آل محمد(ع) است که همان اهل قرآن میباشند.
خدای متعال میفرماید: « روزی که از هر ملتی، گروهی از آنان را که آيات ما را تکذيب میکردند گرد میآوريم و آنان برانگیختهشدگانند »([119]) که این آیه مربوط به رجعت امامان کفر و پیروان خاصّ آنها است.
جواب سوال ۲: از ابو حمزهی ثمالی از ابی الربیع روایت شده است که گفت: «در سالی که هشام بن عبدالملک حج میکرد همراه با ابوجعفر(ع)، حج میکردم و «نافع» خدمتکار عمر بن خطاب همراه او بود. نافع در رکن خانه به ابوجعفر(ع) نگریست در حالی که جمعی از خلق، گِرد حضرت بودند. پس گفت: ای امیرالمومنین، این مرد که خلق بر دورش جمع شدهاند، کیست؟ هشام گفت: او محمد بن علی بن حسین(ع) است. نافع گفت: به سوی او میروم از او دربارهی مسایلی که جز نبی یا وصیّ نبی پاسخم را نمیدهد، سوال میکنم. هشام گفت: برو شاید او را خجالتزده کنی. نافع آمد و از میان مردم گذشت و به ابوجعفر(ع) رسید و گفت: ای محمد بن علی، من تورات و انجیل و زبور و قرآن را خواندم و حلال و حرام آنها را شناختم و به سوی تو آمدم تا از مسایلی بپرسم که جز نبی یا وصیّ نبی یا فرزند نبی آنها را پاسخ نمیگوید. ابوجعفر(ع) سر بلند کرد و فرمود: از آنچه برایت آشکار شده است بپرس.... نافع گفت: دربارهی این سخن خدای عزّوجلّ مرا با خبر کن: « روزی که زمین و به غیر آن تبدیل شود و آسمانها نیز » ، کدام زمین دگرگون میشود؟ ابوجعفر(ع) فرمود: «نانی سفید که از آن میخورند تا آن که خدا از حساب خلق، فارغ شود». نافع گفت: آنان چنان مشغولاند که از خوردن بازمیمانند. ابوجعفر(ع) فرمود: «آیا آنان در آن هنگام مشغولترند یا آنگاه که در آتش میروند؟» نافع گفت: بلکه در آتش مشغولترند. امام(ع) فرمود: خداوند میفرماید « دوزخيان بهشتيان را ندا دهند که از آب يا از چيزهايی که خدا به شما ارزانی داشته است بر ما فروريزيد »([122]) چه چیز آنان را مشغول مینماید آنگاه که غذا میخواهند پس به آنان غذای زقوم داده شود و شراب خواستند پس به آنان از آب سوزان دوزخ داده شود؟» نافع گفت: راست گفتی ای فرزند رسول خدا!»([123]).
جواب سوال ۳: عصمت موضوعی باطنی است و دلیل بر آن همان دلیل بر خلافت الهی است که قانون شناخت حجت میباشد و آن را در بیش از یک کتاب و بیش از یک جا بیان کردم از جمله در کتاب روشنگریها([125]).
أحمد الحسن
******
[114]- راجع المتشابهات: ج3 في جواب سؤال عن العلاقة بين قصة أصحاب الكهف وموسى (ع)... ، وج4 في جواب معنى قوله تعالى: (وَهُوَ اللَّهُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الْحَمْدُ فِي الْأُولَى وَالْآخِرَةِ وَلَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ) القصص:70، وفي جواب سؤال: لماذا مدة خلق الأرض وأرزاقها أربعة أيام بينما خلق السماوات في يومين مع إن السماوات أعظم ؟، وغيرها من المواضع.
[115] - به کتاب متشابهات جلد 3 در جواب سوال از ارتباط بین داستان اصحاب کهف و موسی(ع).... و جلد 4 در پاسخ معنی این سخن خداوند « و او خداوندی است که هيچ خدايی به جز او نيست، ستايش خاص او است، چه در اين جهان و چه در جهان ديگر و فرمان فرمان او است و همگان به او بازگردانده میشويد » و همچنین در جواب سوال: چرا خلقت زمین و روزیهای آن چهار روز طول کشید ولی آسمانها در دو روز خلق شد با این که آسمانها بزرگتر است؟ و سایر موارد دیگر.
[116]- القصص: 85.
[117] - قصص: 85.
[118]- النمل: 83.
[119] - نمل: 83.
[120]- الأعراف: 50.
[121]- الاحتجاج: ج2 ص59.
[122] - اعراف: 50.
[123] - احتجاج: ج 2 ص 59.
[124]- راجع الإضاءات: ج2، وغيره من الدرر التي سطرتها يد يماني آل محمد (ع).
[125] - به کتاب روشنگریها جلد 2 و سایر منابعی که به دست یمانی آل محمد(ع) نوشته شده است، مراجعه نمایید.