جوانان احمد الحسن
وصی و فرستاده امام مهدی علیه السلامروح القدسی كه در قرآن آمده است، كیست و بر چه كسی نازل میشود و میان او و حضرت فاطمهی زهرا(ع) چه رابطهای وجود دارد؟
وائل سعیده - صفر ۱۴۲۶ هـ ق
پاسخ:
بسم الله الرحمان الرحیم، والحمد لله رب العالمین
پاسخ، در کتاب متشابهات موجود میباشد و همچنین به همراه فاطمه، پدرش، شوهرش و فرزندانش، ائمه و مهدیون روح القدس اعظم هستند.
احمد الحسن
روح القدس همان روح پاكی و عصمت است. اگر بنده نیّتش را برای خداوند سبحان و متعال خالص گرداند و خواهان وجه او باشد، خداوند او را دوست میدارد و ملکی را موکّل او میکند تا او را به هر خیری وارد و از هر شرّی خارج كند و او را به سوی مکارم اخلاق (والاترین خصوصیات اخلاقی) سوق میدهد. روح القدس واسطهی انتقال دانش به انسانی که موکّلش است، میباشد.
روح القدسها متعددند و یکی نیستند؛ روح القدسی كه با حضرت عیسی(ع) و انبیا بوده است با روح القدسی كه با محمّد(ص)، علی(ع) و فاطمه(ع) و ائمه(ع) است فرق میكند؛ این روح القدس، همان روح القدس اعظم است كه فقط برای حضرت محمّد(ص) نازل شد و پس از وفات او به علی(ع) منتقل شد و و پس از او به ائمه(ع) انتقال یافت و پس از ایشان به مهدیون دوازدهگانه منتقل میشود.
از ابوبصیر روایت شده است كه گفت: از ابوعبد الله(ع) دربارهی این سخن خداوند تبارک و تعالی پرسیدم: (و اینچنین روحی از امر خودمان را به تو وحی کردیم در حالی که تو نمیدانستی که کتاب چیست و ایمان کدام است)([117]). فرمود: «مخلوقی از مخلوقات خداوند عزوجل كه از جبرئیل و میكائیل بزرگتر است و همراه حضرت محمد(ص) بود و به او خبر میداد و راهنمایی میكرد و بعد از ایشان، همراه ائمهی بعد از او میباشد».([118])
ابو بصیر میگوید: از ابو عبد الله(ع) دربارهی این سخن خداوند عزوجلّ پرسیدم: (از تو دربارهی روح میپرسند. بگو: روح از امر پروردگارم است)([121]). فرمود: «آفریدهای عظیمتر از جبرئیل و میكائیل(ع) كه همراه رسول خدا(ص) بود و با ائمه(ع) میباشد و این روح از ملكوت است»([122]).
از ابوحمزه روایت شده است كه گفت: از ابو عبد الله(ع) دربارهی علم پرسیدم كه آیا همان علمی است كه عالِم از دهان دانشمندان یاد میگیرد یا در كتابی نزد شما است كه آن را میخوانید و یاد میگیرید؟ فرمود: «مسأله بزرگتراز اينها است. این سخن خداوند متعال را شنیدهای كه میفرماید: (و اینچنین روحی از امر خودمان را به تو وحی کردیم در حالی که تو نمیدانستی که کتاب چیست و ایمان کدام است)([125]). سپس فرمود: «نظر اصحاب شما دربارهی این آیه چیست؟ آیا اقرار میكنند كه پیامبر(ص) در وضعیتی بود كه نمیدانست كتاب چیست و ایمان كدام است؟» گفتم: فدایتان گردم، نمیدانم كه آنها چه میگویند. حضرت(ع) به من فرمود: «آری، او(ص) در حالتی بود كه نمیدانست كتاب و ایمان کدام است تا اینكه خداوند متعال این روح را كه در قرآن ذكر شده است، فرستاد. پس زمانی كه خداوند این روح را به پیامبر وحی فرمود، پیامبر به وسیلهی این روح، علم و فهم را دانست. این روحی است كه خداوند به هر كه بخواهد عطا میفرماید. اگر آن را به بندهای عطا فرماید، علم را به او آموخته است»([126]).
أحمد الحسن
بنابراین رسول خدا حضرت محمّد(ص) هنگامی که به این عالم جسمانی آمد تا بعد از امتحان اوّل در عالم ذر وارد امتحان دوّم در این عالم كه با جسم مادی پوشیده شده است، شود. زمانی كه برای خداوند سبحان و متعال آنچنان که زمین، نظیرش را نشناخته بود، اخلاص ورزید، خداوند او را به دوست برگزید و روح القدس اعظم را وکیل او نمود. به این صورت در این دنیا نیز درست مانند امتحان اول یا عالم ذر، در مسابقه پیروز گردید.
احمد الحسن
******
[115]- الشورى: 52.
[116]- بصائر الدرجات: ص475، ينابيع المعاجز: ص70.
[117] - شوری: 52.
[118] - بصائر الدرجات: ص 475 ؛ ینابع المعاجز: ص 70.
[119]- الإسراء: 85.
[120]- الكافي: ج1 ص273.
[121] - إسراء: 85.
[122] - کافی: ج 1 ص 273.
[123]- الشورى: 52.
[124]- الكافي: ج1 ص274.
[125] - شوری: 52.
[126] - کافی: ج 1 ص 274.